Την ώρα που οι ταξιδιωτικές αφίξεις και εισπράξεις στα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν μειωθεί περισσότερο από 80% σε σχέση με πέρυσι και πολλά εξ αυτών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξόφλησης τιμολογίων από τα ταξιδιωτικά γραφεία για τις φετινές υπηρεσίες, μεγάλος αριθμός ξενοδόχων παλεύει ακόμα με τα απόνερα της χρεοκοπίας της Thomas Cook πέρυσι το φθινόπωρο.
Τα τιμολόγια της Thomas Cook, αθροιστικής αξίας που εκτιμάται πως προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ, δεν πληρώθηκαν. Ούτε βέβαια ο ΦΠΑ τους, για τον οποίο το Δημόσιο έχει μεν αναβάλει την είσπραξη του έως τον Μάρτιο του 2021, πλην όμως στην πράξη οι συγκεκριμένοι ξενοδόχοι διαπιστώνουν τώρα πως δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), με επιστολή που απέστειλε χθες Δευτέρα προς την κυβέρνηση, επανέρχεται για πολλοστή φορά στο ζήτημα του ανείσπρακτου ΦΠΑ των τιμολογίων της Thomas Cook αναφέροντας πως «θα έπρεπε ήδη το συγκεκριμένο πρόβλημα να έχει επιλυθεί οριστικά και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη με αριθμό 355/2019 απόφαση του ΣτΕ και έχουν γίνει δεκτά από την ΑΑΔΕ, αλλά και από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με τη με αριθμό 2507/2019 απόφασή της να απαλλαγούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από την υποχρέωση καταβολής του ανείσπρακτου ΦΠΑ των τιμολογίων που εξέδωσαν προς τη Thomas Cook». «Αντ’ αυτού, μέχρι σήμερα έχει προβλεφθεί μόνο η υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις αναστολή της πληρωμής των παραπάνω ποσών, αναστολή η οποία παρατάθηκε με το άρθρο 295 του ν. 4738 έως τις 30-4-2021. Πλην όμως, όπως διαπίστωσαν τα μέλη μας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης, παρά τη χορηγούμενη αναστολή δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα διότι τα παραπάνω ποσά, αν και η πληρωμή τους έχει ανασταλεί, εμφανίζονται ως οφειλόμενα». Ζητεί έτσι η ΠΟΞ να απαλλαγούν οι ξενοδόχοι από την υποχρέωση καταβολής ποσών που ούτε εισέπραξαν ούτε πρόκειται να εισπράξουν.
Με δεύτερη χωριστή επιστολή της προς την κυβέρνηση η ΠΟΞ όμως ζητεί και παροχή δυνατότητας τροποποίησης του κινήτρου σε ήδη ενταγμένα επενδυτικά σχέδια στον ν. 4399/2016 (π.χ. από φοροαπαλλαγή σε επιχορήγηση ή και ενίσχυση προσωπικού) καθώς λόγω της κρίσης δεν αναμένεται κερδοφορία για την πλειονότητα των επιχειρήσεων την ερχόμενη τριετία. Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προτείνει να υπάρξει η δυνατότητα επιχορήγησης και υφιστάμενου προσωπικού, και όχι μόνο δημιουργούμενης απασχόλησης. Προτείνει επίσης η ΠΟΞ την ένταξη του ξενοδοχειακού κλάδου στο άρθρο 12 του αναπτυξιακού νόμου, καθότι τα επόμενα έτη δεν αναμένεται κερδοφορία από τη λειτουργία των ξενοδοχείων και κατά συνέπεια η λήψη φοροαπαλλαγής δεν αποτελεί κίνητρο για νέες επενδύσεις. Ακόμη, οι ξενοδόχοι εισηγούνται την αύξηση του ορίου ενίσχυσης του αναπτυξιακού νόμου 4399/16 ανά επενδυτικό σχέδιο στα 10 εκατ. ευρώ στο καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων, στα πρότυπα του καθεστώτος της «γενικής επιχειρηματικότητας», ενώ χαρακτηρίζουν σημαντικό κίνητρο για νέες επενδύσεις την τροποποίηση του ν. 4399/2016, ώστε το ποσοστό της επιδότησης να χορηγείται στο σύνολο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και όχι στο 70% αυτού.