Γιατί τα 30 είναι η ηλικία που οι φίλοι εξαφανίζονται

Τα 30 μας είναι η δεκαετία που οι φίλοι εξαφανίζονται. Σταδιακά όλοι γίνονται περισσότερο απρόθυμοι να βγουν, οι υποχρεώσεις του πνίγουν και δεν έχουν το νεανικό ενθουσιασμό που θα τους κάνει να κυκλοφορούν έξω με τις παρέες τους.

Μεγαλώνοντας επίσης όλοι γίνονται περισσότερο επιφυλακτικοί στις νέες ή και στις υπάρχουσες φιλίες.

Ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι τοποθετούν την κορυφαία περίοδο δημιουργίας των φιλιών μας στα νεανικά χρόνια, όταν είμαστε ευέλικτοι με τον χρόνο και τις ευκαιρίες. Νέα έρευνα διαπίστωσε πρόσφατα ότι ξεκινώντας από την ηλικία των 25 ετών, χάνουμε περισσότερους φίλους από ο,τι κάνουμε κάθε χρόνο.

Αποχαιρετώντας τα χρυσά χρόνια της φιλίας

Στις σπουδές μας, αλληλεπιδράμε τακτικά με τους ανθρώπους της ηλικιακής μας ομάδας και έχουμε διαμορφώσει συνήθειες μέσα από τις φιλίες μας. Μετά την αποφοίτηση, συνεχίζουμε να γεμίζουμε τη καθημερινότητα μας με συναντήσεις και δραστηριότητες με φίλους.

Οι φίλοι μας, μας περιβάλλουν κατά τη διάρκεια της συναρπαστικής και ελπιδοφόρας φάσης της ζωής μας, όταν ακόμα σχεδιάζουμε τη σταδιοδρομία μας και ζούμε τους πρώτους μας έρωτες.

Άτομα που περνάμε μαζί τους πολύ χρόνο και είναι συμφοιτητές, συγκάτοικοι, συμπαίκτες, και ζούμε μαζί πράγματα για πρώτη φορά.

Από την άλλη, στα 30, εξακολουθούμε να κάνουμε φίλους, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν θα αποκτήσουν στενούς φίλους όπως πριν, δεν υπάρχουν συνήθως κολλητοί φίλοι. Τα 30 είναι μια ηλικία για να παραμείνει κανείς σε λίγους φίλους και να κρατήσει επαφή με μακρινούς φίλους μέσα από τα social media.

Η ανάγκη για ηρεμία που αισθανόμαστε γύρω στα 30 μας, έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη δημιουργία φίλων που κάνουμε στη δεκαετία των 20 μας, και η ειρωνεία είναι πως αυτή η ανάγκη απορρέει συχνά ως επακόλουθο αποφάσεων στις οποίες συνέβαλαν οι φίλοι μας.

Μόλις γίνουμε αφεντικό, σύζυγος, γονέας,  αλλαγές ζωής που συμβαίνουν συχνά γύρω στα τέλη των  20 και στις αρχές των 30, είναι πιο δύσκολο για εμάς να υποστηρίξουμε τον ρόλου του καλού φίλου. Οι σύζυγοι και οι σύντροφοι συχνά αντικαθιστούν και τον ρόλο του καλύτερου μας φίλου, οδηγώντας μας σε ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση.

Επιπλέον, η νέα γενιά, και συγκεκριμένα οι millennials, βρίσκονται διαρκώς σε μια κατάσταση μετακίνησης, αλλάζοντας με ευκολία πόλη ή και χώρα διαμονής. Και ενώ αυτό οδηγεί σε νέες γνωριμίες, είναι αδύνατη η δημιουργία σταθερών φιλιών με βάσεις.

Συχνά τείνουμε να εξιδανικεύουμε τους φίλους μας από την παιδική μας ηλικία και την ενηλικίωση μας. Εκτός του ο,τι μας γνωρίζουν περισσότερο, συνδέονται με σημαντικές στιγμές στη ζωή μας. Αυτό το φαινόμενο τους προσδίδει περισσότερη σημασία στη σκέψη μας και εδραιώνει τη θέση τους ως καλύτερους φίλους.

Παράταση

Το πέρασμα στα 30 δεν σηματοδοτεί απαραίτητα όλα τα παραπάνω. Όπως σημειώνει ο ψυχολόγος Μεγκ Τζέι σε μια δημοφιλή ομιλία του TED, τα παραδοσιακά ηλικιακά ορόσημα έχουν ανέβει.

«Η εργασία ξεκινά αργότερα, ο γάμος συμβαίνει αργότερα, τα παιδιά έρχονται αργότερα, ακόμη και ο θάνατος μας βρίσκει αργότερα». Είναι εύκολο για αυτή τη γενιά να υποθέσει ότι τα 30 είναι τα νέα 20 και να προχωρήσει χωρίς να δώσει στη νέα δεκαετία μια δεύτερη σκέψη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.