Για μια τελευταία φορά η φωνή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη ακούστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της πολιτικής κηδείας του, έξω από το δημαρχείο της πόλης. Ήταν ένα απόσπασμα της ομιλίας που είχε κάνει στο TEDx προτρέποντας τον κόσμο να ζήσει τη ζωή του.
«Για ποιο λόγο ήρθατε σε αυτόν τον κόσμο, δεν το εξετάζουμε, ήρθατε όμως. Κοιτάξτε στη διάρκεια που είσαστε να περάσετε καλά», είχε πει τότε ο Γιάννης Μπουτάρης και ο κόσμος που ήταν σήμερα μαζεμένος στο «ύστατο χαίρε» ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Είχε προηγηθεί ο επικήδειος από τον πρωτότοκο γιο του, Στέλιο, που ζήτησε να ακουστεί αυτό το απόσπασμα της ομιλίας του πατέρα του. «Είχε μιλήσει το TEDx ας τον ακούσουμε», είπε ο Στέλιος Μπουτάρης με δάκρυα στα μάτια.
Νωρίτερα, δακρυσμένος αποχαιρέτησε τον κυρ Γιάννη και ο αδερφός του Κωνσταντίνος Μπουτάρης που τόνισε ότι ασχολήθηκε με πολλά και σημαντικά. «Σε αυτόν τον τελευταίο τρύγο τον φετινό ζεστό Σεπτέμβρη έφτιαξες ένα πολύ μεγάλο κρασί που το έδωσες το όνομα «παράδειγμα» με ότι κι αν ανακατεύτηκες έβαζες ένα λιθαράκι που μετά γινόταν κάστρο. Κατάφερες πολλά», είπε ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης.
Με δάκρυα στα μάτια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ο πρώτος επικήδειος έγινε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία αποχαιρέτησε τον Γιάννη Μπουτάρη εμφανώς συγκινημένη, με δάκρυα στα μάτια ενώ σε κάποιες στιγμές κόμπιασε από την συγκίνησή της.
«Αποχαιρετώ σήμερα έναν ευαίσθητο και χαρισματικό άνθρωπο, έναν σπάνιο οραματιστή, έναν καλό φίλο. Ο Γιάννης Μπουτάρης υπήρξε κυριολεκτικά και μεταφορικά ένας αμπελουργός που με τις ιδέες και τα έργα μετέτρεπε όλους τους στόχους από όπου πέρασε σε εύφορη γη κι έκανε να καρποφορούν όλα τα πράγματα με τα οποία καταπιάστηκε. Εισήλθε στον δημόσιο βίο σαν ένας ούριος άνεμος που φύσηξε πάνω από την πόλη παίρνοντας μακριά την εσωστρέφεια διαλύοντας προκαταλήψεις, καταργώντας την σιωπή. Οι τολμηρές πρωτοβουλίες που πήρε κατά τη δημαρχία του πάντοτε προσβλέποντας σε συνθέσεις κι όχι διαχωρισμούς κατέστησαν την Θεσσαλονίκη διεθνώς αναγνωρίσιμη .Τρυφερός, αυθεντικός, γήινος και οικείος αγαπήθηκε πολύ από τους συνεργάτες του, ήταν ο κυρ Γιάννης μια πατρική φιγούρα, μια φιλική μορφή πάντοτε πρόθυμος να συμβουλέψει και να συνδράμει, πάντοτε ικανός για να εμπνεύσει με το παράδειγμα του. Η ελληνική οινοποιία, η Νάουσα, το Γιαννακοχώρι, το Νυμφαίο, η Θεσσαλονίκη του οφείλουν πολλά. Το περιβάλλον, η άγρια πανίδα, η βιοποικιλότητα άλλα τόσα. Όσοι εργάστηκαν κοντά του, όσοι απόλαυσαν τη φιλία του ακόμα και όσοι τον αμφισβήτησαν πάντοτε θα θυμούνται μια γοητευτική προσωπικότητα με ευρύτητα πνεύματος, ακεραιότητα και ηθική τόλμη. Καλό σου ταξίδι», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τον φίλο του και οραματιστή Γιάννη Μπουτάρη αποχαιρέτησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας τον «σπουδαίο οραματιστή».
«Αποχαιρετούμε σήμερα τον Γιάννη Μπουτάρη. Εναν ζεστό άνθρωπο, έναν σπουδαίο οραματιστή. Όχι με δάκρυα αλλά με χαμόγελα, όπως είμαι σίγουρος ότι θα το ήθελε και εκείνος. Τιμούμε έτσι της μακράς διαδρομής του .Του απευθύνω το “ύστατο χαίρε” ως φίλος, συχνά ως θαυμαστής .Ο Κυρ Γιάννης ήξερε να προκαλεί καλύτερα από τον καθένα. Γεννημένος εδώ, στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε σε μία περίοδο που η πατρίδα πάλευε να επουλώσει τις πληγές του εμφυλίου Για αυτό και η φωνή του έβγαινε μέσα από την ίδια του τη ζωή, όταν μιλούσε για συμφιλίωση. Γνωρίζω καλά ότι απεχθανόταν τον όρο πρότυπο, κι όμως αποτέλεσε πρότυπο, όχι μόνο για όσα πέτυχε στο επιχειρείν και την πολιτική . Ο Γιάννης με τον τρόπο του ενσωμάτωνε την παράδοση στη σύγχρονη εξέλιξη, όχι μόνο ως επιχειρηματίας αλλά και ως άνθρωπος. Υπήρξε ταυτόχρονα βλάχος, όπως έλεγε, αλλά και κοσμοπολίτης, υπήρξε Σαλονικιός αλλά ταυτόχρονα Ευρωπαίος, υπήρξε ένας οικολόγος μπροστά από την εποχή του, υπήρξε ένας αιώνιος έφηβος με σκουλαρίκι. Και αυτές οι πολλές ταυτότητες δίνουν την ιδανική απάντηση σε όσους αναρωτιούνται στις μέρες για τις απειλές της πολυπολιτισμικότητας Καλό ταξίδι φίλε Γιάννη, όλοι σε αποχαιρετούμε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Θα προχωρήσουμε στο δρόμο που έδειξες»
«Μην κάνεις ετούτο ή τ΄ άλλο του λέγαν. Μη δίνεις στόχο, μη γίνεσαι θύμα κάθε τόσο της ειλικρίνειάς σου. Εκείνος τους χαμογέλαγε συγκατανευτικά κι έπαιρνε με τα δυο του δάχτυλα μόνο ένα – ένα τα «μη» τους και τα πέταγε μες το δοχείο απορριμμάτων. Αυτός ήταν ο Γιάννης Μπουτάρης» , είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης προσθέτοντας ότι ο κυρ Γιάννης «κοίταξε μπροστά, χωρίς να μετρήσει ποτέ το πολιτικό ή και το προσωπικό κόστος. Ο χαρισματικός και αντισυμβατικός Γιάννης Μπουτάρης δεν υπήρξε ποτέ του «δήθεν».
«Όπως στο είχα υποσχεθεί η Θεσσαλονίκη δε γυρίζει πίσω. Θα προχωρήσουμε στο δρόμο που έδειξες, θα κλείσουμε τις εκκρεμότητες. Τη μνήμη σου θα την τιμήσουμε με πράξεις. Είναι προσωπική μου δέσμευση πως θα ολοκληρωθούν τα έργα πνοής για τα οποία έβαλες τις βάσεις, αλλά δεν πρόλαβες να τα δεις να αρχίζουν. Είναι υπόσχεσή μου, η εξωστρέφεια της πόλης την οποία εσύ «ξεκλείδωσες» να παραμείνει σημείο αναφοράς και να οδηγήσει τη Θεσσαλονίκη στην επόμενη ημέρα. Αγαπημένε μου Γιάννη, σε ευχαριστούμε για όλα. Να είσαι βέβαιος πως δεν πρόκειται να αφήσουμε να σβήσει τίποτα από όλα αυτά για τα οποία μόχθησες», κατέληξε ο κ. Αγγελούδης.
Την υπόσχεση ότι οι Οινοποιοί θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν το όραμα του για να γίνει η «κιβωτός του ελληνικού αμπελιού» έδωσε στον επικήδειο του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιάννης Βογιατζής.
O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος παρέστη το μεσημέρι στο λαϊκό προσκύνημα στο οποίο εκτέθηκε η σορός του Γιάννη Μπουτάρη, σημείωσε:
«Αποχαιρετώ με βαθιά θλίψη και μεγάλη ευγνωμοσύνη τον άνθρωπο, που ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης άνοιξε τους ορίζοντες της πόλης. Ο Γιάννης ήταν ένας αγωνιστής των προοδευτικών ιδεών, του ορθού λόγου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πολιτική μας ζωή από σήμερα είναι πιο φτωχή. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Το «τελευταίο αντίο» στον κυρ Γιάννη είπαν συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες, πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, τους αθλητικούς συλλόγους -τόσο του Άρη όσο και του ΠΑΟΚ, εργαζόμενοι σε όλες τις δραστηριότητες από τις οποίες «πέρασε» αλλά και πλήθος κόσμου. Στις τρεις ώρες που ήταν εκτεθειμένη η σορός, πέρασαν όχι μόνο Θεσσαλονικείς αλλά και κάτοικοι άλλων περιοχών που ήρθαν για να τον αποχαιρετήσουν. Παρόντες στην πολιτική κηδεία ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη και ο γενικός γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.
Επίσης, παρέστησαν -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και νέος Επίτροπος, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης και ο Αμερικανός γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Τζέρι Ισμαήλ, άλλοι εκπρόσωποι των διπλωματικών αρχών, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο συντονιστής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι παραγωγικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων κ.ά.