Λίγοι θα αμφέβαλλαν περί αυτού, αλλά τώρα υπάρχει και η «βούλα» των επιστημόνων. Οι κινήσεις των γοφών είναι το σημαντικότερο πράγμα για μια γυναίκα που χορεύει, αν θέλει να ξεχωρίσει και να προσελκύσει πάνω της τα βλέμματα των ανδρών (και τα ζηλιάρικα βλέμματα των άλλων γυναικών). Και τι άλλο χρειάζεται μια γυναίκα που χορεύει, για να θυμίζει Σακίρα; Συντονισμένη ασυμμετρία στις κινήσεις των χεριών και των ποδιών της, γιατί αν κουνιέται συμμετρικά, τότε θυμίζει ρομπότ, λένε οι επιστήμονες. Χρειάζεται επίσης συγχρονισμό με το ρυθμό της μουσικής, ενώ και η αυτοπεποίθηση παίζει ρόλο-κλειδί.
Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νορθούμπρια στο Νιούκαστλ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Νικ Νιβ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Scientific Reports”, επεσήμαναν ότι το (κοινό) μυστικό στο χορό είναι να θυμίζει αδιόρατα – ή λιγότερο αδιόρατα- σεξ.
Εδώ και χρόνια η εξελικτική ψυχολογία έχει δείξει ότι ο χορός και το σεξ συνδέονται στενά, καθώς ο χορός σε κοινωνικό περιβάλλον συνήθως αποτελεί ένα «τελετουργικό» για φλερτ. Καθόλου τυχαία, έχει διαπιστωθεί από προηγούμενες μελέτες ότι οι άνδρες βρίσκουν τις χορευτικές κινήσεις των γυναικών πιο γοητευτικές, όταν οι τελευταίες βρίσκονται σε γόνιμη φάση του κύκλου (ωορρηξία).
Μια προηγούμενη παρεμφερής έρευνα των ίδιων επιστημόνων σχετικά με τον χορό των ανδρών, είχε βρει ότι οι γυναίκες προτιμούν άνδρες που κινούν ανεξάρτητα το λαιμό τους από το υπόλοιπο σώμα τους, καθώς επίσης όσους κινούνται γρήγορα και λυγίζουν τα γόνατα. Ακόμη, οι άνδρες με μεγαλύτερη σωματική δύναμη φαίνονται και καλύτεροι χορευτές.
Η νέα έρευνα ζήτησε από 30 εθελόντριες ηλικίας 18 έως 30 ετών να χορέψουν υπό τους ήχους ενός ποπ τραγουδιού σαν να ήσαν σε νάιτ-κλαμπ (καμία δεν ήταν επαγγελματίας χορεύτρια). Μετά οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνολογία καταγραφής της κίνησης για να δημιουργήσουν 39 αντίστοιχες αλλά απρόσωπες τρισδιάστατες ψηφιακές «περσόνες» (αβατάρ) σε οθόνη υπολογιστή, τις οποίες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν 57 άνδρες και 143 γυναίκες άνω των 18 ετών.
Διαπιστώθηκε ότι όσες χορεύτριες πήραν «άριστα» και από τα δύο φύλα, έκαναν ορισμένες κοινές κινήσεις και φιγούρες. Κινούσαν περισσότερο τους γοφούς τους και τα χέρια-πόδια τους με ασύμμετρο τρόπο, αλλά όχι υπερβολικά ασύμμετρο, ώστε να δείχνουν «ξεκούρδιστες». Οι άνδρες παρατηρητές εστίαζαν περισσότερο στις ασυμμετρικές κινήσεις των χεριών των γυναικών χορευτριών, ενώ οι γυναίκες θεατές στις ασυμμετρικές κινήσεις των ποδιών.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση έχει μια γυναίκα, τόσο περισσότερο αφήνεται στο ρυθμό της μουσικής και τόσο πιο ωραία χορεύει. Τη χειρότερη βαθμολογία είχαν οι γυναίκες που ήσαν ντροπαλές και ένιωθαν άβολα.