Πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδος, νέοι οι οποίοι πάνε ακόμα και στην Β’ Λυκείου εξοπλίζονται με ένα σημαντικό αγαθό, την ψήφο στις εκλογές και είναι ένα ερώτημα πόσοι απο αυτούς θα την αξιοποιήσουν σε μία περίοδο έντονης αμφισβήτησης των πολιτικών δυνάμεων .
Είναι αλήθεια ότι βαδίζουμε σε καιρούς που η πολιτική αποστροφή βρίσκεται σε έξαρση, καθημερινά συναντάμε παραδείγματα είτε εντελώς αναποφάσιστων συμπολιτών μας, είτε εκείνων που αρνούνται να συμμετέχουν στη διαδικασία, κατηγορώντας με τρόπο ισοπεδωτικό όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τα προβλήματα του τόπου μας τα τελευταία χρόνια. Όμως ξεχνούμε κάτι πολύ βασικό, ότι στην Αθήνα, στην Ελλαδα γεννηθηκε η δημοκρατία που δίνει το δικαίωμα στον πολίτη της συμμετοχής στα θέματα
που τον αφορούσαν.
Αυστηρή και ατιμωτική ποινή είχε θεσπιστεί να είναι η αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων από κάποιον παραβάτη Αθηναίο και επιπλέον θεωρούνταν “ιδιώτης”εκείνος που απέρριπτε
από μόνος το δικαίωμα της πολιτικής άποψης εξού και η λέξη idiot (ανόητος) στην αγγλική γλώσσα.
Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι ο κάθε άνθρωπος που απέχει από τις κάλπες είναι ανόητος,όμως ενδεχομένως να μην έχει συνειδητοποιήσει το πόσο σημαντική είναι η αποστολή του.
Η απογοήτευση από τα εκάστοτε κόμματα εξουσίας σαφώς ήταν και είναι ένα συχνό φαινόμενο δεν πρέπει ομως να οδηγεί σε αποστροφή απο την εκλογική διαδικασια αντίθετα μπορεί , να ανοίξει ορίζοντες σε νέες υγιείς πολιτικές δυνάμεις. Εξάλλου δεν είναι και το καλύτερο να γυρίζουμε τις πλάτες μας εντελώς στην πολιτική γιατί έτσι δίνουμε την δυνατότητα σε αντιδραστικες και μειοψηφικές δυνάμεις να καθορίζουν ερήμην μας τις τύχες μας.
Επίσης δεν μπορούμε να λέμε ότι όλοι οι πολιτικοί είναι απατεώνες και οι πολιτικές δυνάμεις ψεύτικες. Όπως παντού μέσα στη κοινωνία, στα επαγγέλματα, στις αθλητικές ομάδες, στους διάφορους συνεταιρισμούς ακομα και στον χώρο της σχολικής τάξης υπάρχουν κάποιοι που λειτουργούν με παραβατικό τρόπο, έτσι υπάρχουν και στο πολιτικό σανίδι. Από τη μία συναντούμε εκείνους που ανεξάρτητα τον πολιτικό τους χώρο έχουν ένα όραμα, πρόγραμμα και λύσεις για τα ζητούμενα, έτσι από την άλλη δυστυχώς υπαρχουν εκείνοι που έχουν έλθει στην πολιτική με σκοπό να βγάλουν χρήματα ή να λάβουν εξουσία και προνόμια με αθέμιτο και ψεύτικο τρόπο πολλές φορές εις βάρος του κράτους και της κοινωνίας γενικότερα. Ο πολίτης όταν αναγνωρίζει τέτοια φαινόμενα και έχει αποδείξεις οφείλει να τα απομονώνει πολιτικά και να τα καταγγέλλει, όχι να μείνει άπραγος και καθήμενος στην πολυθρόνα του
άπλα υβρίζοντάς τα φαινόμενα στην παρέα του ή στην οικογένειά του.
Οι σημερινοι 17ρηδες και 18ρηδες και 19ρηδες που ψηφίζουμε για πρωτη φορα δεν πρέπει να θεωρούμε ότι η ψήφος δε μας αφορά επειδή είμαστε ακόμα μικροί και δε μπορούμε να αποφασίσουμε ποια ιδεολογία ταιριάζει στον χαρακτήρα μας. Κι αυτό γιατί με αυτό τον τρόπο αφήνουμε άλλους να αποφασίσουν για ένα μέλλον που είναι κυριολεκτικά δικό μας. Με την αποχή μας η την ανοχή μας θα βρεθούμε αντιμέτωποι με άνοδο της ακροδεξιάς και άλλων ομοφοβικων ρατσιστικων δυνάμεων.
Είναι τώρα η ώρα να θυμηθούμε τις αξίες και τα ιδεώδη με τα οποία θεσπίστηκε κάποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση που από τη μια, δήθεν “πατριώτες” από όλη την Ευρώπη αμφισβητούν και θέλουν να γκρεμίσουν δημιουργώντας εσώκλειστα εθνικά κράτη, τα οποία βλέπουν εχθρικά το ένα το άλλο και από την άλλη επιτήδειοι τεχνοκράτες στον βωμό των δικών τους συμφερόντων επιθυμούν τη δημιουργία μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.
Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με πολίτες ενεργούς, προοδευτικούς, με πολίτες που τους
διακατέχει το αίσθημα της ευθύνης και της αυτοκριτικής, με πολίτες εξοπλισμένους με την ορθή κρίση που λειτουργούν για το κοινό καλό με ανειδιοτέλεια και μεράκι. Οι νέοι ήρθε η ώρα να γίνουμε τέτοιοι πολίτες, ώστε να αποφύγουμε τα λάθη που έκαναν προηγούμενες γενιές. Ένα από τα πρώτα λιθαράκιαλοιπόν που πρέπει να τοποθετήσουμε είναι αυτό της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά και της ορθής πολιτικοποίησης.
Νίκος Π. Σώκος