Στις αυξημένες προβλέψεις για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία, η πραγματικότητα απάντησε με ακόμα μεγαλύτερες. Πάνω από το 10% σε ετήσια κλίμακα πλέον οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανική καρδιά της Ευρωζώνης, τη Γερμανία. Οι αυξήσεις αυτές διαχέονται πλέον στην Ευρωζώνη και συντονίζονται με τις ανάλογης κλίμακας αυξήσεις στις τιμές παραγωγού σε ΗΠΑ και Κίνα.
Η χρονική απόσταση που χωρίζει την μετάβαση των αυξήσεων από τιμές παραγωγού στις λιανικές τιμές καταναλωτή δεν ξεπερνάει συνήθως τους 3 έως και 6 μήνες ανάλογα το προϊόν που αφορούν. Σε κάθε περίπτωση ο πληθωρισμός αφού εξάντλησε τα περιθώρια απορρόφησης των αυξήσεων από τους παραγωγούς μέσα στο 2020, έχει αρχίσει να περνάει στην κατανάλωση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις Εκθέσεις που παρουσίασε πρόσφατα η Deutshe Bank, η BofΑ και η Goldman Sachs, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί Όμιλοι διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί τόσο που δεν θα δυσκολευτούν να περάσουν το σύνολο των αυξήσεων στις τιμές του τελικού καταναλωτή, ακόμα και σε συνθήκες παράτασης της πανδημίας με τη μετάλλαξη Δέλτα.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο οι τιμές στην ενέργεια, στις μεταφορές και τις μεγάλες περιοχές της μεταποίησης, αλλά και στις μεγάλες «ζημιές» που έχουν μεσολαβήσει σε βασικές πηγές τροφίμων, όπως τα σιτηρά και τα «φρέσκα» τρόφιμα, μαζί και το κρέας. Περιοχές μεγάλης παραγωγής στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Λ. Αμερική και αλλού καταγράφουν, λόγω κλιματικής αλλαγής και μη, σημαντικές απώλειες που οδηγούν σε επιβάρυνση των ανατιμήσεων βασικών ειδών διατροφής.
Η εικόνα, όπως αναφέρουν αναλυτές του χώρου, φαίνεται να θέτει ευθέως σε αμφισβήτηση τις αρχικές εκτιμήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, περί «προσωρινότητας» του πληθωριστικού κύματος, το οποίο σε ένα μεγάλο βαθμό ήδη αυτο-τροφοδοτείτε.
Ακόμα και αν κανείς αποδεχθεί μία ακολουθία σταδιακής αλλά πιο αργής εκτόνωσης των πιέσεων λόγω του σοκ της πανδημίας μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, παραμένει το ερωτηματικό των συνεπειών του νομισματικού πληθωρισμού που κατά πως φαίνεται συνεχίζεται…
Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΕΚΤ, μέσω του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου και επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης Φιλίπ Λέιν, έσπευσε να προλάβει τους… αριθμούς της Eurostat για τον Αύγουστο, εισάγοντας ως κριτήριο για την επικινδυνότητα του πληθωρισμού τον αποκαλούμενο «υποκείμενο πληθωρισμό» που τον προσδιορίζει κάθε φορά η ίδια με τρία κριτήρια, όπως έχει αναφέρει το insider.gr, επαρκώς… ελαστικά για να νομιμοποιείται κατά το δοκούν κάθε φορά η στάση της για επιτόκια.
Με την τακτική αυτή η ΕΚΤ επιχειρεί να προλάβει «βίαιες» προεξοφλήσεις αύξησης επιτοκίων από τις αγορές, καθώς ο πληθωρισμός από την Eurostat θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Χαρακτηριστικό της εξάντλησης της εμπορικής πρόθεσης να απορροφήσει τις ανατιμήσεις αυτές είναι το γεγονός ότι στα σουπερμάρκετ και στα πολυκαταστήματα, πέραν της επέκτασης του συστήματος των «προσφορών» έχει αρχίσει να εμφανίζεται και ένα άλλο προϊόν, συσκευασίες προϊόντων με την ίδια τιμή που είχαν αλλά με μικρότερο όγκο περιεχομένου.
Η εμφάνιση των προϊόντων αυτών είναι ενδεικτική πάντα του τέλους της απορρόφησης των αυξήσεων από τους παραγωγούς…
Στην Ελλάδα που ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν τον Ιούλιο από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, στο 1,4% (ο μέσος της Ευρωζώνης είναι στο 2,2%), εντοπίζεται ένας από τους ισχυρότερους ρυθμούς αύξησης στην Ε.Ε., καθώς στα τέλη του 2020 και τους πρώτους μήνες του 2021, βρισκόταν σε αρνητικά επίπεδα.
Αυτό άλλωστε, πέραν από τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών της θα καταγραφεί στον ΔΤΚ του Αυγούστου με μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ε.Ε.
Ήδη η ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλιο έχει αποτυπώσει σημαντική άνοδο τιμής στα κρέατα, κατά 13,2% στο αρνί και το κατσίκι, στα βρώσιμα έλαια 16,3% (πλην ελαιόλαδου), 6,6% στα νωπά ψάρια, στα νωπά λαχανικά 8% και 5,2% στα νωπά φρούτα, όπως επίσης 3,5% στα τυριά, 2,6% στο ελαιόλαδο.
Αξιόλογη μείωση της τιμής παρουσίασε για συγκυριακούς λόγους (-3,8%) μόνο το χοιρινό κρέας.
Τα χειρότερα όμως έπονται καθώς στην γενική τάση ανόδου έρχονται να προστεθούν οι συνέπειες από τις πυρκαγιές και τις φυσικές καταστροφές από περιοχές όπως η Ηλεία , κ.α. που αποτελούν μεγάλα παραγωγικά κέντρα φρέσκων λαχανικών, φρούτων, κλπ.
Αυτό ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται στα σουπερμάρκετ, αλλά ακόμα και στις λαϊκές αγορές του Λεκανοπεδίου, πράγμα που παραδέχονται και οι πωλητές σ’ αυτές τις αγορές.
Ο Αύγουστος στο μεταξύ πρόκειται να καταγράψει συνολικά μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια γεγονός που ενισχύει τις προβλέψεις για μεγάλη αύξηση του ΔΤΚ πριν από τον Οκτώβριο – Νοέμβριο, όταν θα αρχίσει να προστίθεται και το αυξημένο κόστος λόγω της χρήσης φυσικού αερίου σε υψηλότερες τιμές.