ΠΩΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ αντικειμενικές τιμές το 2019

Συντάκτης:  Μάριος Χριστοδούλου

Σε ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων αναθέτει το υπουργείο Οικονομικών και τη δεύτερη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, που θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο και θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2019.

Οι αλλαγές στις τιμές ζώνης, με στόχο το 2020 να εξισωθούν με τις εμπορικές, αποτελούν μεταμνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης και όσο η χώρα παραμένει σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας από τους θεσμούς δεν μπορεί να παρεκκλίνει από αυτές τις δεσμεύσεις.

Ετσι, για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου αποφάσισε να ακολουθήσει το φετινό πετυχημένο «μοντέλο» αναπροσαρμογής των τιμών σε 10.000 περιοχές της χώρας μονιμοποιώντας τον ρόλο των πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων για την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών.

Αυτά -μεταξύ άλλων- προβλέπει σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με την οποία «ξηλώνονται» οι προηγούμενες επιτροπές (πάγια διαδικασία) που είχαν συσταθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο, πριν από ακριβώς έναν χρόνο με το νόμο 4509, για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα λοιπόν με τη σχετική διάταξη, το έργο του καθορισμού των τιμών ζώνης των ακινήτων αναλαμβάνουν πιστοποιημένοι εκτιμητές διότι με τον τρόπο αυτό καθίσταται πιο ορθή και άμεση η διαδικασία προσδιορισμού των αξιών.

Σε άλλη παράγραφο της ίδιας τροπολογίας αναφέρεται ότι αλλάζει η σύνθεση της δευτεροβάθμιας τριμελούς επιτροπής η οποία θα παρεμβαίνει όπου δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν οι νέες τιμές ζώνης.

Πρόεδρος της επιτροπής θα εξακολουθήσει να τοποθετείται πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ωστόσο στη θέση των μελών τίθενται πιο «πολιτικά» πρόσωπα και συγκεκριμένα οι επικεφαλής της αρμόδιας Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος του 2017 προέβλεπε τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.

Προφανής στόχος, η ενίσχυση του πολιτικού φίλτρου στον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών, κάτι που άλλωστε έγινε και φέτος. Συστήνεται ακόμη εξαμελής επιτροπή σε κάθε περιφέρεια, η οποία θα εισηγείται τους συντελεστές αυξομείωσης (συντελεστές εμπορικότητας), τη διαμόρφωση των ζωνών, άρα και αλλαγές σε αυτές, καθώς και τις ζώνες που πρόκειται να ενταχθούν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Ιουνίου και θα ενεργοποιηθούν σε πρώτη φάση για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2019.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.