Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, έπειτα από μελέτη, κατέληξαν στο είδος της άσκησης που ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία και βελτιώνει την κινητικότητα, ακόμη και των ηλικιωμένων.
Οι άνθρωποι που είναι πάνω από 65 ετών είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και περιορισμένη κινητικότητα στις αρθρώσεις και τα άκρα.
Ο καθηγητής Stephen Sayers και οι συνεργάτες του μελέτησαν τρόπους για τη διατήρηση της υγείας και της κινητικότητας των ηλικιωμένων, όπως είναι οι ασκήσεις με μικρά βάρη, και την επίδρασή τους στην απόδοση και λειτουργία των μυών.
Η έρευνα έδειξε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που σηκώνουν λίγα βάρη με μεγαλύτερη ταχύτητα, ενισχύουν τη μυϊκή δύναμη και λειτουργικότητα συγκριτικά με όσους σηκώνουν μεγαλύτερα βάρη με αργότερο ρυθμό.
Οι ερευνητές συνέκριναν την αγγειακή λειτουργία σε δυο ομάδες ηλικιωμένων πριν και μετά από ένα πρόγραμμα γυμναστικής με αντιστάσεις διάρκειας 16 εβδομάδων.
Τα μέλη της μιας ομάδας έκαναν ασκήσεις με λίγα βάρη σε μεγάλη ταχύτητα και τα μέλη της δεύτερης ασκήσεις με περισσότερα βάρη σε πιο αργό ρυθμό.
Διαπιστώθηκε ότι η αγγειακή λειτουργία βελτιώθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό στα άτομα της πρώτης ομάδας.
Μία πιθανή εξήγηση για το αποτέλεσμα είναι ότι η άρση μικρών βαρών δεν προκαλεί μεγάλη αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της άσκησης, κάτι που συμβαίνει με τα μεγάλα βάρη.
Εκτιμάται επίσης ότι η γρήγορη προπόνηση με λίγα βάρη βελτιώνει την ισορροπία, τα αντανακλαστικά και την κινητικότητα των ηλικιωμένων, οι οποίοι κινδυνεύουν από πτώσεις και κατάγματα.