Γιατί η θέα της θάλασσας μας χαλαρώνει

Ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία, συνέκριναν τα επίπεδα του άγχους όσων ζουν κοντά – ή βλέπουν καθημερινά π.χ. από τον χώρο εργασίας τους – τη θάλασσα, με αυτά όσων έχουν καθημερινή οπτική επαφή με πράσινα τοπία, και διαπίστωσαν ότι η θέα της θάλασσας συνδέεται με τα χαμηλότερα ποσοστά στρες.

Τα αποτελέσματα έμειναν ίδια, ακόμη κι όταν λήφθηκαν υπ’ όψιν άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και η οικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων στην έρευνα: Όσοι έβλεπαν θάλασσα, ήταν κατά μέσο όρο πιο ήρεμοι.

Η «επικράτηση» της θάλασσας έναντι του πρασίνου, σύμφωνα με τους μελετητές, παρατηρείται πιθανότατα επειδή στην πλειοψηφία των κατοικημένων περιοχών, η θέα του πράσινου δεν είναι ποτέ 100% φυσική – συνήθως παρεμβάλλονται κτίρια και άλλες τεχνητές κατασκευές από ανθρώπινο χέρι, σε αντίθεση με το γαλάζιο της θάλασσας που είναι… 100% φύση. «Ίσως αν συγκρίναμε τη θάλασσα με παρθένα δάση, τα ευρήματα να ήταν διαφορετικά», σημειώνουν οι ερευνητές.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.