Χειμερινή κολύμβηση. Τα πρώτα 5 λεπτά είναι δύσκολα, αλλά τα οφέλη είναι σημαντικά για την υγεία.

«Μπαίνεις στο νερό και τα ξεχνάς όλα», λένε οι λάτρεις της χειμερινής κολύμβησης που παρά τη χαμηλή θερμοκρασία τολμούν να κολυμπήσουν στη θάλασσα.
Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης, αναγνωρίστηκαν πριν πολλά χρόνια. Ήδη από το 18ο αιώνα, ο Βρετανός γιατρός Richard Russell ενθάρρυνε τους ασθενείς του να εφαρμόζουν τη θαλασσοθεραπεία, που περιείχε το κολύμπι και την κατάποση θαλασσινού νερού. Οι γιατροί συνιστούσαν την κολύμβηση για την θεραπεία πολλών ασθενειών, από μώλωπες μέχρι υστερία!
Με το νερό να κυμαίνεται γύρω στους 15 βαθμούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η χειμερινή κολύμβηση δεν είναι απλή υπόθεση. Παρ’ όλα αυτά, έχει διαπιστωθεί ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την σωματική και ψυχική υγεία.
Είναι μια μορφή άσκησης που αυξάνει την αντοχή, τονώνει το μυϊκό σύστημα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα οι χειμερινοί κολυμβητές να είναι περισσότερο ανθεκτικοί στις ιώσεις. Αυτό βέβαια, εξαρτάται και από το αν θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα πριν και μετά το κολύμπι. Μόλις βγουν από τη θάλασσα πρέπει να σκουπιστούν και να ντυθούν ζεστά γρήγορα.
Το κρύο νερό ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και έτσι αυξάνονται τα λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού.
Το κρύο νερό βοηθάει και στην αντιμετώπιση του πρηξίματος ή οπωσδήποτε άλλης φλεγμονής.
Σύμφωνα με τους χειμερινούς κολυμβητές, τα «5 πρώτα λεπτά είναι δύσκολα». Στη συνέχεια, το σώμα εξοικειώνεται με τη θερμοκρασία της θάλασσας και δεν νιώθει πια κρύο.
Ο κολυμβητής μπορεί να παραμείνει μέσα στη θάλασσα από 20 έως 30 λεπτά, κάτι που εξαρτάται από τις αντοχές και την εξοικείωση κάθε κολυμβητή. Σε περίπτωση που δει ότι λαχανιάζει, πρέπει να βγει από τη θάλασσα.
Από την πρώτη κιόλας βουτιά, οι κολυμβητές νιώθουν αναζωογονημένοι. Αυτό συμβαίνει γιατί το κρύο νερό αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά και τους χτύπους της καρδιάς. Η αδρεναλίνη ανεβαίνει και μαζί της και το αίσθημα της ευτυχίας.
Παράλληλα, απελευθερώνονται ενδορφίνες, οι ορμόνες της ευτυχίας. Έτσι, λειτουργεί ως το ιδανικό φάρμακο για το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη.
Εκτός όμως, από τη βελτίωση της διάθεσης, οι ενδορφίνες λειτουργούν και ως ένα ισχυρότατο παυσίπονο που καταστέλλει τον πόνο που προκαλείται στο δέρμα από το κρύο.
Ο οργανισμός για να αντέξει το κρύο, χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα να καίγονται και περισσότερες θερμίδες.
Παρόμοιες ιδιότητες μπορεί να έχει και το κρύο ντους. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα ένα κρύο ντους την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια μέχρι και 4 κιλών το χρόνο.
Με την ενεργοποίηση του μεταβολισμού, η τροφή μεταβολίζεται πολύ πιο γρήγορα και έτσι δεν δημιουργούνται αποθήκες λίπους στο σώμα.
Σύμφωνα με έρευνες, το χειμερινό μπάνιο, βελτιώνει την γονιμότητα και αυξάνει την λίμπιντο. Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη αυξάνονται, βελτιώνοντας την σεξουαλική δραστηριότητα.
Το κρύο νερό λειτουργεί και ως το ιδανικό καλλωπιστικό, καθώς σφίγγει το δέρμα και δυναμώνει τους θύλακες της τρίχας, γι’ αυτό και πολλοί όταν λούζονται, ξεπλένουν τα μαλλιά τους με κρύο νερό. Η κυτταρίτιδα μειώνεται και γίνεται φυσική απολέπιση του δέρματος. Μαλλιά και δέρμα φαίνονται φρέσκα και λαμπερά.
Το μυστικό για όσους θέλουν να αρχίσουν την χειμερινή κολύμβηση, είναι να μην διακόψουν καθόλου το κολύμπι μετά το καλοκαίρι. Έτσι, θα προσαρμοστούν σιγά σιγά στις καιρικές συνθήκες και στη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.
Πριν όμως, ένα μπάνιο σε παγωμένο νερό το χειμώνα, πρέπει να έχει προηγηθεί η εξέταση από κάποιον γιατρό. Ηλικιωμένοι, ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες, αγγειοπάθειες, ορισμένες μυοσκελετικές παθήσεις, κάποιες μορφές νευροπάθειας και αλλεργίες, δεν πρέπει να το δοκιμάσουν γιατί είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους.
Όσοι είναι υγιείς και αρχίσουν την χειμερινή κολύμβηση, πρέπει να παρακολουθούνται από γιατρό συχνά, ώστε να διαπιστωθεί ότι το κρύο δεν έχει προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.
Ο κολυμβητής δεν πρέπει να μένει στάσιμος. Τόσο πριν όσο και μετά το κολύμπι στη θάλασσα, πρέπει να κάνει μια ήπια άσκηση ώστε να ενεργοποιούνται οι μυς.
Προφανώς, δεν πρέπει να έχει φάει πριν, αλλά και να μην κολυμπήσει πολύ βαθιά, γιατί είναι πιο εύκολο να πάθει κράμπα.
Οι γιατροί συμβουλεύουν τους κολυμβητές να μπαίνουν στη θάλασσα με την πλάτη και όχι με το στέρνο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.