Για πρώτη φορά στην Ελλάδα τυφλοί και άτομα με μειωμένη όραση μαθαίνουν τάνγκο

Πολλοί θα θυμούνται τη σκηνή τάνγκο από την ταινία «Άρωμα Γυναίκας», όπου ο υποδυόμενος τον τυφλό Αλ Πατσίνο χορεύει με την Γκαμπριέλ Ανουάρ.Χθες, στη Θεσσαλονίκη, άνθρωποι που είναι τυφλοί στην πραγματικότητα πρωτοπορούν, μαθαίνοντας να χορεύουν τάνγκο στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, που υιοθέτησε τον Οκτώβριο τους 2016 η Ένωση Τυφλών Βορείου Ελλάδος, αποδεχόμενη πρόταση του Νίκου Κοσμίδη, ο οποίος ασχολείται εδώ και χρόνια με το τάνγκο.


Μια προσομοίωση μαθήματος τάνγκο σε τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση, που γίνεται στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος αποτέλεσε την έκπληξη της πρώτης βραδιάς του Φεστιβάλ TDF (Thessaloniki Dance Festival), που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Η ιδέα ενός πιλοτικού προγράμματος εκμάθησης τάνγκο σε άτομα με μειωμένη ή και καθόλου όραση προέκυψε από την εσωτερική ανάγκη του Νίκου Κοσμίδη να αξιοποιήσει και να μεταδώσει αυτά που ο ίδιος έμαθε, χωρίς να αποβλέπει σε κανένα οικονομικό όφελος.

Εξηγώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία, ο Νίκος Κοσμίδης είπε:

«Ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια, με μία παρτενέρ που είχα τότε, να κάνουμε πρακτική και να δουλεύουμε πάνω στην κάθε κίνηση, πάνω στην ανατομία του σώματος ώστε να δημιουργήσουμε ένα χορευτικό κώδικα επικοινωνίας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την εκμάθηση τάνγκο σε άτομα που δεν βλέπουν. Σκοπός ήταν η διεύρυνση των οριζόντων της υπέροχης και μοναδικής αγκαλιάς του αργεντίνικου τάνγκο. Δεν λέω ότι είμαι παντογνώστης, ούτε ότι είμαι καλός χορευτής, έχω όμως μεγάλη υπομονή. Και η εκμάθηση τάνγκο σε συνανθρώπους μας που δεν βλέπουν θέλει μεγάλη υπομονή. Μετά από πολλή δουλειά και εξάσκηση πρότεινα στην Ένωση Τυφλών Βορείου Ελλάδος να κάνουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα εκμάθησης τάνγκο σε τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση και έτσι τον Οκτώβριο του 2016 ξεκίνησαν τα μαθήματα σε χώρο που μας παραχώρησε η Σχολή Τυφλών. Υπήρξε ενδιαφέρον και αυτό φάνηκε από το ότι ενώ στην αρχή στο τμήμα ξεκίνησε με πέντε άτομα, μετά γίνανε 10 και κάποια στιγμή έφτασαν τους 18 και αναγκαστήκαμε να κάνουμε και δεύτερο τμήμα. Να σημειωθεί ότι όλα αυτά γίνονται εντελώς δωρεάν και ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Χρειάζεται όμως υπομονή και πολλή δουλειά ακόμη. Τα κορίτσια τα πηγαίνουν καλύτερα, ενώ τα αγόρια θα πρέπει να δουλέψουν ακόμη γιατί ουσιαστικά αυτά είναι που οδηγούν την ντάμα και δεν θα πρέπει να πέφτουν πάνω στους άλλους χορευτές. Θα πρέπει να μάθουν ότι το τάγνκο είναι χορός για δύο. Δεν μπορεί να χορεύει ο καθένας μόνος του, πρέπει να υπάρχει επικοινωνία, να προτείνει ο καβαλιέρος και η ντάμα να ακολουθεί ώστε να υπάρχει ευχάριστο κλίμα» .

Ο δάσκαλος τάνγκο Παναγιώτης Σαχίδης, ο οποίος μαζί με τον υπεύθυνο της All Star Dance Κώστα Αθανασιάδη, είναι ο συνδιοργανωτής της βραδιάς του Φεστιβάλ TDF που είναι αφιερωμένη στο τάγνκο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους λόγους που περιλήφθηκε στο πρόγραμμα η προσομοίωση μαθήματος τάνγκο για τυφλούς, λέει:

«Οι περισσότεροι ξέρουμε την περίφημη σκηνή από την ταινία “Άρωμα γυναίκας”, όπου ο Αλ Πατσίνο, που υποδύεται τον τυφλό χορεύει τάνγκο, με τη μουσική του τραγουδιού “Por una cabeza” του Κάρλος Γαρδέλ. Όμως ποτέ δεν έχουμε δει στην Ελλάδα κάποιον τυφλό να χορεύει τάνγκο. Ο χώρος του τάνγκο είναι ανοιχτός για όλους, για κάθε κατηγορία ανθρώπων. Δεν υπάρχουν διακρίσεις. Γι αυτό και δεχτήκαμε την πρόταση του Νίκου Κοσμίδη να περιλάβουμε στο κομμάτι του Φεστιβάλ TDF που αφορά το τάνγκο μια ολιγόλεπτη προσομοίωση εκμάθησης τάνγκο σε τυφλούς, πριν αρχίσει ο διαγωνισμός. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι η έκπληξη της βραδιάς».

Η Άννα Γιώτα, μια νέα γυναίκα με μειωμένη όραση, που παρακολουθεί το πιλοτικό πρόγραμμα εκμάθησης τάνγκο και μετείχε στην προσομοίωση μαθήματος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εμπειρία της λέει:

«Κάνω χρόνια παραδοσιακούς χορούς. Στο τάνγκο πήγα καθαρά από περιέργεια. Στην αρχή δυσκολεύτηκα. Ήταν κάτι πολύ άγνωστο σε μένα, πολύ ξένο σε αυτά που είχα συνηθίσει να χορεύω, αλλά στο τέλος με κέρδισε. Για τα κορίτσια είναι πιο εύκολο γιατί ουσιαστικά την ντάμα την οδηγεί ο καβαλιέρος. Όχι ότι δεν έχει δυσκολία για τις ντάμες. Είναι πολύ δύσκολο να συγχρονιστείς και να ακολουθήσεις τον καβαλιέρο αλλά είναι πολύ πιο εύκολο γιατί σε οδηγούν».

Να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ TDF είναι μια μεγάλη διοργάνωση που στοχεύει στη διάδοση του χορού και ως άθλημα και μέσω αυτού η ανάπτυξη του χορευτικού επιπέδου. Διοργανώνεται από την All Star Dance, τον δήμο Θεσσαλονίκης και τη Helexpo-ΔΕΘ και το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγώνες και σεμινάρια χορών λάτιν, σάλσα, χιπ χοπ, σύγχρονου χορού, τζαζ οριεντάλ και τάνγκο, καθώς και πάρτι με σόου που διεξάγονται, στις 8 και 9 Απριλίου, στο Συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» καθώς και στα Περίπτερα 8 & 12 της Helexpo-ΔΕΘ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.