Η γλώσσα των δελφινιών και πως συνδέεται με την αναζήτηση εξωγήινης ζωής

Είναι τεκμηριωμένο ότι τα δελφίνια είναι ίσως τα εξυπνότερα είδη του ζωικού βασιλείου. Η δυνατότητά τους να επικοινωνούν μεταξύ τους είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Το γεγονός αυτό έχει «ιντριγκάρει» την επιστημονική κοινότητα, η οποία ψάχνει τρόπους να αποκωδικοποιήσει αυτήν την επικοινωνία.
Πρόσφατα, Σουηδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι επεξεργάστηκαν μία τεχνολογία η οποία μπορεί να αποκρυπτογραφήσει την γλώσσα των δελφινιών.
Η ανάλυση των σημάτων αυτών των θαυμαστών ζώων θα γίνεται με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κατά την διάρκεια της μεταξύ τους επικοινωνίας, τα δελφίνια μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 186 διαφορετικούς ήχους.
Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα αποκρυπτογράφησης, οι επιστήμονες ανέλυσαν πάνω από 40 ανθρώπινες γλώσσες και είναι βέβαιοι ότι το ίδιο μπορούν να κάνουν και με την γλώσσα των δελφινιών.
Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κανονικό μεταφραστικό – ερμηνευτικό λεξικό μεταξύ της γλώσσας των δελφινιών και γλωσσών του ανθρώπου.
Η ερευνητική ομάδα που έχει συγκροτηθεί από την  start – up «Gavagai» και το Βασιλικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Σουηδίας, «συνεργάζεται» με οκτώ ρινοδέλφινα στο δελφινάριο του Πάρκου Αγριας Ζωής Kolmården, στο Norrköping της νότιας Σουηδίας.
Η «Gavagai» ονομάζει το λογισμικό της «εγκεφαλική γλώσσα» ή «σημασιολογική μνήμη». Υποστηρίζει ότι είναι σε θέση να εργάζεται χωρίς ανθρώπινη επιτήρηση και να αποκωδικοποιήσει μια γλώσσα από μόνο του.
«Έχουμε δημιουργήσει μια σημασιολογική μνήμη που εστιάζει στο νόημα αντί της δομής. Ακούγοντας και παρατηρώντας τι λέγεται και γράφεται, έχει μάθει από 40 ανθρώπινες γλώσσες. Η επιστημονική υπόθεση είναι ότι παρόμοιες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για μη-ανθρώπινη επικοινωνίας» σημειώνει ο επικεφαλής της «Gavagai», Lars Hamberg.
Σύμφωνα με τον Hamberg, η μελέτη των δελφινιών έχει καταστεί δυνατή μέσα από μια σειρά τεχνικών επιτευγμάτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
«Η αποθήκευση και διαχείριση των δεδομένων έχει γίνει φθηνή. Επίσης, υπάρχει διαθέσιμη μία τεράστια ποσότητα ήχων δελφινιών για εκτενή έρευνα. Αυτό επιτρέπει την ταχεία ανάλυση των μοτίβων», λέει ο Hamberg.
Ήδη οι επιστήμονες έχουν εισάγει πάνω από 80 ήχους των δελφινιών στο πρόγραμμα και υπολογίζουν πως θα χρειαστούν ακόμη τρία χρόνια ερευνητικής δουλειάς.
Θεωρούν, επίσης, ότι η επικοινωνία μεταξύ των ειδών δεν είναι απαραίτητο να σταματήσει με τα δελφίνια, αφού το εν λόγω λογισμικό θα μπορούσε ενδεχομένως να εφαρμοστεί και σε άλλα ζώα. Σύμφωνα με τον Hamberg, εκτεταμένη έρευνα διεξήχθη σε γάτες, πουλιά κ.ά.
Τα δελφίνια παράγουν μια ποικιλία από ήχους χρησιμοποιώντας ρινικούς θύλακες αέρα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την αναπνευστική οπή στην κορυφή του κεφαλιού. Εναι γνωστό ότι τα Ρινοδέλφινα σφυρίζουν με τρόπο που είναι μοναδικός για ένα συγκεκριμένο άτομο. Αυτά τα σφυρίγματα χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία και την αναγνώριση. Πολλοί θεωρούν ως αποτελούν μια «υπογραφή» που ισοδυναμεί με τον ρόλο που έχει ένα ανθρώπινο όνομα.
Άλλες επιστημονικές ομάδες όμως δεν περιορίζονται στην επικοινωνία μεταξύ των γήινων ειδών και οι φιλοδοξίες τους ξεφεύγουν από την βαρύτητα του πλανήτη μας.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Animal Cognition», διαπίστωσε ότι τα Ρινοδέλφινα «συζητούν» μεταξύ τους για να επιλύσουν προβλήματα. Τα δελφίνια της μελέτης δεν έλεγαν μόνο «γεια» όπως δούλευαν, αλλά «συζητούσαν» για τη συνεργασία τους πάνω σε έργο. Τους δόθηκε ένας κλειστό δοχείο και παρατηρήθηκε, ότι κατά την προσπάθεια του ανοίγματος, η οποία ήταν επιτυχής, παρήχθησαν περισσότεροι ήχοι από αυτούς που έκαναν όταν προσπάθησαν κατά μόνας.
Και όπως αποδεικνύεται, η εκμάθηση της γλώσσας των δελφινιών θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει τεράστια βοήθεια στην αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης.
Η επικοινωνία με τα δελφίνια ακολουθεί έναν ακατέργαστο γλωσσικό κανόνα που ενώνει τις ανθρώπινες γλώσσες, ονομάζεται νόμος του Zipf και μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι τα «δελφινικά» είναι η πρώτη μην ανθρώπινη πολύπλοκη γλώσσα.
Έχοντας λάβει την ονομασία του από τον γλωσσολόγο, George Zipf, ο νόμος δηλώνει ότι η συχνότητα των κοινών λέξεων μιας γλώσσας ακολουθεί λογαριθμική τάση – η συνηθέστερη λέξη σε μια γλώσσα εμφανίζεται δύο φορές συχνότερα από την δεύτερη πιο συνηθισμένη λέξη και η πιο συνηθισμένη εμφανίζεται τρεις φορές συχνότερα από την τρίτη και ούτω καθεξής.
Το 2011, η ιδρύτρια και επικεφαλής του σχεδίου «Αγριο δελφίνι», Ντενίζ Χέρτσινγκ, διαβεβαίωσε, ότι η μελέτη της γλώσσας των δελφινιών μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση πιθανών εξωγήινων σημάτων.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την «ομιλία» των δελφινιών από τη βρεφική ηλικία έως την ενηλικίωση και διαπίστωσαν ότι το γράφημα συχνότητας «λέξης» τους ήταν μακράν υψηλότερο από του πιθήκου.
Ο νόμος του Zipf δεν αποτελεί τέλειο τεστ γλωσσικής πολυπλοκότητας, αλλά δείχνει ότι τα «δελφινικά» παρουσιάζουν μερικούς από τους  κανόνες και μορφές που ονομάζουμε σύνταξη, η οποία αποτελεί θεμέλιο της γλώσσας.
Η παρατήρηση σύνθετων, μη ανθρώπινων «γλωσσών» θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστια βοήθεια για την αποκρυπτογράφηση εξωγήινων μηνυμάτων. Επειδή είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με τις γλώσσες της Γης, αν ένα εξωγήινο είδος κατάφερνε να στείλει ένα χαιρετισμό στην Γη, ίσως να μην μπορούσαμε να τον διακρίνουμε ως τέτοιο, ανάμεσα σε πλήθος θορύβων και ήχων.
Αν όμως θεωρούμε ότι οι φωνές και τα σφυρίγματα των δελφινιών μπορεί να αποτελούν τελικά μια πολύπλοκη γλώσσα, ίσως είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να αποκρυπτογραφήσουμε κάτι ακόμα πιο ξένο, όπως τα μηνύματα από έναν εξωγήινο κόσμο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.