Το ποσόν αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 9,9%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2017 και οφείλεται πρωτίστως στην κατά 10,8% αύξηση των αφίξεων μη κατοίκων της χώρας, όπως τους καταμετρά η κεντρική τράπεζα.
Τα 5 δισ. στην Κρήτη
Σύμφωνα με τον Νίκο Χαλκιαδάκη, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, από τα 15,6 δισ. περίπου τα 5 δισ., δηλαδή το 1/3 των ταξιδιωτικών εισπράξεων, πηγαίνουν στην Κρήτη. “Καταγράφεται σημαντική αύξηση.
Αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς” σημείωσε ο κ. Χαλκιαδάκης.
Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 10μηνο ανήλθαν σε 15,613 δισ. ευρώ, έναντι 14,211 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και 12,803 δισ. ευρώ το 2016.
Αποδεικνύεται επίσης ότι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έχει γίνει πράξη, αφού ο μήνας Οκτώβριος ήταν εξαιρετικός, με αύξηση ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 18,3%, που συνοδεύτηκε με αύξηση των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 15,6%, καταρρίπτοντας κάθε ιστορικό προηγούμενο σε αφίξεις και έσοδα.
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ, έναντι 1,2 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2017 και ενός δισ. ευρώ τον ιδιο μήνα του 2016.
Έρχεται μια δύσκολη τουριστική χρονιά
“Μικρότερο καλάθι” κρατούν για το 2019 οι τουριστικοί επιχειρηματίες και στην Κρήτη, αφού, όπως λένε, η επόμενη θα είναι μια δύσκολη χρονιά με ισχυρό ανταγωνισμό.
Η Τουρκία και η Αίγυπτος από φέτος έχουν μπει δυναμικά στο τουριστικό παιχνίδι με τιμές -30% σε σχέση με την Ελλάδα.
Ο τουριστικός επιχειρηματίας Ζαχαρίας Χνάρης είπε στην “Π”: “Φέτος και στην Κρήτη οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις είχαν “ξεφύγει”.
Η Τουρκία είναι κατά πολύ φθηνότερη και του χρόνου η κατάσταση θα είναι για εμάς αρκετά δύσκολη.
Από τώρα τουρ οπερέιτορς από το εξωτερικό, την Πολωνία για παράδειγμα, μας ζητούν εκπτώσεις και προσφορές”.
“Την επόμενη σεζόν θεωρώ ότι η κίνηση θα σταθεροποιηθεί και σε κάθε περίπτωση θα “κρατάμε μικρότερο καλάθι” μας είπε ο ξενοδόχος Νικηφόρος Λαμπρινός επισημαίνοντας και εκείνος τον μεγάλο ανταγωνισμό που θα έχουμε με άλλους προορισμούς και κυρίως την Τουρκία.
Πηγή: patris.gr