Η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την πλήρη μετάβαση στο καθεστώς της ηλεκτροκίνησης έχει αρχίσει. Ποιους δρόμους ακολουθούν οι BMW, Mercedes, VW, Audi και SEAT;
Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δέχονται ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και η ηλεκτροκίνηση προβάλλει… μονόδρομος. Για τη συμμόρφωσή τους με τα όρια εκπομπών ρύπων έχουν επιδοθεί σε έναν αγωνιώδη αγώνα δρόμου, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα καλούνται να ολοκληρώσουν μια πληθώρα πολυπρισματικών διαδικασιών, που σε άλλες εποχές θα ήταν ουτοπίες.
Αναντίρρητα, η σχεδίαση «πράσινων αυτοκινήτων» θα τους επιτρέψει να αποφύγουν τα πρόστιμα-μαμούθ που καραδοκούν. Δεν αποτελεί, όμως, εχέγγυο της εμπορικής τους επιτυχίας. Αν θέλουν να διατηρήσουν την κερδοφορία τους, τα προϊόντα τους οφείλουν να είναι και ελκυστικά στο αγοραστικό κοινό. Με άλλα λόγια, πρέπει να αναπτύξουν αυτοκίνητα που χαίρεσαι να τα οδηγείς, να τα χαζεύεις, αλλά και να έχουν ένα λελογισμένο κόστος απόκτησης.
BMW
Μια από τις εταιρείες που ποντάρουν πολλά στη σχεδίαση της προϊοντικής γκάμας τους είναι η BMW, η οποία έχει κατά καιρούς δεχθεί σκληρή κριτική για την αμφιλεγόμενη μάσκα της, kidney-grille. Οι επικεφαλής, ωστόσο, της βαυαρικής εταιρείας δεν πτοούνται αναφέροντας πως οι πωλήσεις αποδεικνύουν την ελκυστικότητα των μοντέλων της BMW. Tο 2020 ήταν ένα πολύ καλό έτος για την BMW παρά την πανδημία του κορωνοϊού: Το τελευταίο τετράμηνο πούλησε 686.069 οχήματα, αριθμός που μαρτυρά αύξηση της τάξεως του 3,2% συγκριτικά με τον αντίστοιχη περίοδο του 2019.
«Αν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι που θα ξεχωρίζει πρέπει να είναι διαφορετικό και ξεχωριστό. Αν θες να “πλησιάσεις” κάποιους πελάτες, πρέπει να ξεχωρίζεις. Δεν μας νοιάζει να ικανοποιήσουμε τον καθένα, αλλά τους πελάτες μας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Domagoj Dukec, επικεφαλής σχεδιασμού της BMW.
Ψηλά στην ατζέντα των Βαυαρών είναι και η ηλεκτροκίνηση. Μόλις πρόσφατα, η εταιρεία αποκάλυψε το «ηλεκτρικό πλάνο της», εξαγγέλλοντας 12 σχετικής τεχνολογίας μοντέλα έως το 2023. Φέτος θα λανσαριστούν δύο νέα αμιγώς ηλεκτρικά (iX & i4), τα οποία θα τοποθετηθούν δίπλα στα υπάρχοντα IX3 και i3. Σε επόμενη φάση, θα συστηθούμε με ηλεκτρικές εκδόσεις της Σειράς 5, του μικρού SUV, X1, και της Σειράς 7.
Για το τέλος του 2025 υπάρχουν ακόμα πιο μεγαλεπήβολα σχέδια, με τον όμιλο BMW να περιμένει πως οι πωλήσεις ηλεκτρικών θα ξεπεράσουν τα 2.000.000.
VW
Σε ρυθμούς πλήρως ηλεκτρικούς κινείται και ο όμιλος VW. Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως από το 2023 έως το 2030 θα κατασκευαστούν συνολικά 6 εργοστάσια παραγωγής μπαταριών στην Ευρώπη (gigafactories). Μέσω του συγκεκριμένου γιγαντιαίου επενδυτικού εγχειρήματος, η εταιρεία αποσκοπεί να καταστεί αυτόφωτη όσον αφορά τις μπαταρίες, γεγονός που θα μείωνε το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων της. Η μείωση υπολογίζεται να είναι της τάξης του 50% στα πιο φτηνά μοντέλα και περίπου 30% στα πιο μεγάλα.
Στο επίκεντρο του group έχει βρεθεί και η ανάπτυξη ενός δικτύου συνολικά 18.000 δημόσιων ταχυφορτιστών στην Ευρώπη, οικοδομώντας συνεργασίες με εταιρείες κολοσσούς όπως είναι η BP, η Iberdrola και η Enel.
Εκεί θα φορτίζει η συνεχώς αυξανόμενη ηλεκτρική γκάμα της “ID”, η οποία στελεχώνεται από τα ID.3 και ID.4 και θα επεκταθεί μέσω της προσθήκης των ID.5, ID.6 και ID.1. Μικρό ηλεκτρικό αναπτύσσει και η SEAT, το κόστος του οποίου αναμένεται να μην είναι απαγορευτικό για το ευρύ αγοραστικό κοινό.
Ένα νέο κεφάλαιο ετοιμάζεται να ανοίξει και η Audi, η οποία επικεντρώνεται στο Project Artemis, ένα αναλυτικό επιχειρηματικό σχέδιο για την επιτάχυνση της διαδικασίας σχεδιασμού και εξέλιξης νέων μοντέλων για λογαριασμό ολόκληρου του ομίλου VW. Τα μελλοντικά αυτοκίνητα θα φέρουν ηλεκτρική «καρδιά» και θα υποστηρίζουν τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης αλλά και διασύνδεσης με τα υπόλοιπα οχήματα του οδικού δικτύου (car-to-X) για τον διαμοιρασμό δεδομένων.
Σε αυτό το μήκος κύματος θα κινείται και η νέα ηλεκτρική ναυαρχίδα της VW, Trinity, που αναμένεται το 2026, και θα μπορεί να υιοθετήσει τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4, ενώ θα ανταλλάσσει δεδομένα με το περιβάλλον του που -μεταξύ άλλων- θα αφορούν τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.
Mercedes – Benz
Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Mercedes, η οποία είχε ξετυλίξει το κουβάρι για τα μελλοντικά της σχέδια τον Μάιο του 2020. Η εταιρεία από τη Στουτγάρδη έχει συγκροτήσει ένα ολιστικό σχέδιο (Ambition2039) που αφορά την πορεία της προς ένα ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, από τη λειτουργία των εργοστασίων μέχρι και την κίνηση των νέων αυτοκινήτων.
Με αφετηρία το 2022 , θα προχωρήσει στον σταδιακό μετριασμό του ανθρακικού αποτυπώματος σε περισσότερα από 30 εργοστάσια αυτοκινήτων και φορτηγών παγκοσμίως. Ακόμα και η παραγωγή μπαταριών θα είναι με ουδέτερο CO2.
Πέρα από τις παραγωγικές μεθόδους, η Mercedes εστιάζει και στην ηλεκτρική κινητικότητα, με πολιορκητικό κριό την οικογένεια μοντέλων της “EQ”. Προσώρας έχουμε δει μόνο τα δύο SUV, EQA και EQC, αλλά αυτά είναι μόνο η αρχή. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η μελλοντική ναυαρχίδα της εταιρείας, η πολλά υποσχόμενη EQS, αλλά και η EQE που στοχεύει να «χτυπήσει» τα Tesla Model S, Porsche Taycan και Audi e-tron.
Ακόμη, θα συστηθούμε με την EQB, η οποία θα γεφυρώνει το κενό μεταξύ EQA και EQC, ενώ το 2024 θα αφιχθεί και το ηλεκτρικό αδερφάκι της C-Class.
Διευκρινίζεται πως η Mercedes δεν αποκηρύττει τη σπορ φιλοσοφία της, αλλά θα δώσει ζωτικό χώρο στην AMG. Τα μελλοντικά μοντέλα της τελευταίας δεν θα ενσωματώνουν ισχυρά θερμικά μοτέρ πολλών κυλίνδρων, αλλά σπορ ηλεκτροκίνητες εκδόσεις με τεχνητό θόρυβο.