Τα Pandora Papers έχουν ανοίξει το… κουτί της Πανδώρας για αρκετούς ηγέτες χωρών, βασιλιάδες αλλά και διάσημους ανά τον κόσμο καθώς η έρευνα από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) αποκαλύπτει τους υπεράκτιους παράδεισους και την προσπάθεια απόκρυψης των περιουσιακών στοιχείων περισσότερων από 330 ηγετών και δισεκατομμυριούχων, που πλέον τρέμουν τον αντίκτυπο του σκανδάλου.
Για την έρευνα που ονομάστηκε Pandora Papers, συνεργάστηκαν 600 δημοσιογράφοι και υπάρχει άμεση αναφορά στο κουτί της Πανδώρας. Βασίστηκε σε περίπου 11,9 εκατομμύρια έγγραφα, που προήλθαν από 14 εταιρείες παροχής οικονομικών υπηρεσιών και τα οποία αποκάλυψαν περισσότερες από 29.000 υπεράκτιες εταιρείες.
Υπενθυμίζεται πως με τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτονται οι κρυφές σχέσεις 35 ηγετών, νυν και πρώην προέδρων, πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών, με υπεράκτιους παράδεισους, σε Παναμά, Ντουμπάι, Μονακό, Ελβετία και τα νησιά Κέιμαν.
Επίσης, η έρευνα Pandora Papers ρίχνει φως στα οικονομικά στοιχεία περισσότερων από 300 δημόσιων αξιωματούχων, όπως υπουργοί, δικαστές, δήμαρχοι αλλά και ανώτατοι στρατιωτικοί σε περισσότερες από 90 χώρες, όπως δημοσιεύει ο Guardian.
Η Κομισιόν αντέδρασε με μία δήλωση της αναπληρώτριας επικεφαλής εκπροσώπου της Επιτροπής Ντάνα Σπινάντ κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των ανταποκριτών κατά την οποία τόνισε ότι η Επιτροπή δεν θα προβεί σε σχόλιο σχετικά με συγκεκριμένα ονόματα που αναφέρονται στα Pandora Papers, ενώ η ίδια πρόσθεσε πως “η Κομισιόν μάχεται έντονα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής”.
Παράλληλα, εννέα χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο μετά την έρευνα των Pandora Papers όπως η Βρετανία, η Iνδία, η Ισπανία, το Μεξικό, το Πακιστάν, η Βραζιλία, η Σρι Λάνκα, η Αυστραλία, ο Παναμάς και η Τσεχία θα ερευνήσουν το θέμα, ενώ το Κρεμλίνο απορρίπτει τους ισχυρισμούς για εμπλοκή του Ρώσου προέδρου.
Άμεση ήταν και η αντίδραση του Έντουαρντ Σνόουντεν που απέδωσε τα εύσημα στην πηγή γράφοντας σε ανάρτησή του στο twitter “βγάζω το καπέλο στην πηγή”. Υπενθυμίζεται πως ο Σνόουντεν ήταν πίσω από τη μεγαλύτερη διαρροή μυστικών πληροφοριών στην ιστορία.
Συνολικά, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων έχει εντοπίσει συνδέσμους μεταξύ περιουσιακών στοιχείων τοποθετημένων σε υπεράκτιες εταιρείες 336 ηγετών και πολιτικών προσωπικοτήτων πρώτης γραμμής. Έχουν δημιουργήσει περί τις 1.000 υπεράκτιες εταιρείες, περισσότερο από τα δύο τρίτα των οποίων βρίσκονται στις βρετανικές Παρθένους Νήσους.
“Αυτό καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να τερματίσουν το μυστικό των υπεράκτιων εταιρειών, να σταματήσουν αυτό που συμβαίνει, το εκμεταλλεύονται οι ίδιοι. Μιλάμε για χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια”, σχολίασε ο διευθυντής της ICIJ Τζέραλντ Ράιλ σε βίντεο που δημοσιεύθηκε χθες.
Σύμφωνα με τη Μαρία Μαρτίνι, ερευνήτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, η έρευνα “αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η βιομηχανία των υπεράκτιων εταιρειών παίζει το παιγνίδι της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος, ενώ εμποδίζει τη δικαιοσύνη. Αυτό το οικονομικό μοντέλο δεν μπορεί να συνεχιστεί” σημείωσε.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ PANDORA PAPERS
Μιλώντας στο BBC ο Φέργκους Σιλ της ICIJ σημείωσε: “Δεν έχει υπάρξει ποτέ κάτι παρόμοια σε τέτοια κλίμακα και δείχνει την πραγματικότητα του τι μπορούν να προσφέρουν οι off shore εταιρείες σε ανθρώπους για να τους βοηθήσουν να φοροδιαφύγουν ή να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Χρησιμοποιούν αυτούς τους λογαριασμούς, αυτά τα υπεράκτια ιδρύματα για να πλουτίσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους σε βάρος των πολιτών”.
Μια ματιά στον κόσμο της υπεράκτιας τραπεζικής είχαν ρίξει το 2016 τα Panama Papers και το 2017 τα Paradise Papers.
Pandora Papers: Ποιοι πολιτικοί εμπλέκονται – Οι αντιδράσεις τους
Σύμφωνα με τα Pandora Papers, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας έχει δημιουργήσει τουλάχιστον τριάντα υπεράκτιες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους. Μέσω αυτών των εταιρειών, αγόρασε 14 ακίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο αξίας άνω των 106 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος αντέδρασε στην αποκάλυψη, τονίζοντας ότι δεν έχει γίνει κάποια ατασθαλία στην απόκτησδη ακινήτων μέσω off shore εταιρειών, όπως έγραψε ο Guardian.
Ο πρεσβευτής της Ιορδανίας στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, όμως οι δικηγόροι του βασιλιά, τους οποίους επικαλείται το BBC, διαβεβαίωσαν ότι αυτός χρησιμοποίησε την προσωπική του περιουσία και κατέφυγε σε υπεράκτιες εταιρείες για λόγους ασφάλειας και εχεμύθειας.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις έχει τοποθετήσει 22 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες βιτρίνα που χρησίμευσαν στην αγορά του πύργου Μπιγκό στο Μουζέν της νότιας Γαλλίας.
“Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι παράνομο ή κακό. Όμως αυτό δεν τους εμποδίζει να προσπαθούν να με δυσφημούν και να επηρεάσουν τις βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία”, που είναι προγραμματισμένες για την Παρασκευή και το Σάββατο, αντέδρασε ο Μπάμπις στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγέρμο Λάσο έχει καταθέσει περιουσιακά στοιχεία σε δύο trust στην Νότια Ντακότα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη ICIJ, η οποία έκανε αποκαλύψεις και για τους προέδρους της Χιλής και της Δομινικανής Δημοκρατίας.
“Όλα τα έσοδά μου είναι δηλωμένα και έχω καταβάλει τους αντίστοιχους φόρους στον Ισημερινό”, διαβεβαίωσε ο Λάσο, πρώην τραπεζίτης. “Όλες οι επενδύσεις που έχω κάνει στον Ισημερινό και στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκαν νόμιμα”, πρόσθεσε.
Πονοκέφαλος για τον Μπόρις Τζόνσον
Πονοκέφαλο προκαλούν τα Pandora Papers και στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, καθώς στα έγγραφα εμπλέκεται ένας από τους πιο επιφανείς δωρητές του κόμματος των Συντηρητικών. Σύμφωνα με την DW, ο δικηγόρος Μοχάμεντ Αμέρσι το 2010, ενώ εκπροσωπούσε τη σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ‘Telia’, διαπραγματεύτηκε μια συναλλαγή ύψους 220 εκατομμυρίων δολαρίων προς μια σκιώδη offshore εταιρεία με έδρα το Γιβραλτάρ.
Όπως αποδείχτηκε η εταιρεία αυτή ανήκε στην κόρη του προέδρου του Ουζμπεκιστάν, Γκουλνάρα Καρίμοβα, και η συναλλαγή χαρακτηρίστηκε από τις αμερικανικές αρχές ως δωροδοκία για να εξασφαλίσει η σουηδική εταιρεία την παρουσία της στο Ουζμπεκιστάν.
Ο 61 ετών Μοχάμεντ Αμέρσι εδώ και τρία χρόνια είναι από τους πιο γενναιόδωρους χρηματοδότες του κυβερνώντος κόμματος, έχοντας προσφέρει στο κόμμα πάνω από 750.000 λίρες. Μάλιστα πάνω από 100.000 λίρες αφορούσαν την προεκλογική εκστρατεία του 2019, ενώ 10.000 λίρες ήταν αποκλειστικά για την στήριξη της υποψηφιότητας του Μπόρις Τζόνσον.
Πάντως, η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ λίγο πριν την ομιλία του στο συνέδριο. Ερωτηθείς για το συγκεκριμένο θέμα, διευκρίνισε ότι “το κόμμα κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους στις δωρεές που λαμβάνει σύμφωνα με τη νομοθεσία”, την οποία μάλιστα όπως υπογράμμισε “είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση των Εργατικών”, αφήνοντας πιθανώς αιχμές κατά του Τόνι Μπλερ.
Πώς εμπλέκεται ο εργολάβος του Ερντογάν
Στα Pandora Papers περιλαμβάνεται και το όνομα του εκλεκτού εργολάβου του Ερντογάν, του ανθρώπου που έχτισε το “παλάτι” του Τούρκου προέδρου.
Πρόκειται για τον Ερμάν Ιλιτσάκ, ιδρυτής της εταιρείας Rοnesans Holdings, έναν μεγιστάνα εργολάβο, που διατηρεί δεσμούς με δύο υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες όμως είχαν καταχωρισθεί στο όνομα της μητέρας του το 2014. Ο όμιλος Ronesans, ιδιοκτησίας Ιλιτσάκ, είχε αναλάβει να κατασκευάσει μεταξύ άλλων το περίφημο προεδρικό ανάκτορο του Ταγίπ Ερντογάν, με τα 1.500 δωμάτια.
Ο Πούτιν και τα Pandora Papers – Τι απαντά το Κρεμλίνο
Στο απόσπασμα όπου γίνεται αναφορά στον Ρώσο Πρόεδρο, υπάρχει φωτογραφία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ υπάρχει αναφορά στον ίδιο περίπου 50 φορές σε άρθρο για τα “κρυμμένα πλούτη του στενού κύκλου του Πούτιν”, σύμφωνα με το Rt.com, ενώ ο Guardian τονίζει πως αν και οι ΗΠΑ υποψιάζονται τον Πούτιν ότι διαθέτει κρυφή περιουσία σε off shore, το όνομα του Ρώσου προέδρου δεν εμφανίζεται στα έγγραφα, αλλά αναφέρονται αρκετοί στενοί συνεργάτες του.
Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι ο καλός του φίλος από την παιδική ηλικία, ο αείμνηστος Πετρ Κόλμπιν, τον οποίο αποκαλούσαν το “πορτοφόλι” του Πούτιν, αλλά και μία γυναίκα με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος είχε ερωτική σχέση και στα έγγραφα αναφέρεται ως “πρώην σύντροφος” και με την οποία φέρεται να έχει αποκτήσει και μία κόρη.
Αναφορά γίνεται και στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, φίλο του Πούτιν, Γκενάντι Τιμτσένκο.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε με αφορμή την έρευνα Pandora Papers ότι δεν βλέπει την ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων στη μαζική διαρροή οικονομικών εγγράφων που αναφέρονται μεταξύ άλλων και σε πρόσωπα που ανήκουν στον κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης που δημοσίευσαν τα έγγραφα.
“Προς το παρόν γίνεται λόγος για κάποιους ισχυρισμούς, οι οποίοι είναι ακατανόητο πού βασίζονται. Και φυσικά, αυτό δεν συνιστά λόγο για να γίνουν κάποιοι έλεγχοι. Αρχικά πρέπει να υπάρχει κάποιο σοβαρό δημοσίευμα παρόλα αυτά”, δήλωσε ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν κάποιοι έλεγχοι βάσει των αρχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας, προσθέτοντας ότι στα δημοσιεύματα αυτά υπάρχει μια “συλλογή αρκετά ανυπόστατων ισχυρισμών” και “ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποτελέσουν λόγο για οποιουσδήποτε ελέγχους”.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν παρόμοιοι έλεγχοι, εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία. “Αν υπάρξουν κάποια σοβαρά δημοσιεύματα που να βασίζονται κάπου, που να επικαλούνται κάτι συγκεκριμένο, τότε θα τα μελετήσουμε με ενδιαφέρον. Προς το παρόν δεν βλέπουμε τον λόγο”, είπε ο Πεσκόφ.
“Για να είμαι ειλικρινής, δεν είδαμε κάποιο ‘κρυμμένο πλούτο’ του άμεσου περιβάλλοντος του Πούτιν. Προφανώς τα δημοσιεύματα θα συνεχισθούν, αλλά προς το παρόν δεν είδαμε τίποτα το ιδιαίτερο σ’ αυτά” δήλωσε ο Πεσκόφ , αναφερόμενος προφανώς στο σχετικό δημοσίευμα της Washington Post.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, στοιχεία παραπέμπουν στην περίπτωση της Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, Ρωσίδας που έγινε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας της νήσου Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003, λίγες εβδομάδες αφού γέννησε ένα κορίτσι.
Τότε, βρισκόταν σε μυστική πολυετή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει η εφημερίδα που ανήκει στην Διεθνή Κοινοπραξία επικαλούμενη το ρωσικό ερευνητικό μέσον Proekt.
Η Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, η 18χρονη σήμερα κόρη της και το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Σακίρα, Μπλερ και Ντομινίκ Στρος- Καν
Επίσης, ανάμεσα στα πρόσωπα που φέρνει στο φως η έρευνα είναι η Κολομβιανή popstar Σακίρα, η Γερμανίδα Κλόντια Σίφερ, ο Ινδός σταρ του κρίκετ Σαχίν Τεντουλκαρ. Εκπρόσωποι της Κλοντια Σίφερ τόνισαν πως το top model πληρώνει τους φόρους της στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία είναι η βάση της.
Η Σακίρα έχει κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή στην Ισπανία, αν και οι εκπρόσωποί της με δηλώσεις τους επιμένουν ότι η σουπερστάρ πλήρωνε κανονικά τους φόρους της όπου ζούσε την επίμαχη περίοδο για την οποία κατηγορείται, σύμφωνα με το Newsweek.
Ο δικηγόρος της σύμφωνα με την DW, σημειώνει ότι όλοι οι λογαριασμοί της Σακίρα έχουν δηλωθεί και επιπλέον δεν της προσφέρουν κάποια προνομιακή φορολογική μεταχείριση.
Εμφανίζονται επίσης τα ονόματα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος πραγματοποίησε αγορά ακινήτου στο Λονδίνο μέσω ξένης εταιρείας, αλλά και του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος- Καν.
Μάλιστα, ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαβίβασε πολλά εκατομμύρια δολάρια αμοιβών του ως συμβούλου επιχειρήσεων μέσω μαροκινής εταιρείας που είναι απαλλαγμένη από φορολογία.
Επίσης, ο Τόνι Μπλερ, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και η σύζυγός του Τσέρι, απέκτησαν το 2017 ένα κτίριο γραφείων αφού αγόρασαν μια εταιρεία στις Παρθένες Νήσους, στην οποία ανήκε. Η συναλλαγή αυτή τους επέτρεψε να εξοικονομήσουν περίπου 400.000 δολάρια σε φόρους, σύμφωνα με την ICIJ.
Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα έχει διατυπώσει επανειλημμένως την αποφασιστικότητά του να καταπολεμήσει την διαφθορά στην χώρα του και να επιβάλει την διαφάνεια στους κενυάτες δημόσιους λειτουργούς ως προς την περιουσία τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα Pandora Papers, ο πρόεδρος της Κένυας έχει στην κατοχή του ίδρυμα στον Παναμά και πολλά μέλη της άμεσης οικογένειάς του –ανάμεσά τους η μητέρα του, ο αδελφός του και δύο αδελφές του– κατέχουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτιους λογαριασμούς.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν εξελέγη με σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το όνομά του βρισκόταν και στην έρευνα Panama Papers.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Pandora Papers, μέλη της οικογενείας του και της κυβέρνησής του κατέχουν εκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτιους λογαριασμούς. Στο Twitter ο πακιστανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «θα ερευνήσει» όλους τους πακιστανούς πολίτες που μνημονεύονται στα Pandora Papers.
Άνθρωποι του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ – ο οποίος κατηγορείται συστηματικά για διαφθορά – πραγματοποίησαν σκοτεινές συναλλαγές με ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσά τους, η αγορά κτιρίου γραφείων στο όνομα του 11χρονου γιου του Χαϊντέρ, σύμφωνα με το BBC.
Στις περισσότερες χώρες, οι δραστηριότητες αυτές δεν διώκονται. Αλλά στις περιπτώσεις των ηγετών και των πολιτικών προσωπικοτήτων, η Διεθνής Κοινοπραξία φέρνει σε αντιπαράθεση την ρητορική κατά της διαφθοράς που έχουν υιοθετήσει πολλοί από αυτούς και τις περιουσίες που έχουν κρύψει σε φορολογικούς παραδείσους.
Τι απαντά η Κομισιόν για τα Pandora Papers
Η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής Ντάνα Σπινάντ κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των ανταποκριτών τόνισε πως η Κομισιόν δεν θα προβεί σε σχόλιο σχετικά με συγκεκριμένα ονόματα που αναφέρονται στα Pandora Papers.
“Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε σχόλια σχετικά με ονόματα και μεμονωμένες οντότητες που αναφέρονται”, δήλωσε η κύρια Σπινάντ και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν “μάχεται έντονα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής”.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Φέρι ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει δει τις αναφορές για τις έρευνες σχετικά με τα Pandora Papers και επεσήμανε ότι “είναι πολύ ενεργή στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Aυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για περαιτέρω ενδυνάμωση του οπλοστασίου μας εναντίον της φορολογικής κατάχρησης”, συμπλήρωσε.
Και οι Αντσελότι και Γκουαρντιόλα στη λίστα
Κάρλο Αντσελότι και Πεπ Γκουαρντιόλα βρίσκονται, σύμφωνα με αναφορές του ισπανικού Τύπου, στη λίστα των “Pandora Papers”, της δημοσιογραφικής έρευνας που αποκάλυψε τις δραστηριότητες των υπεράκτιων εταιρειών που δίνουν την δυνατότητα σε ορισμένους από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη να κρύψουν τον πλούτο τους και να φοροδιαφύγουν.
Η ισπανική εφημερίδα “El País” και το ισπανικό κανάλι “La Sexta” επισήμαναν την πιθανή εμπλοκή ανθρώπων του ποδοσφαίρου σε αυτήν την υπόθεση.
Ο Αντσελότι, σύμφωνα με τους Ισπανούς, φέρεται να κατηγορείται ότι δεν κατέβαλε «λίγο περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ φόρους το 2014».
Ερευνάται για τους φόρους του, από το 2013 και ως το 2015, την πρώτη περίοδό του στη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου χρησιμοποιούσε μια εταιρεία από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του, κάτι που είναι ήδη γνωστό και το οποίο διερευνά το Υπουργείο Οικονομικών.
Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι επίσης ένα από τα ονόματα που έχουν εμφανιστεί στα “Pandora Papers”.
Σύμφωνα με τη “La Sexta” και την “El Pais”, ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι διατηρούσε έναν τρέχοντα λογαριασμό στην Ανδόρα (από το 2003) μέχρι το 2012.
Αργότερα εκμεταλλεύτηκε τη φορολογική αμνηστία που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι για να κανονίσει τη δημοσιονομική κατάστασή του. Μέχρι εκείνο το σημείο, ο Γκουαρντιόλα δεν είχε δηλώσει αυτόν τον τρεχούμενο λογαριασμό στην ισπανική φορολογική υπηρεσία.
Πηγή κοντά στον Γκουαρντιόλα δήλωσε ότι ο λογαριασμός, ο οποίος ανήκει στην Banca Privada d’Andorra, περιέχει τον μισθό από την περίοδο του στην Αλ Αχλί, όπου αγωνιζόταν ως παίκτης μεταξύ 2003 και 2005.
Όταν εκμεταλλεύτηκε τη φορολογική αμνηστία, τακτοποίησε περίπου 500.000 ευρώ, πληρώνοντας τη φορολογική εισφορά 10 τοις εκατό που είχε οριστεί σχετικά.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο Γκουαρντιόλα φάνηκε επίσης να διευθύνει επιχείρηση στον Παναμά (Repox Investments), μεταξύ 2007 και 2012, που ήταν τα χρόνια που εργαζόταν στην Μπαρτσελόνα, πρώτα ως προπονητής της Β΄ ομάδας και στη συνέχεια της πρώτης ομάδας.
Σύμφωνα με ΜΜΕ του Καναδά, στα Pandora Papers εμπλέκονται ο 50χρονος πρώην πρωταθλητής της Φόρμουλα 1, Ζακ Βιλνέβ, ο 49χρονος τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ, Ελβις Στόικο και άλλοι.
Κύπρος: Η αντίδραση από την Προεδρία της Δημοκρατίας
Ανακοίνωση εξέδωσε η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για τα Pandora Papers. Η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνει τα ακόλουθα:
-Τα Pandora Papers αφορούν σε έγγραφα που χρονολογούνται από το 2015 και περιλαμβάνουν ισχυρισμούς για μεμπτή δραστηριότητα που αφορά 35 νυν και πρώην ηγέτες όπως και 330 δημόσιους αξιωματούχους.
-Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ουδέν μεμπτό εντοπίζεται.
Τα δημοσιεύματα ρητώς αναφέρουν ότι καμία εμπλοκή του Προέδρου δεν υπάρχει. Όπως ξεκάθαρα καταγράφει η έρευνα ο Πρόεδρος ούτε μετείχε στη δημιουργία ούτε και είχε ή έχει συμμετοχή σε τέτοιου είδους εταιρείες.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, εντοπίζοντας ζητήματα ελέγχου που προέκυπταν από εταιρείες που το νομικό τους καθεστώς παρείχε τη δυνατότητα μη αποκάλυψης των πραγματικών δικαιούχων (Shell Companies και Offshore εταιρειών), ήδη από το 2018 τερμάτισε τη λειτουργία των εταιρειών κέλυφος, ενώ πρόσφατα με νομοσχέδιο της κυβέρνησης, επιβάλλεται υποχρέωση τήρησης μητρώου δικαιούχων για όλες τις εταιρείες.
Συνεπώς, η όποια προσπάθεια αναπαραγωγής ανυπόστατων ισχυρισμών, δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο παρά μικροκομματικές σκοπιμότητες, και αυτές εις βάρος του θεσμού του Προέδρου και του κύρους της χώρας.
Τι ζητεί ο συμπρόεδρος του SPD
Απαιτούνται πρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις σε διεθνές αλλά και σε εθνικό επίπεδο στον αγώνα εναντίον των εταιρειών-γραμματοκιβωτίων μετά τις αποκαλύψεις των «Pandora Papers», δηλώνει ο συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς.
“Η γρήγορη θέσπιση σαφών διεθνών κανόνων και η εφαρμογή τους δυστυχώς εξαρτάται επίσης και από άτομα τα οποία αποκαλύφθηκε από τα “Pandora Papers” ότι εμπλέκονται στην υπόθεση. Επομένως, η αποτελεσματική αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει μόνο με έναν “συνασπισμό αποφασισμένων””, είπε στο Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας.
“Η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει την πίεση για δράση σε διεθνές επίπεδο, αλλά έχουμε επίσης (και στη χώρα μας) περαιτέρω ανάγκες ρυθμίσεων όσον αφορά στη νομοθεσία και την εφαρμογή των νόμων. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Όλαφ Σολτς έχει ήδη κάνει αρκετά τα τελευταία χρόνια, αλλά και η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα αυτό”, συνέχισε ο συμπρόεδρος του SPD.