Θλίψη και συγκίνηση στον δημοσιογραφικό κόσμο για τον θάνατο του Βασίλη Λυριτζή, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 59 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο, μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Ενόψει της πολιτικής κηδείας του, που θα γίνει την Τετάρτη (03.04.2019) στις 15.00 από το Πρώτο Νεκροταφείο, το Nooz.gr “αποχαιρετά” τον καλό φίλο και συνάδελφο, παρουσιάζοντα τα πέντε πράγματα που θα μας μείνουν αξέχαστα και τα οποία θα θυμόμαστε για πάντα, από τη συνεργασία μαζί του και γενικά από την δημόσια παρουσία του.
1. Η ευγένεια, το ήθος και το χιούμορ
Αυτή είναι η κοινή συνισταμένη στα αυτοσχέδια και πλημμυρισμένα από συναισθήματα και μνήμες σημειώματα των συναδέλφων του που εδώ και λίγες ώρες είναι παντού. Στα κοινωνικά δίκτυα, στις επίσημες ανακοινώσεις και στα δημοσιογραφικά κείμενα που γράφονται τις τελευταίες αυτές στιγμές προκειμένου να τον αποχαιρετίσουν.
Ο Βασίλης Λυριτζής, ο καλός συνάδελφος με τα διακριτικά στρογγυλά γυαλιά μυωπίας και το πάντα περιποιημένο μουσάκι του ήταν δημοσιογράφος “παλαιάς κοπής”.
Με ιδιαίτερο λεπτό χιούμορ, μεγάλες δόσεις αυτοσαρκασμού “έσπαγε” κάθε σοβαροφάνεια, και έκανε τον ακροατή ή τον θεατή να χαμογελάσει ακόμη και με τη πιο “δύσκολη” και “σοβαρή” είδηση.
Γι’ αυτό και το γυαλί που διαχώριζε την τηλεοπτική εικόνα του από αυτή της καθημερινότητάς του ήταν αόρατο. Ο Βασίλης ήταν πάντα ο ίδιος. Ήρεμος, χαμηλών τόνων, με ιδιαίτερη αγάπη στο πολιτικό ρεπορτάζ που ήταν και το ερέθισμα για να μπει στο επάγγελμα.
2. Ο ρομαντισμός
Ήταν ρομαντικός ο Βασίλης. Προσπαθούσε όλα να τα δει μέσα από τα μικροσκοπικά γυαλιά του με έναν μαγικό τρόπο που ακόμη και τα λάθη γίνονταν μαθήματα.
“Μαθήματα είναι τα λάθη. Και ποιο να πρωτοθυμηθείς.. Το θέμα είναι να τα αναγνωρίζεις, να τα διορθώνεις και να μην τα επαναλαμβάνεις και κυρίως, να μην κάνεις το λάθος εν γνώση σου. Η εξέλιξη συνδέεται με όλο αυτό το περιβάλλον και επίσης, με την αναζήτηση και αποδοχή του καινούργιου. Να μη μένει γαντζωμένος κανείς στη σιγουριά του δεδομένου”, έλεγε ο ίδιος. Και κάπως έτσι έβλεπε ή μάλλον ονειρευόταν και τη δημοσιογραφία. Στα χέρια των δημοσιογράφων και σε μεγάλη απόσταση από τα οικονομικά και τα κομματικά συμφέροντα…
3. Η πολιτική του δράση
Πριν καν ξεκινήσει τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα, είχε αναπτύξει σημαντική πολιτική του δράση στην ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, την οργάνωση νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού.
Ο “αριστερός με τα μπλουζάκια”, όπως πολύ εύστοχα τον αποκαλούσαν στα δημοσιογραφικά γραφεία, στην προσπάθειά του να τον “ξεχωρίσουν” από τον “δεξιό με τα κουστούμια” Δημήτρη Οικονόμου.
Τον Βασίλη τον αγαπούσαν οι συνάδελφοί του απ’ όπου κι αν πέρασε. Έδινε την πληροφορία, βοηθούσε στα δύσκολα, διευκόλυνε όπου χρειαζόταν. Κυρίως όμως άφηνε χώρο σε όλους όσοι πίστευε πως θα μπορούσαν να προσφέρουν στη έρευνα, στην πληροφόρηση. Ήταν κομμάτι της ομάδας και είχε μία παλιά και ρομαντική “αριστεροσύνη” στις συνεργασίες του. Άκουγε με προσοχή, έδινε την πληροφορία και αφαιρούσε κάθε τι περιττό που ενδεχομένως να λειτουργούσε και αποπροσανατολιστικά.
4. Η αγάπη του για τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο
Υπήρξε εκ των πρωτεργατών σε ένα από τα πρώτα ενημερωτικά site στην Ελλάδα το flash.gr.
Ο ίδιος, σε μια συνέντευξη του, και προκειμένου να επισημάνει τις διαφορές που είχε με τον φίλο και συνάδελφό του Δημήτρη Οικονόμου, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:
“Τα κέφια μου έχουν να κάνουν με τους υπολογιστές, τα ηλεκτρονικά. Ο Δημήτρης έχει όρεξη να πάει στη φύση και να κυνηγά πουλάκια και να ψαρεύει. Είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, λογικό”.
4. Η αγάπη του για τον Ολυμπιακό
Ο Βασίλης Λυριτζής υπήρξε από τους πιο ένθερμους φίλους του Ολυμπιακού και την αγάπη του για την ομάδα του Πειραιά δεν την έκρυψε ποτέ. Ακόμα και στις on air συζητήσεις με συναδέλφους του, δεν δίσταζε να έρθει σε αντιπαράθεση, υπερασπιζόμενος την ομάδα της καρδιά του.
Σε μια από τις συνεντεύξεις που παραχώρησε, ερωτηθείς αν πήγαιναν στο γήπεδο μαζί με τον Δημήτρη Οικονόμου για να παρακολουθήσουν τη μεγάλη τους αγάπη, τον Ολυμπιακό, ο δημοσιογράφος είχε “καταγγείλει” με το γνωστό χιουμοριστικό του ύφος τον επιστήθιο φίλο του: “Γήπεδο πηγαίνω όταν παίζει ο Ολυμπιακός εντός έδρας, όχι «πηγαίνουμε». Ο Οικονόμου έχει να πατήσει πάρα πολύ καιρό στο γήπεδο και τον καταγγέλλω και δημόσια”
6. Το δίδυμο με τον Οικονόμου
Ξεκίνησε την καριέρα του στη δημοσιογραφία από την εφημερίδα Αυγή και λίγο αργότερα το 1990 στον νεοσύστατο τότε ραδιοφωνικό σταθμό Flash 9,61. Συντάκτης αρχικά, αρχισυντάκτης και παρουσιαστής αργότερα του βραδινού δελτίου, ενώ στην συνέχεια μαζί με τον Δ. Οικονόμου αναλαμβάνει την πρωϊνή καθημερινή εκπομπή “Πρώτη γραμμή”. Ο κύκλος του Flash έκλεισε για τον Βασίλη Λυριτζή έχοντας στήσει ένα από τα πρώτα ενημερωτικά site στην Ελλάδα το flash.gr.
Η κοινή τηλεοπτική πορεία των δυο συναδέλφων που κράτησε 15 χρόνια, ξεκίνησε το 2002 στη ΝΕΤ με την εκπομπή “Εκτός Γραμμής” ξαναβαπτίστηκε σε “Πρώτη Γραμμή” όταν αποφασίστηκε να προβάλλεται πολύ νωρίτερα και συνέχισε την πορεία της στον ΣΚΑΪ από το 2010 ως και το 2017 οπότε και οι επαγγελματικοί δρόμοι τους χώρισαν…
Δείτε το σχετικό βίντεο:
“Πρώτα απ’ όλα, έχουμε μια προσωπική φιλία, πριν ακόμη συνεργαστούμε. Νομίζω ότι έχει παίξει ιδιαίτερο ρόλο το ότι είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι και ως χαρακτήρες και ως συγκρότηση και ως άποψη πολιτική – μόνο τον Ολυμπιακό έχουμε κοινό! Αυτό δίνει μια δυναμική στη σχέση. Το να συμφωνούν όλοι για όλα δεν είναι και πολύ λογικό. Αυτό νομίζω πως βοηθάει και στην καθημερινή συνεργασία, γιατί προσθέτει προβληματισμό, οπτικές και πλευρές από τις οποίες βλέπεις τα πράγματα, που μπορεί να μην είχες αντιληφθεί”, είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα Real.
Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε μέσα από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο επί χρόνια συνεργάτης του Δημήτρης Οικονόμου.
“Είναι σαν να έχασα τον αδερφό μου. Είναι ένα πάρα πολύ βαρύ πλήγμα για μένα, αυτό μόνο μπορώ να πω” είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Οικονόμου.
“Η επιδείνωση της υγείας του υπήρξε ραγδαία τον τελευταίο μήνα αποκάλυψε στη συνέχεια μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Οικονόμου, ο οποίος από το 1989 ήταν συνοδοιπόρος του Βασίλη Λυριτζή ενώ είχαν αναπτύξει και οικογενειακούς δεσμούς καθώς ήταν κουμπάροι.