Οι μπαταρίες παίζουν μεγάλο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην τιμή των πρώτων υλών της μπαταρίας, συμπεριλαμβανομένου του κοβαλτίου, του νικελίου και του λιθίου, τα οποία αυξάνονται με την πάροδο του τρέχοντος ράλι των εμπορευμάτων. Ο ειδικός στις πρώτες ύλες μπαταριών, ο Gavin Montgomery , Διευθυντής Ερευνών, μιλάει για την ηλεκτροκίνηση τα επόμενα χρόνια.
Χαρακτηριστικά αναφέρει πως: «Οι μπαταρίες είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της αυτοκίνησης. Αυτό αντανακλάται στην τιμή των πρώτων υλών για την δημιουργία μπαταριών, όπως το νικέλιο, το κοβάλτιο και το λίθιο οι τιμές των οποίων είναι ιδιαίτερα αυξημένες λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει δημιουργηθεί στο εμπόριο στην παρούσα φάση.
Αρχικά, οι μπαταρίες αφορούν όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τις επόμενες δυο δεκαετίες τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα αποτελούν το 90% της ολικής ζήτησης μπαταριών.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αναπτυχθούν με μέση αύξηση 15% για κάθε χρόνο για τις επόμενες δύο δεκαετίες στις προβλέψεις μας. Παρόλα αυτά, το αυξημένο κόστος σε συνδυασμό με την αδυναμία των αυτοκινητοβιομηχανιών να υποστηρίξουν τέτοια αλλαγή σημάνει πως η πλειοψηφία των αυτοκινήτων έως το 2030 θα είναι συμβατικά με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Οι προβλέψεις των ειδικών θέλουν τα 10 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κινούνται προς το παρόν να αυξηθούν σε 100 εκατομμύρια έως το 2030, και να έχουν αγγίξει τα 400 εκατομμύρια έως το 2040.»
Προς το παρόν το μεγαλύτερο εμπόδιο της ηλεκτροκίνησης είναι η αυξημένη τιμή των μπαταριών. Ο Gavin Montgomery αναφέρει ότι: «Το δικαιολογημένο άγχος των καταναλωτών γύρω από το κόστος της ηλεκτροκίνησης θα εξαλειφθεί όταν θα υπάρχει προοπτική πληθώρας προσβάσιμων υποδομών γρήγορης φόρτισης, καθώς και υψηλότερο ενεργειακό όφελος.
Η τιμή των μπαταριών έχει μειωθεί στο μισό τα τελευταία 5 χρόνια και σε βάθος τεσσάρων χρόνων θα υπάρχει περαιτέρω πτώση έως και 100 δολάρια/kwH. Με αυτές τις τιμές θα επιτευχθεί η μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ συμβατικών και ηλεκτροκίνητων αυτοκίνητων, καθώς θα έχουν παρόμοιες τιμές, γεγονός που θα ικανοποιεί τους καταναλωτές, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα έχουν το ίδιο περιθώριο κέρδους από την κάθε κατηγορία.»
Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στο Σεούλ, η τιμή έως το τέλος της δεκαετίας θα φτάσει τα 75 δολάρια/kwH, αυτό θα αυξήσει επιπρόσθετα την πώληση ηλεκτρικών οχημάτων.
Οι μπαταρίες NMC (νικέλιο, μαγγάνιο, κοβάλτιο) θα είναι η κυρίαρχη χημεία για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον. Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες εφαρμόζουν στρατηγικές σε αυτές τις μπαταρίες ιόντων λιθίου κατασκευασμένες από οξείδια νικελίου, μαγγανίου και κοβαλτίου – οι οποίες προμηθεύουν ήδη περίπου το ήμισυ των ηλεκτρικών οχημάτων.
Η βιομηχανία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο αυξάνοντας την ενεργειακή πυκνότητα και μειώνοντας το ακριβό και επικίνδυνο κοβάλτιο από την προηγούμενη γενιά κυττάρων όπως το NMC 1: 1: 1. Τα κύτταρα με υψηλό νικέλιο, χαμηλού κοβαλτίου, όπως το NMC 8: 1: 1 έχουν ήδη εμπορευματοποιηθεί – αν και όχι χωρίς προκλήσεις – και προορίζονται να συλλάβουν περίπου το 60% της αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2025.
Οι «παλαιότερες» χημικές ουσίες όπως οι μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP), οι οποίες χρησιμοποιούν μηδενικό κοβάλτιο, θα εξαλειφθούν εξαιτίας της χαμηλής αποδοτικότητάς τους.
Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης (SSB) θεωρούνται κορυφαίες στο χώρο δεδομένου του δυναμικού τους για υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και ασφάλεια. Οι συγκεκριμένες μπαταρίες “επόμενης γενιάς” θα αρχίσουν να διατίθενται στο εμπόριο μόνο μετά το 2025, και ακόμη και τότε, θα είναι αρχικά το αποθεματικό εφαρμογών υψηλότερης τεχνολογίας, όπως πολυτελή και σπορ αυτοκίνητα.
Η παροχή βασικών μετάλλων που περιέχουν οι μπαταρίες πρέπει να αναπτυχθεί για να καλύψει τη ζήτηση μετασχηματισμού εξαιτίας της ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης. Η δέσμευση της Κίνας στα συγκεκριμένα μέταλλα προκαλεί ανησυχία, αν και δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα εφοδιασμού πόρων για να δικαιολογήσει την αύξηση των τιμών σήμερα, περισσότερο από την «έξαψη ηλεκτρικών οχημάτων» που ενθουσίασε τους επενδυτές τους τελευταίους μήνες. Όμως, πιο πέρα, οι προκλήσεις της προσφοράς είναι για το λίθιο, το κοβάλτιο και το νικέλιο καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνονται. Οι κίνδυνοι γύρω από κάθε ποικίλλουν σημαντικά.
Το λίθιο αντιμετωπίζει την απότομη αύξηση της ζήτησης, μια εξαπλάσια αύξηση από τον τομέα των μπαταριών έως το 2030. Ωστόσο, η βάση εφοδιασμού είναι σχετικά διαφορετική και σύμφωνα με εκτιμήσεις οι ανεπτυγμένοι, προσβάσιμοι πόροι χαμηλού κινδύνου (από την Αυστραλία, την Αργεντινή και τη Χιλή) μπορούν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.
Το κοβάλτιο είναι το μέταλλο μπαταρίας το οποίο συνδέεται με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό η οποία προμηθεύει πάνω από το 70% της αγοράς σήμερα και θα διατηρήσει αυτό το μερίδιο ακόμη και όταν η ζήτηση αυξάνεται κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, παρά τη νέα παραγωγή από την Αυστραλία και την Ινδονησία.
Η αγορά κοβαλτίου πέφτει σε έλλειμμα από το 2027 και το ανακυκλωμένο κοβάλτιο μπορεί να καλύψει μόνο το ήμισυ της προβλεπόμενης ζήτησης στα μέσα της δεκαετίας του 2030. Ο κόσμος θα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από το DRC, εκτός εάν προκύψουν νέες τεχνολογίες μπαταριών για την εκτόνωση κυττάρων NMC.
Το νικέλιο πέφτει επίσης στο έλλειμμα στα τέλη αυτής της δεκαετίας. Παρόλο που δεν υπάρχει έλλειψη πόρων νικελίου, τα νέα ορυχεία (για παράδειγμα, Ινδονησία) έχουν σημαντικές προκλήσεις. Επίσης, μπορεί να χρειαστούν πέντε έως δέκα χρόνια για να παραδοθεί το νικέλιο στην αγορά από ένα μεγάλο νέο έργο. Μετά την κρίση του 2020, οι εταιρείες εξόρυξης επικεντρώνονται στην παραγωγή ταμειακών ροών και τα μερίσματα αντί να επενδύουν σε νέα έργα έντασης κεφαλαίου.
Όχι μόνο οι κατασκευαστές μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων παρακολουθούν με αγωνία αυτό το παιχνίδι. Ένας αυξανόμενος αριθμός κυβερνήσεων με φιλόδοξους στόχους καθαρών μηδενικών εκπομπών εξαρτάται επίσης από τη δέσμευση της εξορυκτικής βιομηχανίας στο χρόνο.