Η σωματική δραστηριότητα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρκινογένεσης στο παχύ έντερο μειώνοντας το σωματικό λίπος, τη φλεγμονή και τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, παγκοσμίως, παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, με τους επιστήμονες να αναζητούν διακαώς τρόπους πρόληψης του. Ομάδα Βραζιλιάνων ερευνητών υποστηρίζει ότι μια απλή καθημερινή δραστηριότητα που όλοι μπορούμε να υιοθετήσουμε μπορεί να μας βοηθήσει να γλιτώσουμε από τον συγκεκριμένο καρκίνο δια βίου.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύουν στο British Journal of Cancer οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, η καθημερινή μέτριας έντασης σωματική άσκηση, όπως το περπάτημα, μπορεί να μειώσει έως και κατά 39% τον κίνδυνο προχωρημένου σταδίου αδενωματωδών πολυπόδων, που αποτελούν προάγγελο καρκίνου του προστάτη.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο προαναφερόμενο συμπέρασμα αφού ανέλυσαν στοιχεία για 28.250 γυναίκες που είχαν λάβει μέρος στην αμερικανική μελέτη Nurses’ Health Study II (NHS II), μια από τις μεγαλύτερες έρευνες για τους παράγοντες κινδύνου μειζόνων χρόνιων παθήσεων. Οι συμμετέχουσες ήταν 25-42 ετών και εργάζονταν ως νοσηλεύτριες ή ειδικευόμενες στις ΗΠΑ.
Κατά την ανάλυση των δεδομένων δόθηκε έμφαση στη σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας κατά την εφηβεία και του κινδύνου για αδενωματώδεις πολύποδες μετέπειτα, ενώ συνεκτιμήθηκαν και παράγοντες όπως, το κάπνισμα, η διατροφή, το αλκοόλ και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο παχύ έντερο.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, η σωματική δραστηριότητα στην εφηβεία (12-22 ετών) μείωνε τον κίνδυνο αδενωματώδους πολύποδα κατά 7% συγκριτικά με την ελάχιστη ή καθόλου σωματική δραστηριοποίηση (δηλαδή λιγότερο από 60 λεπτά την ημέρα). Επίσης, η άσκηση μόνο στην ενήλικη ζωή (23-64 ετών) μείωνε τον κίνδυνο κατά 9%, ενώ η δια βίου άθληση κατά 24%.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Leandro Rezende ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης «η σωματική δραστηριότητα ίσως μειώνει τον κίνδυνο καρκινογένεσης μειώνοντας το σωματικό λίπος, τη φλεγμονή και τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό».
Αντιθέτως η καθιστική ζωή ειδικά στην εφηβεία αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους επιστήμονες ως προς την σχέση της με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. «Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν σε άτομα άνω των 60 ετών, ο αριθμός των πασχόντων κάτω των 50 ετών αυξάνει διαρκώς. Δεν ξέρουμε αν αυτό οφείλεται στην υπερδιάγνωση ή στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν κολονοσκόπηση ή στην πρώιμη έκθεση σε παράγοντες κινδύνου, όπως η καθιστική ζωή», λέει ο ερευνητής.