Περίπου τα ίδια επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης διεκδικούν και το λιμάνι της Καβάλας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.
Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος έληξε σήμερα και τα σχήματα που περνούν στην επόμενη φάση για την υποπαραχώρηση του λιμένα της Καβάλας είναι τα εξής:
- Η PFIC, δηλαδή η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων με τη μονάδα παραγωγής στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.
- Η QUINTANA INFRASTRUCTURE + DEVELOPMENT, εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου με έμφαση στην ενέργεια.
- Η ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ IMERYS AE, GOLDAIR CARGO & I.M.G., κοινοπρακτικό σχήμα με τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών από την εξόρυξη, τις μεταφορές και τη βιομηχανία.
- Η κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, η οποία συγκροτείται από την αμερικανική BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP, την πολυεθνική EFA GROUP και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σταθερά παρούσα σχεδόν σε κάθε διαγωνισμό πώληση ή έργο με ενεργειακή διάσταση.
- Και η ΟΛΘ Α.Ε., η εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Με εξαίρεση τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, τα τέσσερα υπόλοιπα σχήματα -τα δύο με ελαφρά διαφοροποιημένη σύνθεση στις κοινοπραξίες που συγκρότησαν- εμφανίστηκαν και στον διαγωνισμό πώλησης του 67% του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Γεγονός που προδίδει ότι οι εταιρείες που τα διεκδικούν τα εντάσσουν σε ένα ευρύτερο σχέδιο εκμετάλλευσης, που σχετίζεται με τα ενεργειακά δίκτυα.
Υπενθυμίζεται ότι στην Καβάλα είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός και για την υπόγεια αποθήκη αερίου σε σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου.
Η σύμβαση για το λιμάνι της Καβάλας έχει τη μορφή της υποπαραχώρησης για 40 χρόνια και περιλαμβάνει τον προβλήτα και μια ακόμη έκταση εμβαδού σχεδόν 300.000 τετραγωνικών, τον κυματοθραύστη, την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων) και τον υπάρχοντα εξοπλισμό του λιμανιού.