Εφορία: Applications για ραντεβού online – Τι αλλάζει

«Άλμα» στην ψηφιακή εποχή με τη χρήση ειδικών εφαρμογών- applications μέσω κινητών τηλεφώνων ετοιμάζεται να κάνει η εφορία. Η ΑΑΔΕ πατάει «γκάζι» σύμφωνα με την εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», προκειμένου οι εφορίες να περάσουν μια και καλή στην ψηφιακή εποχή. Βασικός σκοπός του σχεδίου του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, είναι:

 

  1. Να συνδεθούν εντός του έτους τα POS όλης της αγοράς με την ΑΑΔΕ για να περιοριστεί η απώλεια ΦΠΑ.
  2. Επιχειρήσεις, λογιστές, φοροτεχνικοί και φορολογούμενοι να μην χρειάζεται να επισκέπτονται την εφορία για τις συναλλαγές τους και όλα να γίνονται μέσα από τυποποιημένες πλατφόρμες, όπως είναι το σύστημα myData για τα λογιστικά βιβλία και τυποποιημένα «προϊόντα» όπως είναι το «mycar» για την ακινησία οχημάτων ή το mythermansi για το επίδομα θέρμανσης.

Το πιο σημαντικό βήμα έγινε με την εφαρμογή «mybusinessSupport» μέσω της οποίας υλοποιήθηκαν οι δράσεις για την καταβολή των επιδομάτων και της επιστρεπτέας προκαταβολής σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας.

Από την 1η Απριλίου 2021 θα αρχίσει για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» η υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του my Data. Μαζί όμως με τη μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, τα ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑΔΕ αναμένεται να ενισχύσουν τη διαφάνεια των συναλλαγών, προσφέροντας ένα ψηφιακό περιβάλλον συνεργασίας των επιχειρήσεων για την τιμολόγηση των αγαθών και των υπηρεσιών.

Ουσιαστικά την ώρα που θα πραγματοποιείται μια συναλλαγή, θα ενημερώνεται αυτόματα η ΑΑΔΕ και θα μπορεί στη συνέχεια να παρακολουθεί όλη τη διαδικασία και τα στοιχεία θα διασταυρώνονται αυτόματα μεταξύ επαγγελματιών και επιχειρήσεων ώστε να εξαλειφθούν περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων, φουσκωμένων δαπανών και μειωμένων εσόδων. Θα υπάρχουν κριτήρια ελέγχου και όταν θα υπάρχουν σημάδια φοροδιαφυγής θα πραγματοποιείται ενδελεχής έλεγχος.

Πηγή: enikonomia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.