Φανταστείτε να είστε σε θέση να «συνομιλήσετε» εικονικά με έναν φίλο ή έναν συγγενή σας, που έχει πεθάνει. Ένα δώρο για τους εκείνους που που πενθούν ή ένας δυστοπικός εφιάλτης που γίνεται πραγματικότητα;
Με την πρόσφατη επιτάχυνση της ανάπτυξης της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (AI), όπως το ChatGPT, η ιδέα της «ψηφιακής ανάστασης» δεν είναι μόνο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι όμως οι άνθρωποι έτοιμοι για αυτόν τον νέο κόσμο;
Ο επίκουρος καθηγητής στη Νομική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, Dr. Masaki Iwasaki, θέλησε να μάθει περισσότερα για τη στάση των ανθρώπων απέναντι στην ψηφιακή κλωνοποίηση. Διεξήγαγε έρευνα σε 222 ενήλικες στις ΗΠΑ, όλων των ηλικιών, με διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο.
Η έρευνα
Σε ένα σημείο της έρευνας που δημοσιεύεται στο Asian Journal of Law and Economics, στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκε ένα σενάριο στο οποίο μια φανταστική γυναίκα γύρω στα 20 είχε πεθάνει σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Οι φίλοι και οι γονείς της γυναίκας σκέφτονταν να χρησιμοποιήσουν τεχνητή νοημοσύνη για να την αναδημιουργήσουν ως ψηφιακό ανδροειδές, αλλά αρχικά δεν ήταν σαφές αν η ίδια η γυναίκα είχε συναινέσει σε αυτό εν ζωή.
Αφού εξέτασαν αυτό το δίλημμα από τη σκοπιά της οικογένειας της νεκρής, οι συμμετέχοντες έλαβαν μία από τις δύο ενημερώσεις της ιστορίας: η μία έλεγε ότι η γυναίκα είχε εκφράσει τη συμφωνία της με την ιδέα της ψηφιακής κλωνοποίησης όσο ήταν ζωντανή, ενώ η άλλη έλεγε ότι είχε διαφωνήσει με τη διαδικασία.
Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα (97%) θεώρησε ότι θα ήταν ακατάλληλο να αναστηθεί ψηφιακά κάποιος που ήταν γνωστό ότι διαφωνούσε με την ιδέα. Αντίθετα, το 58% θεώρησε ότι ήταν εντάξει όταν το άτομο είχε εκφράσει τη συγκατάθεσή του.