Εμμηνόπαυση: Το ενοχλητικό σύμπτωμα που σηματοδοτεί την έναρξη της

Νέα καναδική μελέτη δείχνει αύξηση των διαταραχών του ύπνου καθώς οι γυναίκες περνούν από την περιεμμηνόπαυση στην εμμηνόπαυση

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για να είμαστε λειτουργικοί. Ωστόσο, οι γυναίκες κατά την φάση μετάβασης από την περιεμμηνόπαυση στην εμμηνόπαυση από τα πρώτα ενοχλητικά συμπτώματα που έχουν είναι οι διαταραχές του ύπνου τους.

Νέα μελέτη που έγινε στον Καναδά και δημοσιεύεται στο Menopause συνέκρινε την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου και τις διαταραχές ύπνου μεταξύ μετεμμηνοπαυσιακών και προ-/περιεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Πράγματι διαπιστώθηκε αύξηση των προβλημάτων ύπνου στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Οι διαταραχές του ύπνου είναι οι συχνότερες ενοχλήσεις κατά την εμμηνόπαυση καθώς αφορούν στο 40-60% των περιεμμηνοπαυσιακών και μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Και όχι μόνο επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των γυναικών αλλά συντελούν και στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η κατάθλιψη και το άγχος.

Βέβαια πολλά προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο έχουν να κάνουν και με την ηλικία, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών κατά τον ύπνο και η αλλαγή του φυσιολογικού κύκλου ύπνου-αφύπνισης.

Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που εστιάζει στην επιρροή της εμμηνοπαυσιακής φάσης της γυναίκας στην ποιότητα του ύπνου.

Οι ερευνητές εστίασαν σε περισσότερες από 1.600 γυναίκες για να δουν πως επηρεαζόταν ο ύπνος τους καθώς εκείνες περνούσαν από την προεμμηνοπαυσιακή στην εμμηνοπαυσιακή κατάσταση.

Εν τέλει επιβεβαιώθηκε ότι, συγκριτικά με τις προεμμηνοπαυσιακές και τις περιεμμηνοπαυσιακές, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες χρειάζονταν επιπλέον 30 λεπτά για να αποκοιμηθούν και ήταν πιθανότερο να υποφέρουν από διαταραχή του ύπνου κατά την φάση έλευσης του ύπνου καθώς και αποφρακτική άπνοια ύπνου.

«Η μελέτη αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ εμμηνόπαυσης, αϋπνίας και αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Και δεδομένου του συσχετισμού μεταξύ των προβλημάτων ύπνου και της κακής ποιότητας της υγείας, θα πρέπει να λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τη διαχείριση των προβλημάτων ύπνου των εμμηνοπαυσιακών γυναικών», υπογραμμίζει η Δρ. Stephanie Faubion, επιστημονική διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βορείου Αμερικής.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.