Άλματα κινεζοποίησης των ευρωπαϊκών κοινωνιών με αφορμή τον Κορωνοϊό.
Σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Bank, που δημοσιεύει το BBC η εργασία από το σπίτι θα πρέπει να φορολογηθεί. Υποτίθεται ότι σκοπός του νέου αυτού φόρου που προτείνουν οι Γερμανοί – και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη – είναι το να βοηθήσει τους εργαζομένους των οποίων οι θέσεις εργασίας απειλούνται. Φυσικά το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα θα περνάνε από τους γνωστούς μηχανισμούς κατασπατάλησης των φόρων δεν αναφέρεται.
Συγκεκριμένα η Deutsche Bank Research προτείνει έναν φόρο ύψους 5% του μισθού ενός εργαζομένου εάν οι εργαζόμενοι επιλέξουν να εργαστούν από το σπίτι όταν δεν τους επιβάλλεται από τους κυβερνητικούς περιορισμούς της πανδημίας.
Ο φόρος θα καταβάλλεται από τους εργοδότες και τα φορολογικά έσοδα θα διοχετεύονται σε άτομα που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι.
Υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι αυτό είναι δίκαιο, καθώς εκείνοι που εργάζονται από το σπίτι εξοικονομούν χρήματα και δεν προσφέρουν στο σύστημα όπως εκείνους που πηγαίνουν στους χώρους εργασίας τους.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Deutsche Bank υπολογίζει ότι ο φόρος θα δημιουργούσε ένα ποσό 6,9 δισεκατομμυρίων στερλινών ετησίως, ποσό που θα μπορούσε να καταβάλει το κράτος σε επιχορηγήσεις 2.000 στερλινών ετησίως σε εργαζόμενους χαμηλών εισοδημάτων και σε όσους απειλούνται οι θέσεις εργασίας.
“Εδώ και χρόνια χρειαζόμαστε έναν φόρο για αυτούς που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας”, τόνισε ο επικεφαλής στρατηγικής της Deutsche Bank Luke Templeman. “Ο κορωνοϊός μόλις το έκανε προφανές.”
«Πολύ απλά, το οικονομικό μας σύστημα δεν έχει δημιουργηθεί για να αντιμετωπίζει ανθρώπους που μπορούν να αποσυνδεθούν από την πρόσωπο με πρόσωπο κοινωνία». Παράλληλα, λέει ότι οι εργαζόμενοι από το σπίτι συμβάλλουν λιγότερο στην υποδομή της οικονομίας «ενώ εξακολουθούν να λαμβάνουν τα οφέλη της».