Η συρρίκνωση του δικτύου ανακοινώθηκε εν μέσω καλοκαιριού και αδειών. «Ταφόπλακα» στις συναλλαγές στα γκισέ
Την περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων τους υλοποιούν η μια τράπεζα μετά την άλλη, προκειμένου να προχωρήσουν σε εξοικονόμηση δαπανών. Ταυτόχρονα, προωθούν τις διαδικτυακές λειτουργίες τους, οι οποίες έχουν περιορισμένο κόστος, με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται συνδυαστικά και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού τους για την περαιτέρω μείωση των εξόδων κάθε τράπεζας.
Σημειώνεται πως το σχέδιο μετασχηματισμού των τραπεζών υλοποιείται εδώ και αρκετό καιρό, με στόχο σε λίγα χρόνια να εκλείψουν τα τραπεζικά γκισέ και να αντικατασταθούν σε μεγάλο βαθμό από τις ψηφιακές υπηρεσίες των τραπεζών, μέσω e-banking ή ΑΤΜ.
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η διοίκηση της Πειραιώς έκανε γνωστό ότι επίκειται μπαράζ λουκέτων σε καταστήματά της. Ειδικότερα, μέσα στο καλοκαίρι, και συγκεκριμένα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, πρόκειται να κλείσουν 64 καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς σε όλη την Ελλάδα. Μετά και τα νέα λουκέτα, το δίκτυο της Πειραιώς θα περιοριστεί σε 420 καταστήματα, από 484 που αριθμεί σήμερα.
Η λίστα των καταστημάτων της τράπεζας στα οποία μπαίνει προσεχώς λουκέτο είναι η ακόλουθη: Ροδολίβους, Κόνιτσας, Ανω Ιλισίων, Μαραθώνα, Κερατσινίου, Σπάτων, Χαϊδαρίου (1420), Αργους (1611), Νεάπολης Βόλου, Κορυδαλλού (1763), Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Νέας Κρήνης, Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Γαστούνης (2530), Νεμέας, Πολίχνης Θεσσαλονίκης, Ακράτας, Κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης (1075), Αλιάρτου, Στυλίδας, Ιτέας, Νέου Κόσμου (2093), Οιχαλίας Τρικάλων, Σερβίων, Δημητσάνας, Κοζάνης (1614), Μουζακίου, Κινητό Συνεργείο Νεάπολης Λακωνίας, Λεωνιδίου, Μελιγαλά, Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης (2203), Καλαμάτας (2512), Λιμεναρίων, Μαντουδίου, Κινητό Συνεργείο Λίμνης Ευβοίας, Αντιγονιδών – Θεσσαλονίκη, Ευαγγελιστρίας – Πειραιάς, Νεάπολης Λασιθίου, Καλυβών, Βούλγαρη – Θεσσαλονίκη, Γουμένισσας, Ασημίου, Ανωγείων, Ιφιγενείας – Ν. Ηράκλειο, Σκύδρας, ΒΙΠΕ Ηρακλείου, Καστελίου, Ν. Μηχανιώνας – Θεσσαλονίκη, Αγ. Δημητρίου (1555), Μαλίων, Αμοργού, Αστακού, Ληξουρίου, Πεύκων, Ζακύνθου (2452), Σίφνου, Ιερού Λόχου – Ρόδος, Ιπποκράτους (2080), Εθν. Παλαιοκαστρίτσας, Κρεστένων, Παραμυθιάς, Αρτας (2400), Τρίπολης (1313) και Πάργας.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας, τους επόμενους μήνες πρόκειται να μπει λουκέτο σε άλλα 22 καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας και σε τρία καταστήματα συναλλαγών σε όλη την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο ΣΥΕΤΕ (Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΤΕ) είχε λάβει από τη διοίκηση της τράπεζας τη διαβεβαίωση ότι κανένα κατάστημα δεν θα κλείσει μέσα στη χρονιά που διανύουμε. Σημείωνε μάλιστα σε ανακοίνωσή του ότι «ο μετασχηματισμός και η ψηφιοποίηση της τράπεζας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν μπορεί να έχουν στόχο η Εθνική να γίνει μια απρόσωπη επιχείρηση!»
Όμως, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης του ΣΥΕΤΕ «Πρόταση Προοπτικής», «δεν πέρασε λίγος καιρός και ανακοινώνονται νέα λουκέτα, εν μέσω καλοκαιριού και αδειών, και ταυτόχρονα με την εθελουσία».
Σημειώνεται ότι το 2020 έκλεισαν συνολικά 18 καταστήματα της Εθνικής (από 389 το 2019, έμειναν 371 στα τέλη του 2020) και μετά τα φετινά λουκέτα θα περιοριστούν σε 346.
Πηγή: dimokratianews.gr