Η νέα αυτή συμφωνία αφορά 136 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, που περιμένουν αγωνιωδώς να καρπωθούν τα οικονομικά οφέλη
Μια εξαιρετικά πολυαναμενόμενη οικονομική συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο επετεύχθη σήμερα, με τον ΟΟΣΑ να ανακοινώνει πως, στο εξής, οι πολυεθνικές θα καλούνται να καταβάλουν σε τρίτες χώρες ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%.
Με την συγκεκριμένη συμφωνία διασφαλίζεται πως θα είναι, πλέον, πολύ πιο δύσκολο για τις εταιρίες – κολοσσούς να αποφύγουν τη φορολογία. Συνολικά 136 ήταν χώρες που κατέληξαν στο εν λόγω πλάνο, με τον ΟΟΣΑ να ανακοινώνει, επίσης, πως η Κένυα, η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα δεν προσχώρησαν στη συμφωνία.
BREAKING NEWS:
136 out of 140 #OECD/#G20 Inclusive Framework members join the deal to reform our international tax system to make it fairer and work better in a digitalised, globalised world economy, including:
– All G20 countries ✅
– All EU countries ✅
– All OECD countries ✅— Mathias Cormann (@MathiasCormann) October 8, 2021
Three fast facts on the OECD agreement:
1. 136 out of 140 countries agree to a 15% global minimum tax rate as part of OECD-led deal.
2. Ireland, Estonia, Hungary–all previously holdouts—join agreement.
3. Kenya, Nigeria, Pakistan, and Sri Lanka have not signed on to deal. pic.twitter.com/e9tLrL7o9c
— Bloomberg Tax (@tax) October 8, 2021
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε την Πέμπτη ψήφισμα με τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών πολιτικών που αφορούν στις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές, καθώς και για ένα σύστημα αξιολόγησης των εθνικών πολιτικών. Το ψήφισμα έρχεται στον απόηχο των Pandora Papers, αλλά και άλλων σκανδάλων, όπως Lux Leaks, Panama Papers, Paradise Papers, κ.ά.
«Η Ε.Ε. πρέπει να επανεξετάσει και να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των φορολογικών πρακτικών που στερούν από τα κράτη μέλη σημαντικά έσοδα, οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών», αναφέρει μεταξύ άλλων το ψήφισμα.