Κέρδη – μαμούθ για τις φαρμακευτικές: Πόσο πληρώνουμε τα εμβόλια

Οι φαρμακευτικές του εμβολίου καταγράφουν κέρδη – μαμούθ, αποδεικνύοντας ότι είναι οι μόνες ευνοημένες από την πανδημία. Ειδικά από την στιγμή που το εμβόλιο απευθύνεται σε ολόκληρο τον πληθυσμό και δεν είναι σαν το φάρμακο που απευθύνεται αποκλειστικά στους νοσούντες από κορονοϊό. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η τιμολογιακή πολιτική του εμβολίου ήταν μέχρι πρότινος επτασφράγιστο μυστικό, όπως και οι όροι απόκτησης του από τα κράτη οι τιμές εμβολίων διαμορφώνονται ως ακολούθως:
Η Pfizer / BioNTech τιμολογεί περίπου 19 δολάρια τη δόση, η Moderna περίπου 25 δολάρια τη δόση, που πουλάει στην αμερικανική κυβέρνηση, και 32 έως 37 δολάρια για τις μικρότερες παραγγελίες, η Οξφόρδη/ AstraZeneca 3 έως 4 δολάρια τη δόση και το -μη εγκεκριμένο ακόμη- εμβόλιο της Johnson & Johnson θα κοστίζει περίπου 10 δολάρια ανά δόση (αλλά είναι το μοναδικό μονοδοσικό).

Ονειρεμένα κέρδη μέσα στον εφιάλτη

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer περιμένει μέσα στο 2021 έσοδα περίπου 15 δισ. δολαρίων από το εμβόλιό της κατά του Covid-19, το οποίο ανέπτυξε σε συνεργασία με τη γερμανική BioNΤech. Είναι η πρώτη φορά που η εταιρία αποκάλυψε τις προβλέψεις της για το όφελός της από τις πωλήσεις του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ δεν απέκλεισε ότι τα έσοδά της θα είναι τελικά μεγαλύτερα, εάν καταφέρει να κλείσει και άλλα συμβόλαια.

Η πρόβλεψη για το περιθώριο κέρδους ως ποσοστό επί των εσόδων των εμβολίων της κινείται μεταξύ του 20% και του 30%, και σε απόλυτους αριθμούς τα κέρδη της (προ φόρων) από τα εμβόλια μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 δισ. δολ., σύμφωνα με τους «Financial Times». Το περιθώριο κέρδους μπορεί να αυξηθεί μετά τη λήξη της πανδημίας, εφόσον η τιμή του εμβολίου αυξηθεί και το κόστος του πέσει. Τόσο τα κόστη όσο και τα κέρδη μοιράζονται 50-50 μεταξύ Pfizer και BioNTech.

Τι γίνεται με τις μεταλλάξεις

Ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά δήλωσε ότι «είναι ένα ολοένα πιο πιθανό σενάριο» πως οι άνθρωποι θα χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου ή εμβόλια με διαφορετική σύνθεση έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, κάτι που θα δημιουργήσει μια «διαρκή» ροή εσόδων για την εταιρία. «Αν επρόκειτο για μια ανοιχτή αγορά, που σημαίνει ότι οι γιατροί και οι πολίτες θα είχαν την ικανότητα να επιλέγουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν, νιώθω πολύ βέβαιος ότι θα είχαμε τη μερίδα του λέοντος στην αγορά» πρόσθεσε.

Οι φαρμακοβιομηχανίες εμφανίζονται να έχουν διαφορετική οικονομική στρατηγική απέναντι στα εμβόλια για τον Covid-19. Οι AstraZeneca και Johnson & Johnson έχουν δηλώσει ότι δεν αποσκοπούν στα κέρδη εν μέσω πανδημίας, ενώ οι Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν ένα κερδοφόρο μοντέλο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.