Την εκκίνηση της διαδικασίας για τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής.
Η διαδικασία θα προβλέπει τη διεξαγωγή διαβούλευσης με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ στην τελική απόφαση θα ληφθούν υπόψη και τα όσα μεσολάβησαν την τελευταία 2ετία. Η οριστική ετυμηγορία αναμένεται έως το καλοκαίρι.
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, είχε θέσει ένα «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, θέτοντας ως προθεσμία τα τέλη Ιουλίου.
«Καθώς ολοκληρώνεται ένας κύκλος με την πανδημία και ανοίγει ένας άλλος, για πιο θετικές εξελίξεις, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να κλείσει η εκκρεμότητα σε σχέση με τον κατώτατο μισθό και οι επόμενες αναπροσαρμογές να γίνουν σε πολύ πιο θετικό έδαφος για την οικονομία και τους εργαζόμενους» σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος υπουργός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, τα έξι (σ.σ. σκανδιναβικές χώρες, Αυστρία, Ιταλία και Κύπρος) δεν έχουν κατώτατο μισθό, 10 έχουν υψηλότερο κατώτατο μισθό από την Ελλάδα και άλλες 10 χαμηλότερο.
Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 650 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ, κατόπιν της αύξησης κατά 11% επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Φεβρουάριο του 2019.
Το δίλημμα του κ. Χατζηδάκη, ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από σαφές:
- Από τη μία πλευρά, η ανάγκη προστασίας του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, οι οποίοι μάλιστα καλούνται πολλοί από αυτούς να ζήσουν με 534 ευρώ μηνιαίως.
- Από την άλλη πλευρά, η οικονομική εξουθένωση των επιχειρήσεων καθιστά μη επιθυμητή για τους επιχειρηματίες την αύξηση του μισθολογικού κόστους τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Η χρυσή τομή σ’ αυτό το πρόβλημα, θα μπορούσε να συνίσταται σε μια μόνιμη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, εξέλιξη η οποία θα αντιστάθμιζε ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού.
Από την 1η Ιανουαρίου, τέθηκε σε εφαρμογή η νέα προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, περικόπτοντας το εργοδοτικό ασφαλιστικό κόστος κατά 8% σε απόλυτο μέγεθος. Ωστόσο, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, θα πρέπει να επαναληφθεί και το 2022 καθώς δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο.
Το χρονοδιάγραμμα
Η αποστολή της πρόσκλησης για τη διαβούλευση θα γίνει έως τα τέλη Μαρτίου, ενώ η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως και τις 30 Απριλίου.
Η διαβίβαση του υπομνήματος και τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης θα γίνει έως τις 15 Μαΐου, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα θα ολοκληρωθεί και η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προκειμένου να συνταχθεί το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης.
Έναν μήνα αργότερα, στις 30 Ιουνίου, θα έχει ολοκληρωθεί το Σχέδιο Πορίσματος και η εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το υπουργικό συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό θα λάβει χώρα μέσα στο τελευταίο 15νθημερο του Ιουλίου.
moneyreview.gr