Το «τρελό» σχέδιο των επιστημόνων για να ξαναπαγώσουν την Αρκτική

Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική. Και το πρώτο και μεγαλύτερο θύμα της είναι οι πάγοι της Αρκτικής Θάλασσας.
Από το 1980, η ποσότητα των πάγων της Αρκτικής μειώνεται κατά μέσο όρο περισσότερο από 13% κάθε δεκαετία. Εκτιμάται ότι αν οι πάγοι συνεχίσουν να λιώνουν με το σημερινό ρυθμό το 2030 δεν θα υπάρχουν πια. 
Ίσως όμως υπάρχει λύση! Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Earth’s Future» («Το μέλλον της Γης») δείχνει ότι μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ίσως έχει βρει ένα έξυπνο σχέδιο για να αντιστρέψει την κατάσταση. 
Σύμφωνα με το Discovery, το σχέδιο – όσο τρελό κι αν ακούγεται – είναι να επανακαταψύξουμε το 10% της Αρκτικής Θάλασσας χρησιμοποιώντας γιγάντιες αντλίες – οι οποίες θα λειτουργούν με αιολική ενέργεια. 
Πως θα λειτουργήσει; 
Το θαλασσινό νερό που θα χρησιμοποιείται, θα ψεκάζεται από τις αντλίες πάνω από τους ήδη υπάρχοντες πάγους. Λόγω της θερμοκρασίας του αέρα που είναι περίπου -40 βαθμοί Κελσίου το νερό θα παγώνει και θα δημιουργεί νέο πάγο. 
Σύμφωνα με το σχέδιο θα χρειαστούν 10 εκατομμύρια αντλίες που θα ψεκάζουν 16,5 κιλά νερού ανά δευτερόλεπτο για να δημιουργηθούν περίπου 3 πόδια πάγου πάνω από το 10% της Αρκτικής Θάλασσας. 
Για κάθε 4 πόδια νερού που θα ψεκάζεται, ο πάγος θα γίνεται 3 πόδια παχύτερος. Αυτό το σχέδιο – αν δουλέψει – θα αναβάλλει το λιώσιμο των πάγων για περίπου 17 χρόνια, κάθε χρονιά που θα πραγματοποιείται.  
Σύμφωνα με τους επιστήμονες: «η εφαρμογή του σχεδίου σε ολόκληρη την Αρκτική στις αρχές της δεκαετίας του 2030, θα μπορούσε να γυρίσει το ρολόι στο σήμερα». 
Είναι το σχέδιο τρελό;
Το σχέδιο φυσικά δεν είναι εύκολο και επίσης είναι ιδιαίτερα δαπανηρό. Με μια πρόχειρη, θεωρητική εκτίμηση θα μπορούσε να κοστίσει 500 δις. ευρώ. Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα πάντως ήδη βρίσκεται στη διαδικασία να δημιουργήσει μια πρωτότυπη αντλία. 
«Το σχέδιο είναι φιλόδοξο και λίγο τρελό στο πεδίο της εφαρμογής, αλλά όλες οι επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι είναι λίγο τρελές», τονίζει ο αστροφυσικός και επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Στίβεν Ντες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.