Οι Βρυξέλλες πάνε πίσω την εκταμίευση της πρώτης δόσης επικαλούμενες… προαπαιτούμενα
Με μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να εκταμιευθεί η πρώτη δόση, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού φαίνεται πως η χώρα μας δεν είναι έτοιμη να υποβάλει το σχετικό αίτημα για την εκταμίευση των πόρων.
Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, γίνονται σχετικές διαρροές, μέσω των οποίων οι Βρυξέλλες επιχειρούν να βγάλουν από πάνω τους κάθε κατηγορία για καθυστερήσεις στοΤαμείο Ανάκαμψης και διά της πλαγίας να «καρφώσουν» τον αρμόδιο υπουργό στην Ελλάδα, Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες σε κάποια από τα 15 προαπαιτούμενα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης. Μάλιστα, αυτές οι διαρροές προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς έρχονται λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη ότι έχουν εκπληρωθεί και τα 15 προαπαιτούμενα και η αίτηση για την αποδέσμευση των 3,5 δισ. θα υποβληθεί μέσα στον Οκτώβριο, προκειμένου η εκταμίευση να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2022.
Αποκαλύπτεται πως για μία ακόμη φορά η Ευρώπη λειτουργεί με «μνημονιακούς όρους», αφού (όσο και αν η κυβέρνηση δείχνει πως τα έχει όλα καλώς καμωμένα)θα ακολουθηθεί σκληρός έλεγχος και μάλιστα, σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες, θα πρέπει να απορριφθεί το αίτημα εκταμίευσης της δόσης μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.
Πρόκειται στην ουσία για ένα διαφορετικού τύπου μνημόνιο, στο οποίο έχει ήδη μπει η Ελλάδα, καθώς οι μεταρρυθμίσεις-προαπαιτούμενα θυμίζουν τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ -με τον οποίο η χώρα μας είχε συνάψει συμφωνία για να μη φανεί τότε ότι τις ζήτησαν οι δανειστές- και πλέον ακολουθούνται οι «εισηγήσεις» της επιτροπής Πισσαρίδη που υποβλήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το σχέδιο «Ελλάδα 2.0».
Οι διαρροές, πάντως, για να δικαιολογήσουν τις καθυστερήσεις, σημειώνουν πως από την ημέρα υποβολής της αίτησης από την κάθε χώρα θα απαιτηθούν σχεδόν3 μήνες έως την τελική έγκριση της Κομισιόν, αφού θα πρέπει να περάσει από δύο διαφορετικές επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώνεται πως μεταξύ των 15 προαπαιτούμενων είναι το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων, το οποίο αποτελεί και την «ταφόπλακα» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την εφαρμογή του ελαστικού 8ώρου, την έναρξη του «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», τον διαγωνισμό για τη δημιουργία 13 ξεχωριστών περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας σε ολόκληρη τη χώρα και την πρόσκληση προς τις εμπορικές τράπεζες για σύναψη συμβάσεων δανειακής διευκόλυνσης για δάνεια που θα εκταμιεύονται προς τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Αύγουστο η Ελλάδα έλαβε4 δισ. ευρώ, υπό μορφή προκαταβολής ύψους 13% από τα κονδύλια που αναλογούν στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πηγή: newsbreak.gr