Οκτώ μέρες απομένουν ώσπου να λήξει η προθεσμία για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας: Στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν πως δεν θα δοθεί νέα παράταση, ενώ φροντίζουν να κρατούν… αποστάσεις από τα σενάρια περί πιθανής έκπτωσης στα τέλη κυκλοφορίας λόγω του lockdown.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν «ψαλίδι» στα τέλη κυκλοφορίας, δεδομένου ότι χιλιάδες οχήματα έχουν τεθεί σε αναγκαστική «ακινησία» εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων: Μάλιστα κάποιοι μιλούν και για συγκεκριμένες προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να γίνει συμψηφισμός μέρους της αξίας των τελών με άλλες οφειλές των ιδιοκτητών τους στην εφορία (με βάση το ΑΦΜ στο οποίο είναι καταχωρημένα τα οχήματα). Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν μεν ότι «η κυβέρνηση έχει ανοιχτά αυτιά στην κοινωνία» διευκρινίζουν όμως ότι τα πάντα καθορίζονται με βάση την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της πανδημίας και τα δημοσιονομικά περιθώρια που αυτή διαμορφώνει.
Η διαδικασία για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας
Η προθεσμία για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας λήγει στις 26 Φεβρουαρίου και εκείνοι οι ιδιοκτήτες ΙΧ που θα την χάσουν θα κληθούν να πληρώσουν την αξία τους διπλά: Το φετινό ειδοποιητήριο, για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, περιλαμβάνει και έναν QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) συνιστά στους ιδιοκτήτες οχημάτων να ακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδικασία, αποφεύγοντας την επίσκεψη στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Όμως, και οι πολίτες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και επισκέπτονται τις τράπεζες για να πληρώσουν, μπορούν να κάνουν χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών. Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας με 3 διαφορετικούς τρόπους:
– Με τον QR κωδικό, τον οποίο οι φορολογούμενοι μπορούν να σκανάρουν, πληρώνοντας το αντίστοιχο ποσό μέσω της κινητής τραπεζικής (mobile banking)
– Με web banking, όπου η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF
– Με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ)
Η διαδικασία
Για να λάβουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα ειδοποιητήρια για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας πρέπει να ακολουθήσουν την εξής διαδικασία στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, www.aade.gr
Με κωδικούς Taxisnet:
Πολίτες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας TAXISnet ή Επιχειρήσεις > φορολογικές υπηρεσίες > οχήματα >τέλη κυκλοφορίας
Χωρίς κωδικούς Taxisnet:
Πολίτες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet Επιχειρήσεις > φορολογικές υπηρεσίες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet.
Τέλη κυκλοφορίας πολλών ταχυτήτων
Τα τέλη κυκλοφορίας που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες είναι πολλών ταχυτήτων: Διαφέρουν ανάλογα με την παλαιότητα του κάθε ΙΧ και την .. δεκαετία πρώτης ταξινόμησης, ενώ τα πιο «νέα» μετά το 2010 καταβάλουν τέλη ανάλογα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά με .. διαφορετικό τρόπο υπολογισμού της ρύπανσης από αυτόν που υιοθετείται από την έναρξη της νέας χρονιάς. Στο «παιχνίδι» με .. επίσης διαφορετικά τέλη έχει μπει και η ηλεκτροκίνηση. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσοι δεν άλλαξαν αυτοκίνητο την περασμένη χρονιά θα πληρώσουν τα ίδια τέλη με πέρυσι. Για όσους όμως πρόλαβαν να αγοράσουν από τις αρχές του 2021 όχημα ή πρόκειται να το κάνουν μέσα στην χρονιά το τοπίο έχει αλλάξει τελείως, καθώς υιοθετήθηκε ένα νέο σύστημα υπολογισμού των τελών.
Για ποιους κοστίζουν λιγότερα τα τέλη κυκλοφορίας
Το νέο σύστημα ισχύει για τα αυτοκίνητα που αποκτώνται από την 1η-1-2021: Για τον υπολογισμό των… νέων τελών, λαμβάνεται υπόψη το μοντέλο WLTP, που καθιερώνει η κοινοτική Οδηγία, το οποίο προσαυξάνει τους ρύπους των οχημάτων έως και κατά 40% σε σχέση με το μοντέλο υπολογισμού των ρύπων που υιοθετείται σήμερα (NEDC 2). Όμως παρά την ονομαστική αύξηση των εκπεμπόμενων ρύπων, δηλαδή τα γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο διανυόμενης απόστασης, η νέα κλίμακα, οδηγεί σε μειώσεις των τελών κυκλοφορίας, σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα, για το ίδιο αυτοκίνητο.
Παράδειγμα 1
Ένα πετρελαιοκίνητο όχημα 1.200 κ.ε. που εκπέμπει με βάση την ισχύουσα μέτρηση 122 γραμμάρια διοξείδιο του άνθρακα, με το νέο σύστημα που εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2021, οι ρύποι του θα υπολογιστούν σε 155 γραμμάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 27,05%. Αν το όχημα αυτό ήδη κυκλοφορούσε ή αγοράστηκε έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, θα επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας, ύψους 146,4 ευρώ. Αν αγοραστεί από την 1η-1-2021, τα τέλη κυκλοφορίας με τα οποία θα επιβαρύνεται, θα μειωθούν σε 108,5 ευρώ ή κατά 25,9%.
Παράδειγμα 2
Πετρελαιοκίνητο όχημα με κινητήρα 1.995 κ.ε., με το ισχύον σύστημα υπολογισμού των ρύπων εκπέμπει 144 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Με το νέο σύστημα υπολογισμού, οι ρύποι του συγκεκριμένου οχήματος θα προσδιοριστούν σε 185 γραμμάρια. Αν το συγκεκριμένο όχημα κυκλοφορεί ήδη ή αγοράστηκε έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, θα επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας, ύψους 266,4 ευρώ. Αν αγοραστεί από την 1η-1-2020, τα τέλη κυκλοφορίας με τα οποία θα επιβαρύνεται, θα μειωθούν σε 157,25 ευρώ ή κατά 41%.
Παράδειγμα 3
Υβριδικό όχημα 1.497 κ.ε., με το ισχύον σύστημα μέτρησης εκπέμπει 96 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Με το νέο σύστημα, οι ρύποι προσαυξάνονται σε 113 γραμμάρια. Αν το συγκεκριμένο όχημα κυκλοφορεί ήδη ή αγοράστηκε έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, θα επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας, ύψους 86,4 ευρώ. Αν αγοραστεί από την 1η-1-2020, τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι μηδενικά.