Μια σειρά από επιδόματα και παροχές θα καταβάλει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα ο ΟΠΕΚΑ στους δικαιούχους. Αναλυτικά, ο Οργανισμός θα πληρώσει την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021:
–Επίδομα Παιδιού: Δικαιούχοι 762.862 – 201.318.910 ευρώ
–Επίδομα Αναδοχής: Δικαιούχοι 329 – 165.840 ευρώ
–Επίδομα Στέγασης: Δικαιούχοι 257.953 – 31.598.913 ευρώ
– Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα(ΕΕΕ): Δικαιούχοι 216.608 – 48.077.056 ευρώ
–Επίδομα Γέννησης: Δικαιούχοι 12.448 – 12.502. 622 ευρώ
– Αναπηρικά Επιδόματα: Δικαιούχοι 172.973 – 72.093.829 ευρώ
–Στεγαστική Συνδρομή: Δικαιούχοι 874 – 302.946 ευρώ
– Επίδομα Ομογενών: Δικαιούχοι 6.496 – 228.821 ευρώ
– Συντάξεις Ανασφάλιστων Υπερηλίκων: Δικαιούχοι 19.317 – 6.543.339 ευρώ
–Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων: Δικαιούχοι 15.624 – 4.041.935 ευρώ
–Έξοδα κηδείας: Δικαιούχοι 76 – 60.107 ευρώ
–Κόκκινα Δάνεια: Δικαιούχοι 3.270 – 223.396 ευρώ
–Πρόγραμμα Γέφυρα: Δικαιούχοι 39.102 – 10.624.775 ευρώ
-Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές: Δικαιούχοι 6 6.000 ευρώ
-Σύνολο δικαιούχων 1.507.938/ Σύνολο καταβολών 387.788.489 ευρώ
Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα επιδόματα
Α. ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
1.Τι ακριβώς ισχύει στις περιφερειακές ενότητες της χώρας όπου δεν εφαρμόζεται η πιλοτική διαδικασία ;
Στις περιφερειακές ενότητες όπου δεν εφαρμόζεται η πιλοτική διαδικασία, μετά την οριστική υποβολή της αίτησης και τη δημιουργία του φακέλου αναπηρίας ο ενδιαφερόμενος παραπέμπεται στον θεράποντα ιατρό για χειρόγραφη συμπλήρωση του εισηγητικού φακέλου παραπομπής του στα ΚΕΠΑ. Στη συνέχεια θα πρέπει ο αιτών να προσέλθει στις αρμόδιες επιτροπές των ΚΕΠΑ και να καταθέσει χειρόγραφο εισηγητικό φάκελο, αντίγραφο της υποβληθείσας ηλεκτρονικής αίτησης καθώς και τα ιατρικά πιστοποιητικά..
2.Ποια είναι τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσω ;
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής :
-Επίδειξη εγγράφου απόδοσης ΑΜΚΑ ή γνώση του ΑΜΚΑ
-Επίδειξη δελτίου αστυνομικής ταυτότητας/διαβατηρίου
-Σε περίπτωση υποβολής αίτησης από τρίτα πρόσωπα ( γονέα, εκπρόσωπο, πληρεξούσιο, δικαστικό συμπαραστάτη, εν διαστάσει γονείς που ασκούν την επιμέλεια των τέκνων, επίτροπο ορφανών ανάπηρων τέκνων) εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών, θα προσκομιστούν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας σε περίπτωση ανηλίκου τέκνου
-Φωτοαντίγραφο πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου καταθετικού λογαριασμού τραπέζης ή ΕΛΤΑ (ΙΒΑΝ) με δικαιούχο ή συνδικαιούχο τον δικαιούχο της προνοιακής παροχής
-Οι πολίτες άλλων χωρών , οφείλουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα ανά περίπτωση έγγραφα από τα οποία να προκύπτει η νόμιμη διαμονή στη χώρα.
-Οι ομογενείς οφείλουν να προσκομίσουν αντίγραφο του Ειδικού Δελτίου Ομογενούς
-Στην περίπτωση παράτασης χορήγησης προνοιακής αναπηρικής, λόγω λήξης της προηγούμενης γνωμάτευσης της υγειονομικής επιτροπής απαιτείται η προσκόμιση της προηγούμενης γνωμάτευσης της επιτροπής.
3.Πού θα πρέπει να προσκομίσω τα δικαιολογητικά;
Τα δικαιολογητικά θα πρέπει ο αιτών να τα προσκομίσει σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Κέντρων Κοινότητας κατά το στάδιο της συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της αίτησης
Διαβάστε περισσότερα για τα προνοιακά επιδόματα ατόμων με αναπηρία εδώ
Β.ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
1. Αιτών εμφανίζεται στην πλατφόρμα ως φιλοξενούμενος από την αδερφή του, ενώ στην πραγματικότητα φιλοξενείται από τη σύντροφο του η οποία θέλει να αιτηθεί για το ΕΕΕ. Μπορώ να τον προσθέσω ως νέο μέλος στην αίτηση της συντρόφου του χωρίς κανένα δικαιολογητικό και να αρκεστούμε στο ότι η αλλαγή θα αποτυπωθεί στο επόμενο εκκαθαριστικό;
Προσθήκη μέλους γίνεται μόνο κατά την υποβολή της αίτησης και στις περιπτώσεις: συζύγου, τέκνου, συνιδιοκτήτη και συνενοικιαστή. Επομένως, ο κύριος δε μπορεί να προστεθεί στην αίτηση της συντρόφου του.
2.Διασταύρωση Εισοδήματος :Δικαιολογητικά για αλλαγή. Προσπαθώ να υποβάλω αίτηση για να λάβω το ΕΕΕ αλλά στην πλατφόρμα εμφανίζεται ένα ποσό από μισθούς. Το παράδοξο είναι ότι δεν έχω απολύτως καμία πηγή εισοδήματος και είμαι άνεργος από το περασμένο έτος.
Θα μεταβείτε στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου σας ή το κέντρο κοινότητας και με την επίδειξη της βεβαίωσης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και βεβαίωση αποδοχών ΙΚΑ, ο αρμόδιος υπάλληλος θα τροποποιήσει αναλόγως το ποσό στο πεδίο των μισθών που εμφανίζονται και θα προχωρήσει την αίτησή σας.
3.Τελικά είναι απαραίτητη η κάρτα ανεργίας για όσους δεν εργάζονται και θέλουν να αιτηθούν για το ΕΕΕ; Δηλαδή κάποιος που δεν εργάζεται και δεν έχει κάρτα ανεργίας δεν δικαιούται το ΕΕΕ;
Η κάρτα ανεργίας δεν είναι απαραίτητη για να αιτηθεί κάποιος. Εφόσον όμως εγκριθεί η αίτησή του για το ΕΕΕ, είναι υποχρεωτικό ο αιτών και όλα τα υπόλοιπα άνεργα μέλη του νοικοκυριού που δύνανται να εργαστούν, να εγγράφονται, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα έγκρισης της αίτησής τους.
4.Πολίτης εισέπραξε 500 ευρώ από επιστροφή φόρου. Συνυπολογίζεται το ποσό αυτό ως εισόδημα στην αίτηση του ΕΕΕ;
ΟΧΙ. Δεν συνυπολογίζεται.
5.Οι δυνάμει δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), όταν λαμβάνουν σύνταξη από την Αλβανία, είτε οι ίδιοι, είτε μέλη του νοικοκυριού τους, πρέπει να τη δηλώσουν στο ΕΕΕ;
Οι συντάξεις από το εξωτερικό δεν εξαιρούνται από το εισόδημα του νοικοκυριού. Για αυτό ακριβώς το λόγο θα πρέπει να δηλώνονται στο ΕΕΕ.
Διαβάστε περισσότερα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα εδώ
Γ. ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ
1.Ποιο είναι το ύψος του χορηγούμενου επιδόματος ;
Το ποσό του επιδόματος Στέγασης ορίζεται ως ακολούθως:
-Για τον δικαιούχο: 70 ευρώ το μήνα
-Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.
Το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος. Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε, δίνει έμφαση στο παιδί, με προφανή στόχο να προωθηθεί η γεννητικότητα, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.
Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.
Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Για τα μισθωτήρια στα οποία το ποσό του ενοικίου είναι μικρότερο των ανωτέρω ποσών, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται έως του αντίστοιχου ποσού.
2.Πότε πραγματοποιείται η χορήγηση του επιδόματος και ποια η διάρκειά του;
Η χορήγηση του επιδόματος πραγματοποιείται κατόπιν αίτησης και μπορεί να έχει διάρκεια 12 μήνες. Ειδικότερα, με την πάροδο έξι μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, κι εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, η χορήγηση του επιδόματος ανανεώνεται αυτόματα για έξι μήνες ακόμα. Κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης έγκρισης και σε περίπτωση μεταβολής της σύνθεσης του νοικοκυριού ή των όρων του μισθωτηρίου, ο δικαιούχος μπορεί να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της αίτησής του και το ποσό του επιδόματος να αναπροσαρμοστεί αναλόγως για το δεύτερο 6μηνο χορήγησης.
3.Μετά την πάροδο των 12μηνών μπορώ να υποβάλλω εκ νέου αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα;
Με την πάροδο των 12 μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, ο δικαιούχος μπορεί να επανυποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.
4.Ποιος είναι ο τρόπος καταβολής του επιδόματος;
Το επίδομα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.
ΠΡΟΣΟΧΗ, το επίδομα δεν καταβάλλεται εάν ο αιτών δεν έχει δηλώσει στην αίτησή του αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Επίσης το επίδομα δεν καταβάλλεται σε περίπτωση αποτυχίας της ταυτοποίησης του μέσω ΑΦΜ.
Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση.
Διαβάστε περισσότερα για το επίδομα Στέγασης εδώ
Δ.ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
1.Ποιο είναι το χορηγούμενο ποσό; Πρόκειται για εφάπαξ καταβολή;
Συνολικά η ενίσχυση ανέρχεται σε 2000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η 2η δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού. ΠΡΟΣΟΧΗ: Για δίδυμα είναι 4.000€ κ.ο.κ
2.Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των δικαιούχων;
Οι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού οφείλουν :
α) Να υποβάλλουν Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος κάθε έτος.
β) Να συναινούν στην χρήση της βάσης δεδομένων της Α.Α.Δ.Ε., καθώς και στο σύνολο των διασταυρώσεων που πραγματοποιεί η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., για την επιβεβαίωση των στοιχείων όλων των μελών του νοικοκυριού, συμπεριλαμβανομένων των φιλοξενούμενων.
γ) Να συναινούν στην χρησιμοποίηση των στοιχείων τους, αποκλειστικά και μόνο για το σκοπό της αξιολόγησης του προγράμματος.
δ) Να συναινούν στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ’ οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης του νοικοκυριού.
ε) Να ενημερώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χορήγησης του επιδόματος για ενδεχόμενη διακοπή ή λήξη ισχύος του μισθωτηρίου.
στ) Να συμπεριλαμβάνουν στην επόμενη δήλωση φορολογίας εισοδήματος όλες τις αλλαγές που αναφέρθηκαν κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης.
Διαβάστε περισσότερα για το Επίδομα Γέννησης εδώ
Ε.ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ
1.Ποιος είναι δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής;
Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι οι ανάδοχοι γονείς που πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1) έχουν οριστεί ανάδοχοι γονείς με δικαστική απόφαση ή με σύμβαση, σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 11 του ν. 4538/2018 ή με εισαγγελική διάταξη ή σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 4538/2018,
2) η αναδοχή που έχουν συνάψει, είναι καταχωρημένη στο Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων και
3) έχουν υποβάλει Αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Διαχείριση Αιτήσεων Οικονομικής Ενίσχυσης Αναδοχής» www.anynet.gr
2.Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται από το πρόγραμμα;
Από την ένταξη στο πρόγραμμα εξαιρούνται νοικοκυριά που:
α) Είναι ενταγμένα σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα επιδότησης ή κάλυψης ενοικίου.
β) Μισθώνουν μη ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες,
γ) Μισθώνουν μέρος κατοικίας,
δ) Μισθώνουν ως κατοικία, ακίνητο συγγενών πρώτου βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας, συζύγου ή πρώην συζύγου, καθώς και ετέρου μέρους συμφώνου συμβίωσης. Στην εξαίρεση της παρούσας περίπτωσης δεν υπάγονται και άρα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα νοικοκυριά των οποίων οι συμβάσεις μίσθωσης έχουν ημερομηνία έναρξης έως και 31/1/2019 και έχουν υποβληθεί εμπροθέσμως.
ε) Μισθώνουν κατοικία η οποία τους είχε παραχωρηθεί σε προηγούμενες φορολογικές χρήσεις
Διαβάστε περισσότερα για το επίδομα Αναδοχής εδώ
Ζ.ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ
1.Ποιο είναι το μηνιαίο ποσό που χορηγείται ;
Το μηνιαίο ποσό ανέρχεται σε 360 ευρώ.
2.Πότε καταβάλλεται το μηνιαίο επίδομα ;
Η παροχή καταβάλλεται σε μηνιαία βάση για όσους δικαιούχους κάνουν αίτηση από την 1η του επόμενου της υποβολής της αίτησης μήνα.
Διαβάστε περισσότερα για το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων εδώ
Η. ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ
1.Τι εισόδημα πρέπει να έχω για να λάβω το επίδομα ΣΣ.
Εάν είστε άγαμος χήρος/α ή διαζευγμένος, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά σας δεν πρέπει υπερβαίνει το ποσό των 4.320,00 ευρώ , ενώ εάν είστε έγγαμος δεν πρέπει να ξεπερνάει το ποσό των 8.640,00 ευρώ.
2.Έχω δικό μου σπίτι στο όνομά μου, δικαιούμαι να λάβω το επίδομα;
Εφόσον έχετε ιδιόκτητο σπίτι στο όνομά σας, δεν δικαιούστε το επίδομα ΣΣ
3.Είμαι δικαιούχος του Επιδόματος Στέγασης, μπορώ να πάρω και το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;
Όχι δεν μπορείτε. Θα πρέπει να επιλέξετε ένα από τα δύο επιδόματα.
4.Είμαι συνταξιούχος ανασφάλιστος υπερήλικας. Δικαιούμαι το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;
Για τη χορήγηση του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής, η παροχή του ανασφάλιστου υπερήλικα δεν αποτελεί πρόβλημα για να λάβετε αυτό το επίδομα.
Διαβάστε περισσότερα για το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερηλίκων εδώ
Θ.ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ
1.Πότε αποκτώ δικαίωμα χορήγησης του επιδόματος ;
– Το δικαίωμα για τη λήψη του επιδόματος ισχύει:
α) Από την 1η Ιανουαρίου του έτους υποβολής της αίτησης, για τέκνα γεννημένα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους υποβολής της αίτησης.
β) Από την 1η του επόμενου μήνα από αυτόν της γέννησής τους, για τέκνα γεννημένα εντός του έτους υποβολής της αίτησης.
γ) Από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους εγγραφής τους σε σχολή Ανώτερης ή Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο ίδρυμα του εξωτερικού, στο «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), καθώς και σε αναγνωρισμένα Κολέγια.
δ) Από την 1η Ιανουαρίου τρέχοντος έτους για φοιτητές ή σπουδαστές που μετά την αρχική εγγραφή τους σε σχολή κατά το προηγούμενο έτος, μεταγράφηκαν το τρέχον έτος σε άλλη σχολή ή τμήμα ή εισήχθησαν σε νέα σχολή ή τμήμα με νέα εγγραφή. Το επίδομα καταβάλλεται και για μια μεταβατική περίοδο (αναγκαστικό διάλειμμα) έως τρεις μήνες μεταξύ της λήξης εαρινού εξαμήνου έως την έναρξη νέου εξαμήνου τρέχοντος έτους, στο οποίο εξακολουθεί να φοιτά ή να κάνει πρακτική άσκηση ή εγγράφεται σε επόμενο κύκλο σπουδών.
ε) Από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου της επέλευσης της αναπηρίας για τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
-Το επίδομα καταβάλλεται στους δικαιούχους κάθε έτους, ανά δίμηνο, με πίστωση σε ενεργό τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα καταβολής. Ειδικότερα το επίδομα στ’ διμήνου εκάστου έτους δύναται να καταβάλλεται στους δικαιούχους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους αυτού. Στην περίπτωση αυτή συμπληρωματική πληρωμή του στ΄ διμήνου δύναται να πραγματοποιείται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.
-Το ποσό επιδόματος του πρώτου διμήνου εκάστου έτους υπολογίζεται με βάση τις κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος του άρθρου 214 του ν.4512/2018 (ΦΕΚ Α΄5), του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων και των στοιχείων της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου έτους. Μετά την υποβολή φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητικής αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται με βάση το εισόδημα. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από αυτό που δικαιούται, τότε αυτό συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με το ποσό των επόμενων πληρωμών.
2.Πώς επιστρέφονται χρήματα που έλαβα, ενώ δεν είχα πλέον δικαίωμα σε αυτά ;
Αναφέρεστε στην ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων.
– Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από το ποσό που δικαιούται, το ποσό που αντιστοιχεί στη διαφορά συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα μέχρι την αποπληρωμή του.
-Ποσά τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες για τα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία καταργήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου πρώτου, παρ. ΙΑ, υποπαρ. ΙΑ2 του ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α΄222) καθώς και με τις διατάξεις της παρ. 15 του άρθρου 214 του ν.4512/2018 (ΦΕΚ Α΄5), επιτρέπεται να συμψηφίζονται με το χορηγούμενο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 214 του ν.4512/2018 (ΦΕΚ Α΄5), στις ίδιες οικογένειες επίδομα παιδιού, επιφυλασσόμενων των διατάξεων της περ. 11 του άρθρου πρώτου, παρ. ΙΑ, υποπαρ. ΙΑ2 του ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α΄222).
3.Θα μπορούσα να δω μερικά παραδείγματα;
Ναι, θα διαβάστε παρακάτω παραδείγματα οικογένειας με δύο γονείς και μονογονοϊκές οικογένειες:
-Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 28.000 ευρώ:
Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι: 28.000 ευρώ / 2= 14.000 ευρώ. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Γ εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 56 ευρώ επίδομα το μήνα.
-Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί, με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ:
Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 = 1,75. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι: 26.000 ευρώ / 1,75= 14.857 ευρώ . Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Γ εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 28 ευρώ επίδομα το μήνα.
-Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 18.800 ευρώ:
Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι: 18.800 ευρώ / 2= 9.400 ευρώ. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 84 ευρώ επίδομα το μήνα.
-Οικογένεια με 2 γονείς και 3 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ:
Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 +1/4 = 2,25. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι: 13.000 ευρώ / 2,25 = 5.777 ευρώ. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 280 ευρώ το μήνα.
-Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ:
Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι: 12.000 ευρώ / 2= 6.000 ευρώ . Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 140 ευρώ το μήνα.
-Οικογένεια με 2 γονείς και 4 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 14.500 ευρώ:
Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 + 1/4 + 1/4 = 2,5. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι: 14.500 ευρώ / 2,5 = 5.800 ευρώ . Η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 420 ευρώ το μήνα.
-Οικογένεια με 2 γονείς και 4 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 24.500 ευρώ:
Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 + 1/4 + 1/4 = 2,5. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι: 24.500 ευρώ / 2,5 = 9.800 ευρώ . Η οικογένεια εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 252 ευρώ το μήνα.
-Οικογένεια με 2 γονείς και 5 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 27.000 ευρώ:
Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 + 1/4 + 1/4 +1/4 = 2,75. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 27.000 ευρώ / 2,75 = 9.818 ευρώ . Η οικογένεια εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 336 ευρώ το μήνα.
-Μονογονεικές οικογένειες με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ:
Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι: 12.000 ευρώ / 2= 6.000ευρώ. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 280 ευρώ το μήνα.
-Μονογονεικές οικογένειες με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ:
Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 = 1,5. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 9.000 ευρώ / 1,5= 6.000 ευρώ . Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 70 ευρώ το μήνα.
-Μονογονεικές οικογένειες με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ:
Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 + 1/4 = 1,75. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι: 10.500 ευρώ / 1,75= 6.000ευρώ . Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 140 ευρώ το μήνα.