Απαιτείται «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ !»

Του Κωνσταντίνου Μάρκου

Δεν είναι η ώρα καταλογισμού ευθυνών και αποτίμησης, αλλά είναι ώρα ανάδειξης της κοινωνικής συν-ευθύνης. Από την συμμόρφωση προς τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών, με ψυχραιμία αλλά και την συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας από όλους μας, μέχρι και να προτείνουμε πρακτικά και ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα μέτρα για τον όσο το δυνατόν πιο “ανώδυνο” ξεπέρασμα της κρίσης και των παρενεργειών της, και να αντέξει ο κοινωνικός ιστός, η ενότητα. Οι επιπτώσεις αυτές,που μπορεί να είναι έως και δραματικές, να μη δημιουργούν την αίσθηση της ετεροβαρούς επιβάρυνσης, της αδικίας, του κοινωνικού αυτοματισμού.

Για να μη επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις, λοιπόν, όλο το βάρος της διακοπής ή μερικής αναστολής λειτουργίας, αλλά να αναλάβουν και οι εργαζόμενοι ένα μέρος αυτού, προτείνω να εξαντληθεί σε πρώτο στάδιο με υποχρεωτική χορήγηση, η ετήσια κανονική άδεια του 2020 των εργαζομένων, μαζί και με υπόλοιπο οφειλόμενο του περασμένου έτους, αν υπάρχει. Ας μην πάμε διακοπές το Καλοκαίρι, αν είναι να σωθούνε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Δεν χάλασε ο κόσμος. Ας το ονομάσουμε “κοινωνική συνευθύνη“.
Αν χρειαστεί, ας χορηγηθεί ένας επί πλέον μήνας υποχρεωτικής άδειας στους εργαζομένους, έστω με μειωμένες αποδοχές και με κρατική ενίσχυση. Να φθάσουμε ως τα μέσα Μαΐου. Θα κερδίσουμε χρόνο, με την ελπίδα ότι η καλυτέρευση του καιρού θα απομακρύνει την απειλή. Και αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα με Νομοθετική πρωτοβουλία της Πολιτείας. Να μην αφήσουμε να το “ρυθμίσει” και αυτό η αγορά. Με δήθεν εσωτερικό διακανονισμό διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με “συμφωνίες εργοδοτών-εργαζομένων“. Πολύ φοβάμαι ότι τότε θα την “πληρώσουν” άσχημα οι πιο αδύνατοι από τους αδυνάτους. Ακόμη και με απώλεια της εργασίας τους!
Ξέρω ότι δεν είναι καθόλου δημοφιλής πρόταση, το αντίθετο μάλιστα, αλλά ας προσαρμοστούμε όλοι. Εκτός και κάποιος μπορεί να μας βεβαιώσει ότι όλη η ιστορία αυτή είναι ένα τέχνασμα για καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων και όχι πραγματική απειλή.
Φυσικά,και για λόγους “δικαιοσύνης” και ίσης μεταχείρισης το ίδιο να ισχύσει και στον Δημόσιο τομέα!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.