«ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ μάταια, τι να κάνω;»

Ανάμεσα στα συμπτώματα της κατάθλιψης συγκαταλέγεται, ως ένα από τα σημαντικότερα, ένα γενικευμένο αίσθημα ματαιότητας των πάντων.

Το συναίσθημα αυτό δεν συνδέεται απαραίτητα με μία αποτυχία ή με μία σειρά αποτυχιών. Μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και μετά από ένα σημαντικό επίτευγμα στη ζωή ενός ατόμου. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως το αίσθημα της ματαιότητας συνδέεται με την πεποίθηση ότι τίποτε καλό δεν πρόκειται ποτέ πραγματικά να συμβεί.

Σε ακραίες περιπτώσεις το αίσθημα της ματαιότητας μπορεί να συνοδεύεται ακόμη και με την ιδέα της αυτοκτονίας.

Οι απόπειρες θεραπείας ή έστω ελάττωσης της έντασης αυτού του αισθήματος ματαιότητας έχει παρατηρηθεί ότι διαρκούν πολύ, χωρίς μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι επιτυχείς. Το άτομο αισθάνεται ότι παρά την θεραπεία το πέπλο του σκοταδιού που το καλύπτει δεν διαλύεται.

Μπορεί επίσης το άτομο να νιώσει ότι η θεραπεία δεν έχει καθόλου αποτελέσματα. Έχουμε στην περίπτωση αυτή να κάνουμε με μια μορφή κατάθλιψης ιδιαίτερα ανθεκτική στην θεραπεία. Αυτό όμως, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποθαρρύνει το άτομο και να του στερήσει την ελπίδα.

Μπορεί να χρειαστούν μήνες ή ακόμη και χρόνια για να νιώσει το άτομο πραγματική ανακούφιση. Μπορεί επίσης και ο ψυχολόγος που έχει αναλάβει την θεραπεία να χρειαστεί να δοκιμάσει διάφορες εναλλακτικές προσεγγίσεις έως ότου βρει την κατάλληλη θεραπευτική τακτική.

Μια τέτοια τακτική προϋποθέτει, το αίσθημα ματαιότητας που νιώθει το άτομο να μην αντιμετωπιστεί ως ένα μεμονωμένο σύμπτωμα και να συνδεθεί με άλλες παράπλευρες προβληματικές ψυχικές καταστάσεις (άγχος, ανορεξία, βουλιμία). Το αίσθημα ματαιότητας που νιώθει ένα άτομο μπορεί να αντιμετωπιστεί ευκολότερα αν ενταχθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο και συνδεθεί με βαθύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το άτομο.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να διαγνωστεί κατά πόσον το αίσθημα ματαιότητας και διάχυτου πεσιμισμού που βιώνει το άτομο αποτελεί σύμπτωμα κατάθλιψης. Για αυτό και πρέπει κανείς να απευθυνθεί άμεσα σε ψυχολόγο με στόχο μία έγκυρη διάγνωση.

 

Πηγή: https://www.protothema.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.