Η οικονομική αλληλεξάρτηση εξηγεί ως ένα βαθμό γιατί το Βερολίνο κρατά μια ιδιαίτερα ανεκτική στάση έναντι της Άγκυρας
Γερμανικές εταιρείες έχουν επενδύσει σχεδόν 25 δισεκατομμύρια ευρώ στον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας, προσφέροντας έτσι απασχόληση σε περισσότερα από 15.000 άτομα, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, όπως αναφέρει η τουρκική αγγλόφωνη εφημερίδα, Hurriyet Daily News.
Πρόκειται για εξαιρετικά μεγάλα ποσά που δείχνουν τις θεαματικά στενές οικονομικές σχέσεις της Γερμανίας και της Τουρκίας. Κάτι που με τη σειρά του εξηγεί γιατί το Βερολίνο κρατά μια ιδιαίτερα ανεκτική στάση έναντι της Άγκυρας. Γεγονός, για το οποίο δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν χαρακτηρίσει τη σημερινή γερμανική ηγεσία της καγκελαρίου Μέρκελ ως «συνήγορο» της Άγκυρας.
Τελευταία ενδεικτική περίπτωση είναι ο -για μια ακόμη φορά- αποκλεισμός της Ελλάδας από τη «Διαδικασία του Βερολίνου» για την ειρηνική διευθέτηση της εμφύλιας αντιπαράθεσης στη Λιβύη.
Χιλιάδες εταιρείες
Μιλώντας στο 3ο τουρκο-γερμανικό Φόρουμ ενέργειας, ο Φ. Ντονμέζ είπε ότι η Γερμανία, ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, είχε το 2020 εμπορικές σχέσεις ύψους 38 δισ. δολαρίων.
Κατατάσσεται, επίσης, στην πρώτη θέση στις τουρκικές εξαγωγές (ύψους 16 δισ. δολαρίων) και η δεύτερη στις εισαγωγές (περίπου 22 δισ).
Συμπλήρωσε ακόμα ότι οι γερμανικές επενδύσεις στην Τουρκία ξεπέρασαν τα 13 δισ. δολάρια το 2019 και, έτσι, σχεδόν 7.000 γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.
Στο γερμανικό «στόχαστρο» και η Ελλάδα
Οι οικονομικές σχέσεις επεκτείνονται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Ειδικότερα, ο Ντονμέζ εξήρε τη Siemens και την Enercon. Κάλεσε, πάντως, τις γερμανικές εταιρείες να συμμετάσχουν ακόμα πιο ενεργά στους τομείς του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Peter Altmaier, υπογράμμισε τις μεγάλες δυνατότητες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, ιδίως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το Βερολίνο, όπως ανέφερε ο υπουργός, προσβλέπει σε μεγαλύτερη συνεργασία με την Τουρκία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεδομένου ότι η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για να καλύψει την ενεργειακή ζήτηση.
Οπως είναι γνωστό, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ρίχνει τεράστιο βάρος η γερμανική πλευρά και σε σχέση με την Ελλάδα. Γενικότερα, η ευρωπαϊκή πολιτική και τα δισεκατομμύρια που θα δοθούν -και στην Ελλάδα- τα επόμενα χρόνια, θα κατευθυνθούν προς τις ΑΠΕ. Τομέας, από τον οποίο θα αποκομίσουν τεράστια έσοδα και κέρδη τόσο γερμανικοί ενεργειακοί κολοσσοί, όσο και ελληνικές εταιρείες.
Παρά ταύτα, είναι εμφανές ότι οι «ενεργειακές μπίζνες» που «τρέχουν» εδώ και χρόνια μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, είναι θεαματικά μεγαλύτερες από αυτές που γίνονται στην Ελλάδα.
Ο Altmaier είπε, τέλος, ότι είναι γνωστές οι προσπάθειες της Τουρκίας να αναπτύξει μια εθνική στρατηγική υδρογόνου, καθώς και ότι προβλέπει στη συνεργασία Τουρκίας-Γερμανίας σε αυτό τον τομέα.
Πηγή: lawandorder.gr