Από το 2011, τουλάχιστον, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, τότε πρωθυπουργός της Νορβηγίας και νυν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, είχε παραδεχτεί ότι υπάρχουν πλούσια υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων κάτω από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπως ειπώθηκε στην εκπομπή «Αντιθέσεις» με τον Γιώργο Σαχίνη στο τηλεοπτικό σταθμό «Κρήτη TV».
Επί του θέματος τοποθετήθηκε με στοιχεία και χάρτες ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος.
Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά έδειξε αρχικά την ακόλουθη κάρτα και εξήγησε:
«Βλέπετε εκείνες τις γραμμές εκεί που έχουμε, είναι εννέα γραμμές τις οποίες είχε κάνει η TGS-NOPEC η νορβηγική. Και έκανε και η γαλλική CGG.
»Σε αυτή την περιοχή εκεί δουλεύουν οι Γάλλοι από το 1970.
»Εκεί η TGS-NOPEC το 2003 είχε πει ότι έχουμε κοιτάσματα φυσικού αερίου».
Στη συνέχεια άλλαξε η κάρτα με την ακόλουθη:
«Η ίδια εταιρεία κάτω από τη Ρόδο, εκεί που θέλουν οι Τούρκοι να πάρουν αυτό το κομμάτι, μας λέει ότι έχετε κοιτάσματα φυσικού αερίου.
»Αυτή η νορβηγική εταιρεία πηγαίνει στον Στόλτενμπεργκ τότε και του λέει: “πες στους Έλληνες, επειδή δεν μας ακούνε οι πολιτικοί της Ελλάδος”, τα έλεγε τότε στους ΥΠΕΚΑ της κυβέρνησης Καραμανλή και έκαναν τον κουφό, δεν θα πω ονόματα, λοιπόν, και λέει εκείνη τη στιγμή, “πες στους Έλληνες ότι έχουνε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, να μην μπούνε και υπογράψουνε μνημόνια”.
»”Διότι τα κοιτάσματά τους είναι ικανά να βγάλουν το χρέος”. Το χρέος τότε ήταν 340 δισ. Εάν οι εταιρείες έδιναν σε εμάς 325 δισ., τι έπρεπε να βγάλουν οι εταιρείες; Ας πούμε το διπλάσιο.
»Διαιρούμε αυτό το ποσό, ας πούμε περίπου 1 τρισ. με 5 δολάρια (τότε) και μας λέει ότι κύριοι τα αποθέματά σας είναι 220 τρισ. κυβικά πόδια.
»Αυτό μας είπε ο Στόλτενμπεργκ.
»Το ‘πε στον Παπανδρέου. Ανάθεμα εάν κατάλαβε τι του έλεγε.
»Δεν κατάλαβε ο άνθρωπος τι του έλεγε. Και το 2010 μπαίνουμε στα μνημόνια.
»Όταν ο άλλος σου λέει “μην μπεις στα μνημόνια διότι έχεις πλούτο” και εσύ μπαίνεις στα μνημόνια.
»Και κάνω την εξής ερώτηση: Υφυπουργός ήταν ο Γιάννης Μανιάτης επί Γεωργίου Παπανδρέου.
»Υπουργός η Μπιρμπίλη. Η Μπιρμπίλη εναντίον της εξόρυξης, ο Μανιάτης βγάζει 220 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γεωφυσικά.
»Φεύγει η Μπιρμπίλη έρχεται ο Παπακωνσταντίνου. Κι αυτός εναντίον της εξόρυξης. Ήθελε να μπούνε ανεμογεννήτριες. Το παρελθόν της οικογένειας είναι γνωστό. Δεν συζητώ.
»Και ξεκινά ο Μανιάτης και κάνει τις γεωφυσικές έρευνες σε Ιόνιο και σε Κρήτη με την PGS.
»Η PGS, είπε τότε ο Τζέισον Ρόμπινσον ο διευθυντής που έκανε τις γεωφυσικές έρευνες, ο οποίος έφυγε, πήγε τώρα στη Λιβύη για άλλο λόγο, έλεγε ότι εφόσον έχετε τη μεσογειακή ράχη πρέπει να έχετε κοιτάσματα.
»Αυτό ήταν πολύ βασικό που είπε ο άνθρωπος και κανένας δεν κατάλαβε τι είπε, ούτε κι εγώ είχα καταλάβει τότε τι έλεγε.
»Βλέπουμε αυτή τη στιγμή ότι υπήρχαν αυτά τα πράγματα.
»Ο Μανιάτης κάνει τα γεωφυσικά, η συμφωνία ήταν να τελειώσουν τον Δεκέμβριο του 2013, έρχεται η Total και λέει στην PGS:
»”Πάρε κι άλλα 30 εκατ. και κάνε μου γεωφυσικά κάτω από την Κρήτη”.
»Η Total λέει κάνε μου κάτω από την Κρήτη.
»Οι Γάλλοι είπαν στοχευμένα και ξέρανε. Και μάλιστα ο ένας από αυτούς, που δούλευε από το ’70, ο Λεπισόν, ήταν στη διπλωματική του Γιάννη Μπασιά. Και ο Γιάννης Μπασιάς πρέπει να τα ξέρει αυτά.
»Ο καθηγητής του ήταν αυτός που δούλευε κάτω από την Κρήτη.
»Οι Γάλλοι ξέρανε από τότε. Και από το ’80 ξέρανε τι είχε και η Ιεράπετρα Κρήτης.
»Κάνουνε τα γεωφυσικά, βγάζει ο Μανιάτης τα 20 οικόπεδα και στο “πιτς πιλάφι” πέφτει η κυβέρνηση. Και έρχεται ο Τσίπρας.
»Πάμε δυόμιση χρόνια πίσω. Και τελευταία στιγμή εκεί που δεν το περιμέναμε έρχεται ο υπουργός ο Πάνος Σκουρλέτης και προσλαμβάνει τον Μπασιά. Και τον κάνει πρόεδρο της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων).
»Κάνει αυτό το πράγμα, βγαίνει ο Μπασιάς, ο οποίος επεξεργάζεται τα στοιχεία της PGS -οι προηγούμενοι δεν τα είχαν επεξεργαστεί- και δείχνει τους στόχους κάτω από την Κρήτη.
»Αυτό το πράγμα ήταν πολύ σημαντικό. Έδειξε ότι κάτω από την Κρήτη υπάρχουνε 21 στόχοι.
»Και δύο αντίστοιχοι δυτικά στον Κυπαρισσιακό.
»Αυτή τη στιγμή λοιπόν τα πράγματα ήρθαν πάνω κάτω.
»Διότι. Ένα χρόνο πριν ανακαλύφθηκε το (κοίτασμα) Ζορ. Το οποίο ήτανε παρεμφερές με τα δικά μας κοιτάσματα.
»Για τη μεσογειακή ράχη το κατάλαβε ο Σίσι (πρόεδρος Αιγύπτου). Ο Σίσι κατάλαβε τι έκανε ο Μπασιάς. Εμείς δεν καταλάβαμε τι έκανε ο Μπασιάς.
»Διότι, λέει ο Σίσι, έλα εδώ εσύ PGS, κάνε μου τα γεωφυσικά πάνω στη μεσογειακή ράχη που είναι στο κομμάτι το δικό μου, βρίσκει κάτι, βγάζει οκτώ οικόπεδα και φωνάζει τον Δένδια και του λέει “έλα να οριοθετήσουμε τη γραμμή μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος, μας ενδιαφέρει αυτή η συμφωνία”.
»Δεν ήταν μόνο το τουρκολιβυκό σύμφωνο, οι Αιγύπτιοι κατάλαβαν ότι υπήρχε…».
Ο Αντώνης Φώσκολος τόνισε ότι η Ευρώπη εάν θέλει να γίνει δύναμη αφήνει τη Ρωσία και στηρίζεται στην Ελλάδα, «όπως ο Μακρόν στηρίζεται στην Ελλάδα» είπε εμφατικά.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)