Ένα νέο στέλεχος κορονοϊού, το οποίο εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνο για το ξέσπασμα πνευμονίας στην πόλη Βουχάν, στο κεντρικό τμήμα της Κίνας, που έχει προκαλέσει το θάνατο ενός ανθρώπου, δημιούργησε παγκόσμια ανησυχία, με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να εκδίδει προειδοποίηση για τους Αμερικανούς πολίτες στη χώρα της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να αποφεύγουν την επαφή με ζώα και την έκθεσή τους σε αγορές με ζώα ή ζωϊκά προϊόντα. Επίσης κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες που έχουν επισκεφθεί την Βουχάν και αισθάνονται ότι νόσησαν, να λάβουν ιατρική περίθαλψη.
Ανακοίνωσαν ότι έχουν διαγνωστεί συνολικά 41 κρούσματα πνευμονίας έχουν διαγνωστεί, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Κίνας και πιστεύεται ότι αυτά προκλήθηκαν από ένα νέο στέλεχος κορονοϊού. Την ανησυχία ενέτεινε η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος αναφέρει ότι μπορεί να υπήρξε «περιορισμένη» μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο ενός νέου κοροναϊού στην Κίνα και υπάρχει ενδεχόμενο να εξαπλωθεί ευρύτερα. Η επιδημία φαίνεται να εξαπλώνεται και στις γύρω χώρες, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών της Ταϊλάνδης μια Κινέζα τέθηκε σε καραντίνα μετά την προσβολή της από μυστηριώδες στέλεχος κορονοϊού (οικογένεια ιών στην οποία ανήκει ο Sars).
Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται τέτοιο κρούσμα εκτός της Κίνας.«Από τις πληροφορίες που έχουμε είναι πιθανόν να υπάρχει περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενδεχομένως μεταξύ μελών μιας οικογένειας. Ωστόσο είναι πολύ σαφές αυτήν τη στιγμή ότι δεν έχουμε συνεχή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο», δήλωσε η προσωρινή επικεφαλής της μονάδας του ΠΟΥ πρωτοεμφανιζόμενων νόσων Μαρία Φαν Κέρκχοβε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προετοιμάζεται ωστόσο για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα ευρύτερο ξέσπασμα, σημείωσε η ίδια, αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς, δεν υπάρχει σαφής κλινική εικόνα.
Οι κορονοϊοί είναι μια οικογένεια με μεγάλο αριθμό ιών, που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες στους ανθρώπους, στις περισσότερες περιπτώσεις όχι ιδιαίτερα σοβαρές. Ωστόσο, κάποια στελέχη τους έχουν προκαλέσει μεγάλες επιδημίες, όπως ο Sars (Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας) και ο Mers (Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής). Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για το νέο ιό, ωστόσο, εξετάζονται διάφορα αντιιικά φάρμακα, η χρήση των οποίων μπορεί να αναπροσαρμοστεί.