Σύμφωνα με έρευνα την οποία εκπόνησαν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας, ένα νέο τεστ, το οποίο διαρκεί μόνο δέκα λεπτά και το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο… σάλιο από τον ασθενή, μπορεί να διαγνώσει καρκίνο του στόματος και του λάρυγγα που προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να σωθούν χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο.
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, με τον τρόπο αυτό μπορούν οι γιατροί να είναι σε θέση να εντοπίσουν τους καρκίνους από νωρίς, προσφέροντας στους ασθενείς περισσότερες ελπίδες να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο.
Βέβαια αναφέρουν ότι για την κλινική εφαρμογή του φτηνού αυτού τεστ, θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες, όμως οι ερευνητές είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι.
Η επέκταση των συγκεκριμένων μορφών καρκίνων δείχνει να κινείται με γρήγορο ρυθμό τα τελευταία χρόνια λόγω της μεταδοτικότητας μέσω της σεξουαλικής επαφής του ιού HPV, o οποίος ενοχοποιείται για το 70% όλων των περιπτώσεων καρκίνων στόματος και λάρυγγα.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ σε μεγάλες χρονικές περιόδους και το κάπνισμα.
Ο καθηγητής Tony Jun Huang, συμμετέχων συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 115.000 κρούσματα καρκίνων στοματοφάρυγγα κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Θεωρείται δε ένας από τους ταχύτερα αυξανόμενους καρκίνους στις δυτικές χώρες λόγω της αυξανόμενης συχνότητας εμφάνισης του HPV, ειδικά σε νεότερους ασθενείς.
Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης από 50% έως 90%.
Ωστόσο, οι ασθενείς συχνά δεν διαγιγνώσκονται μέχρι να προχωρήσει η νόσος, καθώς τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε σημεία που δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν από διάφορες κλινικές εξετάσεις.
Το νέο τεστ χρησιμοποιεί ένα τσιπάκι που αναπτύχθηκε για να απομονώσει μικροσωματίδια, γνωστά ως εξωσώματα, στο σάλιο.
Αυτά τα σωματίδια εκκρίνονται σε σωματικά υγρά και είναι γνωστό ότι πολλοί τύποι καρκίνων πολλαπλασιάζουν τον αριθμό τους.
Τα εξωσώματα είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά μορίων μεταξύ καρκίνου και διαφόρων κυττάρων.
Το νέο τεστ απομονώνει τα μεγαλύτερα σωματίδια που υπάρχουν στο σάλιο και μπορεί να διαγνώσει το DNA που αποβάλλεται από καρκινικά κύτταρα.
Επίσης, ανιχνεύει ένα στέλεχος του ιού HPV που μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε κίνδυνο οροφαρυγγικού καρκίνου, που αποτελεί και την αρχή της εξέλιξης σε καρκίνο στόματος και λάρυγγα.
Το τεστ διαρκεί πέντε λεπτά για να ολοκληρωθεί και χρειάζονται και άλλα 5 για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, έναντι της βιοψίας που διαρκεί περίπου οκτώ ώρες, επειδή πρέπει να αποσταλούν για να αξιολογηθούν από χειρουργό.
Ο καθηγητής Huang σημειώνει ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν μέθοδοι για να βελτιωθεί η έγκαιρη διάγνωση και τα αποτελέσματα.
Επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη του τεστ αποτελεί μια συνεργασία ανάμεσα στο πανεπιστήμιο Duke, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η τεχνολογία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση του αίματος, των ούρων και του πλάσματος.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην Journal of Molecular Diagnostics.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)