Νέο τεύχος Foreign Affairs: Η οικονομική ανάκαμψη μετά την COVID-19

Mε κεντρικό θέμα την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά και την κρίση που επέφερε η πανδημία της ασθένειας COVID-19 κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Απριλίου – Μαΐου 2021 του Foreign Affairs The Hellenic Edition.

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια του University College London, Marianna Mazzucato, δίνει έμφαση στην εισοδηματική ανισότητα και τις έως τώρα αποτυχημένες κυβερνητικές προσπάθειες να την αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια και συγγραφέα, το κράτος έχει να παίξει ουσιώδη ρόλο στο να εξασφαλίσει ότι οι ωφέλειες από τις διασώσεις εταιρειών όπως π.χ. οι τράπεζες, θα περάσουν σε όλους τους πολίτες.

Πιο κοντά στα ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα και τον ελληνισμό, σε ένα σημαντικό δοκίμιό του ο υπ. Διδάκτωρ και στέλεχος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, Γεώργιος Μπίτσης, περιγράφει τον διαρκή στόχο της Τουρκίας για τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου, και παρουσιάζει τον μηχανισμό πραγματοποίησής του μέσα και από το δόγμα Νιχάτ Ερίμ.

Ποιές είναι οι παγίδες που πρέπει να αποφύγει η ελληνική πλευρά.

Ο Ανδρέας Ματζάκος, ΜΑ και αξιωματικός του Στρατού Ξηράς ε.α., εξηγεί στο σχετικό δοκίμιό του το γιατί μια επαναπροσέγγιση της Τουρκίας στο Ισραήλ είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχει, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πλέγμα των σχέσεων και των συμφερόντων των δυο χωρών στην περιοχή.

Επίσης, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πέτρος Σιούσουρας, και ο διδάκτωρ του ιδίου πανεπιστημίου Κυριάκος Χουρδάκης, αναλύουν τα συστατικά της ελληνο-γαλλικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μέχρι σήμερα, και φωτίζουν τα κοινά συμφέροντα των δυο χωρών.

Η Γαλλία αναδεικνύεται σε ρόλο-κλειδί για την παρουσία της Δύσης στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής.

Οι κίνδυνοι, ωστόσο, είναι ευρύτεροι και πολυποίκιλοι. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Francis Fukuyama, ο καθηγητής Νομικής του Παν/μιου Duke, Barak Richman, και ο καθηγητής Διοίκησης Επιστήμης και Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Ashish Goel, καταδεικνύουν τις απειλές που ελλοχεύουν για την δημοκρατία, λόγω της κυριαρχίας των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών στις πληροφορίες.

Προτείνουν την δημιουργία ενός νέου επιπέδου ανεξάρτητων ελεγκτικών εταιρειών με ενδιάμεσο λογισμικό που θα παρεμβάλλεται μεταξύ των big tech εταιρειών και του τελικού χρήστη προκειμένου να του επισημαίνει την ασφάλεια των πληροφοριών που εκείνος δέχεται.

Σε μια άλλη πτυχή της νέας κατάστασης που φέρνει η τεχνολογική πρόοδος στον κόσμο, ο MSc, MA, PhD cand. Πλωτάρχης του Π.Ν., Κωνσταντίνος Χουζούρης, παραθέτει τις μεταβολές που ενδέχεται να φέρουν τα αναδυόμενα σήμερα κρυπτονομίσματα ανά τον κόσμο, όπως το bitcoin, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην ίδια την εθνική κυριαρχία.

Αφού εξηγεί ενδελεχώς το τι είναι και πώς λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα, ο συγγραφέας παραθέτει τις επιδράσεις του στην εξέλιξη του κράτους.

Παρ’ όλα αυτά, η τεχνολογία δεν μπορεί να δώσει όλες τις απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις. Όπως γράφει ο καθηγητής Γεωεπιστημών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Princeton, Michael Oppenheimer, η γη έχει φτάσει στο σημείο όπου οι κλιματικές καταστροφές θα αρχίσουν να συνδυάζονται, αυξάνοντας εκθετικά τις επιπτώσεις τους στους ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Εδώ, η τεχνολογία έχει τον διπλό ρόλο της πρόκλησης αλλά και της παρεμπόδισης της καταστροφής, ωστόσο το σημαντικότερο είναι να υπάρχει πολιτική βούληση για την εφαρμογή των λύσεων.

Πάντως, υπάρχουν και θετικά. Όπως η διαπιστωμένη τάση να γίνεται η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως υπογραμμίζει η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, Keisha N. Blain, η εξάπλωση π.χ. των διαδηλώσεων του Black Lives Matter αποδεικνύει ότι «ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί» και αυτό αποτελεί μια πολύ πραγματική πίεση στις κυβερνήσεις να κάνουν το σωστό.

Αυτό καθίσταται ακόμα σημαντικότερο όταν πρόκειται για τον ενισχυόμενο, τα τελευταία χρόνια, αντιφιλελεύθερο λαϊκισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμά του, πέρα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είναι ο νυν πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ο αρχισυντάκτης του Americas Quarterly, Brian Winter, σκιαγραφεί την πορεία και το προφίλ του Βραζιλιάνου προέδρου, και αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του που ταιριάζουν με την βραζιλιάνικη ιστορία αλλά και εκείνα που είναι αντίθετά της.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.