Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, σημαντήρας που τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια για τη συλλογή δεδομένων μέτρησε κοντά στη νήσο Κάμπελ κύμα ύψους 23,8 μέτρων στις 9 Μαΐου, το υψηλότερο που καταγράφηκε ποτέ στο Νότιο Ημισφαίριο.
Ο πλωτήρας τοποθετήθηκε κοντά στο νησί Κάμπελ, το νοτιότερο της Νέας Ζηλανδίας στα υποανταρκτικά νησιά, τον Μάρτιο. Με δεδομένο ότι καταγράφει μόνο 20 λεπτά κάθε τρεις ώρες, ο Τομ Ντούραντ, ωκεανογράφος της MetOcean Solutions στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ότι είναι πιθανό να υπήρξαν ακόμη υψηλότερα κύματα κατά τη διάρκεια της καταιγίδας και ότι μπορεί το ύψος τους να ήταν πάνω από 25 μέτρα.
Βέβαια τα 78,1 πόδια (23,8 μέτρα) είναι ένα εντυπωσιακό ύψος – το κύμα ήταν ελαφρώς ψηλότερο από πέντε διώροφα λεωφορεία στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, σύμφωνα με το BBC. Το προηγούμενο ρεκόρ κύματος στο Νότιο Ημισφαίριο ήταν 19,3 μέτρα (63,6) πόδια , το οποίο επίσης καταγράφηκε από την MetOcean Solutions στον Νότιο Ωκεανό.
Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στις 9 Μαΐου είναι σημαντικά για τους ερευνητές, καθώς λόγω του εχθρικού περιβάλλοντος του, ο Νότιος Ωκεανός είναι η λιγότερο μελετημένη ωκεάνια λεκάνη στον κόσμο.
«Αυτό είναι ένα πολύ συναρπαστικό γεγονός» δήλωσε ο Ντουράντ για το κύμα-ρεκόρ. «Θα προσθέσει πολλά στην κατανόηση της φυσικής των κυμάτων υπό ακραίες συνθήκες στον Νότιο Ωκεανό» σημείωσε.
Σε αυτό το απομακρυσμένο σώμα νερού, δημιουργούνται τεράστιοι κυματισμοί και στη συνέχεια εξαπλώνονται στον πλανήτη. Πράγματι, οι surfers στην Καλιφόρνια, σημειώνει ο Ντουράντ, αισθάνθηκαν τα αποτελέσματα της καταιγίδας της 9ης Μαΐου μετά από μία εβδομάδα.
Οι ωκεανογράφοι υπολογίζουν το ύψος κύματος χρησιμοποιώντας μια μέτρηση που ονομάζεται «σημαντικό ύψος κύματος». Το σημαντικό ύψος κύματος σε μια περιοχή είναι η μέση τιμή ύψους (από κορυφή σε κοιλία) του ενός τρίτου των υψηλότερων κυμάτων.
Το «σημαντικό ύψος κύματος» στην καταιγίδα στις 9 Μαΐου ήταν 48,9 πόδια (14,9 μέτρα), επίσης ένα ρεκόρ για τον Νότιο Ωκεανό. Ωστόσο το παγκόσμιο ρεκόρ ανήκει στο «σημαντικό ύψος κύματος» 18,9 μέτρων (62,3 ποδιών) που μετρήθηκε στο Βόρειο Ατλαντικό το 2013.
https://youtu.be/lsrQgKuzcI0