Δύο σημαντικά όπλα διατηρεί ενεργά το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να δαμάσει το «τέρας» της ανεργίας. Αναστολές συμβάσεων και πρόγραμμα «ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ» παραμένουν στην πρώτη γραμμή, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας και φυσικά να μην χαθούν ακόμη περισσότερες.
Σε ό,τι αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για το διάστημα έως τις 28 Φεβρουαρίου, προβλέπεται η προαναγγελία των εργαζόμενων που θα μπουν σε αναστολή να γίνει στο διάστημα από τις 11 έως τις 14 Φεβρουαρίου για τους ΚΑΔ που περνάνε από τους πληττόμενους στους κλειστούς, όπως για παράδειγμα το λιανεμπόριο. Είναι πλέον σαφές ότι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, με τα χιλιάδες υποχρεωτικά λουκέτα σε λιανεμπόριο και εστίαση, διατηρεί ακόμα ζωντανό το μέτρο των αναστολών. Κι αυτό, γιατί, όπως λένε πηγές στο enikonomia.gr έτσι αποφεύγεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μπαράζ απολύσεων από τις χιλιάδες επιχειρήσεις που αδυνατούν να καταβάλουν ακόμα και τις εισφορές των εργαζομένων τους. Υπενθυμίζεται ότι κατά το διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας ισχύει η ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων και η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού.
Κανονικά συνεχίζεται και ο μηχανισμός “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, καθώς έλαβε ακόμη μια παράταση, αυτή τη φορά έως τις 31 Μαρτίου. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες το πρόγραμμα θα μείνει στην πρώτη γραμμή των μέτρων για αρκετό διάστημα. Κι αυτό, γιατί αργά ή γρήγορα το εργαλείο των αναστολών θα απενεργοποιηθεί. Οι προϋποθέσεις ένταξης μιας επιχείρησης, είναι ίδιες με εκείνες που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα. Αυτό σημαίνει ότι μία επιχείρηση θα πρέπει να είχε μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% τον Σεπτέμβριο -Δεκέμβριο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Να σημειωθεί ότι ο μηχανισμός επιδοτεί το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τον χρόνο εργασίας που χάνεται. Το σημαντικό στοιχείο και σε αυτό το πρόγραμμα είναι ότι όποιος εργαζόμενος ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς απαγορεύεται να απολυθεί για όσο διάστημα διαρκεί η επιδότηση του.
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr