Για τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου μεταθέτουν οι φορείς και επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας τις εκτιμήσεις τους για σημαντικές ροές τουριστών στην Ελλάδα από τις αγορές του εξωτερικού οδηγώντας έτσι το ΑΕΠ της χώρας στα τάρταρα παρά το όσα διθυραμβικά προσπαθούν να λένε στην κυβέρνηση.
Τα δεδομένα είναι ακόμα πιο αποκαρδιωτικά από τα αναμενόμενα καθώς μόλις ένα 10% των ξενοδοχείων έχει ανοίξει με ότι αυτό συνεπάγεται και για την τεράστια αγορά εργασίας.
Η “πετυχημένη” διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση έρχεται να επιβεβαιωθεί και στην “επιτυχημένη” επανέναρξη του τουρισμού. Απλά επικοινωνία και από ουσία τίποτα.
Έτσι οι επαγγελματίες μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνουν λόγο για έναν μηδενικό Μάϊο αλλά και έναν υποτονικό Ιούνιο σε ό,τι αφορά τις ελεύσεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, με τη ξενοδοχειακή βιομηχανία της χώρας να κρατεί στάση αναμονής, όπως εξηγεί η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χριστίνα Τετράδη.
Ήδη πάντως έχουν ξεκινήσει να καταφτάνουν στη χώρα μας οδικώς επισκέπτες, ένα μέσο το οποίο έχει σταθερά την «τιμητική» του.
Λίγες ημέρες μετά το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, το 10% των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας έχει ανοίξει τις πύλες του, με τους περισσότερους επιχειρηματίες να έχουν αναβάλλει το άνοιγμα τους για τα μέσα Ιουνίου, σημειώνει η κυρία Τετράδη.
Αυτό όπως λένε είναι απόροια του γεγονότος ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στις κύριες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό (Αγγλία-Γερμανία-Ρωσία-Σκανδιναβία) – Θεωρητικά εφόσον είμαστε τόσο ζηλευτοί στην διαχείριση της πανδημίας απορούμε γιατί αυτές οι χώρες που δεν τα πήγαν τόσο καλά μας έχουν βάλει στην “black list”-, μέχρι τώρα αναφέρει η κυρία Τετράδη, οι κρατήσεις για το επόμενο διάστημα είναι λίγες στα ξενοδοχεία, οι Tour Operators ζητάνε συνεχώς μειώσεις στις τιμές και την ίδια στιγμή έρχονται Ελλάδα με ελάχιστους επισκέπτες στις πτήσεις τους.
Για την αντιπρόεδρο του ΞΕΕ είναι αδήριτη ανάγκη η Ελλάδα να γίνει πράσινη στον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC, αφού όπως εξηγεί, ο διεθνής ταξιδιώτης που θα θελήσει άμεσα να ταξιδεύσει επιλέγει προορισμό, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν σε κάθε χώρα. Ημερομηνία σημαντική καταγράφεται η 7η Ιουνίου, όπου στη Μεγάλη Βρετανία, θα ανακοινωθεί μεταξύ άλλων αν η Ελλάδα από πορτοκαλί γίνει πράσινη για τους Βρετανούς.
«Μέχρι τέλη Ιουνίου θα ξεδιαλύνει η εικόνα»
Ο μεγάλος γρίφος και για τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Ρόδου, Μιχάλη Μαρκόπουλο, είναι τι ακριβώς θα γίνει με τις κύριες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και για το νησί των Ιπποτών, εκτιμώντας ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει ξεδιαλύνει η θολή εικόνα που επικρατεί τώρα. Στην Ρόδο μέχρι σήμερα, αναφέρει, έχουν ανοίξει 25 ξενοδοχεία από τα 650 και δεν είναι απόλυτο ότι θα ανοίξουν όλα φέτος, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με τη σειρά του ο κ. Μαρκόπουλος εστιάζει στη “σηματοδότηση” που θα έχει η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη.
Εξίσου υποτονική παραμένει και η κατάσταση στην Κρήτη, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη να τονίζει ότι στο Ηράκλειο έχει ανοίξει το 25% των ξενοδοχειακών μονάδων του νομού με τους περισσότερους ξενοδόχους να έχουν προγραμματίσει το άνοιγμα των μονάδων τους τον Ιούνιο.
Μέχρι τώρα στο Ηράκλειο έχουν προσγειωθεί 500 περίπου τσάρτερ, αναφέρει ο κ. Χαλκιαδάκης, με τις αυξημένες τουριστικές ροές να υπολογίζονται μέσα Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση η ελπίδα για την Κρήτη είναι ότι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος, αλλά και ο Σεπτέμβριος θα είναι καλοί μήνες για την τουριστική βιομηχανία του νησιού, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο έτερος αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και κρητικός επιχειρηματίας Γιάννης Οικονόμου, παρά το γεγονός ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία υφίσταται το μαρτύριο της σταγόνας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
«Σημαντικό το να μην υπάρξει 4ο κύμα μήπως και έρθουν τουρίστες τον Οκτώβριο-Νοέμβριο»!
Το μεγάλο ωστόσο στοίχημα για τον Μιχάλη Βαμιεδάκη επιχειρηματία – ιδρυτή της ξενοδοχειακής επιχείρησης «Vita Hotels» και του ταξιδιωτικού πρακτορείου Deltanet Travel» και πρώην εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Τουρισμού της περιφέρειας Κρήτης, δεν είναι πως “θα ανοίξει και θα τρέξει” ο ελληνικός τουρισμός, αλλά πως θα κλείσει η εφετινή τουριστική σεζόν, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Για τον κ. Βαμιεδάκη, είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας (4ο κύμα κλπ), ώστε την κρίσιμη περίοδο του “Οκτωβρίου – Νοεμβρίου”, που χαράσσεται ο πτητικός σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς και ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ξενοδόχους και διοργανωτές ταξιδίων για τα νέα συμβόλαια και γίνονται οι πρώτες κρατήσεις, η Ελλάδα να τα έχει καταφέρει. “Τότε θα πάμε σε ένα πολύ δυνατό 2022 που θα είναι πολύ κοντά στα νούμερα του 2019”, αναφέρει ο κ. Βαμιεδάκης.
1 στους 3 τουρίστες έρχονται οδικώς
Πάντως ήδη καταφτάνουν στη χώρα μας τουρίστες από τα χερσαία σύνορα (μάλιστα τώρα θα “σωθεί η χρονιά”).
Παρά την ανατροπή που προκάλεσε η υγειονομική κρίση σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις και τα ταξίδια, φαίνεται πως το ταξίδι με αυτοκίνητο ή άλλο όχημα, παραμένει ισχυρή τάση και για πολλούς ισχυρότερη, καθώς αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς.
Με το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας ήδη οι πρώτοι επισκέπτες άρχισαν να καταφθάνουν. «Τα σύνορα αυτό το διάστημα έχουν μια κανονική κίνηση η οποία προέρχεται από τις βαλκανικές όμορες χώρες και επισκέπτες που έχουν εξοχικά είτε στη Βόρεια Ελλάδα είτε αλλού ενώ τα Σαββατοκύριακα σιγά σιγά βλέπουμε να έρχονται και άλλοι τουρίστες», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.
Όπως εξηγεί αυτήν τη στιγμή είναι ανοιχτά τα σύνορα των Ευζώνων, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας και του Ορμενίου, ενώ της Κρυσταλοπηγής λειτουργεί μεν αλλά με μίνιμουμ αριθμό ατόμων.
Για να γίνει αντιληπτή η συνεισφορά του οδικού τουρισμού στον εισερχόμενο τουρισμό της χώρας αρκεί να υπενθυμίσουμε τα στοιχεία που προέκυψαν από την μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για το 2019: Ο οδικός τουρισμός ανήλθε σε 9,6 εκατ. αφίξεις, 38,2 εκατ. διανυκτερεύσεις και 1,8 δισ. ευρώ έσοδα, που αντιστοιχούν στο 30,6% του συνόλου των αφίξεων, στο 16,4% των διανυκτερεύσεων και στο 10,1% των εσόδων.
Ο οδικός τουρισμός ωστόσο, αποτελεί «τροφοδότη» κυρίως της Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονία, Ήπειρο και Θράκη). Αναφορικά με τη διέλευση του οδικού τουρισμού από κύριους μεθοριακούς σταθμούς τα έτη 2017 – 2019, οι τρεις πρώτοι σταθμοί με τον μεγαλύτερο όγκο κίνησης, είναι σταθερά ο Προμαχώνας (στο νομό Σερρών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα), οι Εύζωνοι (στο νομό Κιλκίς, στα σύνορα με Σκόπια) και η Νυμφαία (στο νομό Ροδόπης, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα).
«Οι τουρίστες που έρχονται οδικώς κατευθύνονται προς Χαλκιδική, Πιερία, Θάσο, Σαμοθράκη και σε άλλα μέρη της Βόρειας Ελλάδας αλλά υπάρχει κι ένα σημαντικό κομμάτι που έχει ως προορισμό την κεντρική Ελλάδα, τα Επτάνησα, την Εύβοια και αλλού. Ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων είναι η βασική πύλη των κέντροευρωπαίων και των Σέρβων. Από τον Προμαχώνα έρχονται κατά κύριο λόγο τουρίστες από την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και γενικότερα από την ανατολική Ευρώπη. Ενώ από την Νυμφαία και το Ορμένιο ο κύριος όγκος των τουριστών προέρχεται από Βουλγαρία και Ρουμανία», αναφέρει ο κ. Τάσιος.
Αναβάθμιση των υποδομών και σχέδια προβολής στις χερσαίες πύλες εισόδου
Πάγιο αίτημα των φορέων και επαγγελματιών του τουρισμού αποτελεί η αναβάθμιση των υποδομών στα χερσαία σύνορα, καθώς οι τουριστικές ροές αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ προτείνει να γίνουν έργα για τον εκσυγχρονισμό των συνοριακών σταθμών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στο σχεδιασμό πάντως του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού είναι να γίνουν ενέργειες για την προβολή των προορισμών του οδικού τουρισμού σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας. Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης σε συνδυασμό με άλλες δράσεις προβολής για τους τουρίστες που έρχονται οδικώς. «Αυτό είναι κάτι που συζητήθηκε πρόσφατα σε συνάντηση που είχα με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και στο οποίο θέλουμε να εμπλέξουμε και τους υπόλοιπους Περιφερειάρχες για να σχεδιάσουμε μακροπρόθεσμα μια συνολική στρατηγική προβολής για το συγκεκριμένο προϊόν, αναφέρει ο κ. Φραγκάκης.