Καρκίνος του πνεύμονα: Η ενημέρωση και ο προληπτικός έλεγχος σώζουν ζωές

Καρκίνος του πνεύμονα. Αποτελεί την πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα νέα περιστατικά παγκοσμίως θα ξεπεράσουν τα 29,5 εκατομμύρια έως το 2040!

Τα ποσοστά σίγουρα τρομάζουν και με τον Νοέμβριο να έχει ανακηρυχθεί ως ο μήνας κατά του καρκίνου του πνεύμονα, δεν υπάρχει αμφιβολία πως την περίοδο που διανύουμε, μας δίνεται η ιδανική αφορμή για να αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας, προκειμένου να ενημερωθούμε επαρκώς για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
Ιδού, λοιπόν, όλα όσα αξίζει να γνωρίζουμε σήμερα για αυτή τη νόσο που κάθε χρόνο στερεί εκατομμύρια ζωές.

Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία

Η αλήθεια είναι πως στο άκουσμα και μόνο της λέξης «καρκίνος», οι περισσότεροι θορυβούμαστε. Ωστόσο, αν γνωρίζαμε πόσες ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τις κατάλληλες θεραπείες, θα φροντίζαμε να μαθαίναμε περισσότερα για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Τα στατιστικά στοιχεία, που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, προκαλούν ανησυχία. Αρκεί να αναφέρουμε πως μόνο το 2018 σημειώθηκαν παγκοσμίως πάνω από 1,7 εκατ. θάνατοι λόγω καρκίνου του πνεύμονα και σημειώθηκαν 2,1 εκατ. νέα περιστατικά. Στη χώρα μας, τα νέα περιστατικά την ίδια χρονιά ανήλθαν σε 9.964, «αγγίζοντας» το 15% επί των συνολικών περιστατικών καρκίνου στην Ελλάδα!

Παράγοντες κίνδυνου

Δεδομένου ότι ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μία από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου στον άνθρωπο, μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε τη μεγάλη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής πληροφόρησης.

Ναι, το κάπνισμα -και το παθητικό- αποτελεί με διαφορά τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα, αφού τουλάχιστον το 80% των θανάτων από τη νόσο διεθνώς φέρεται να οφείλεται σε αυτό. Ωστόσο, η εν λόγω συνήθεια δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα., Το ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό και φυσικά, το γήρας, η έκθεση σε ουσίες όπως είναι το αέριο ραδόνιο και ο αμίαντος, τα ραδιενεργά μεταλλεύματα και τα εισπνεόμενα χημικά, οι ουσίες από τις εξατμίσεις των κινητήρων ντίζελ και η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελούν -επίσης- σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, στοιχεία όπως τα παραπάνω, μπορούμε να είμαστε σε θέση να προστατευτούμε καλύτερα από τη νόσο, όταν αυτό είναι εφικτό.

Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου και ο προληπτικός έλεγχος

Στη «μάχη» ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα η έγκαιρη διάγνωση και ο προληπτικός έλεγχος μπορούν να κάνουν διαφορά.

Όπως σημειώνει ο κ. Γιώργος Οικονομόπουλος, Παθολόγος Ογκολόγος στη Β’ Ογκολογική Κλινική του θεραπευτηρίου Metropolitan, «Το πρόβλημα είναι πως αν και ο καρκίνος του πνεύμονα μας «προειδοποιεί» σε κάποιες περιπτώσεις με μη ειδικά συμπτώματα όπως ο βήχας που επιμένει, ο συριγμός, η δύσπνοια, το αίσθημα κόπωσης και η μη επιδιωκώμενη απώλεια βάρους, τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι με καρκίνο του πνεύμονα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, μέχρι η νόσος να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο».

Αυτός είναι ο λόγος που οι ασθενείς υψηλού κινδύνου -δηλαδή, άτομα ηλικίας 55-74 ετών που καπνίζουν συστηματικά, πρώην καπνιστές που έχουν διακόψει το κάπνισμα μέχρι και 15 χρόνια πριν και ενεργοί καπνιστές άνω των 50 ετών με έκθεση σε ραδόνιο, αμίαντο ή άλλες ουσίες που υπάρχουν στο χώρο εργασίας, σε ατμοσφαιρική ρύπανση, σε προηγηθείσα ακτινοθεραπεία στους πνεύμονες, σε αρσενικό στο πόσιμο νερό και θετικό ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό. – καλό είναι να μην αμελούν να κάνουν προληπτικό ετήσιο έλεγχο, με αξονική τομογραφία, όπως άλλωστε προτείνουν και διεθνείς οργανισμοί όπως, το Εθνικό Δίκτυο των ΗΠΑ για τον Καρκίνο (NCCN) η αμερικανική κοινότητα για τον καρκίνο (American Cancer Society), .

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη διάγνωση και τη θεραπεία

Ποιες είναι όμως, οι καλύτερες επιλογές διάγνωσης και θεραπείας που έχει στη διάθεσή του σήμερα ένας ασθενής;

Όπως μας εξηγεί ο κ. Γιώργος Οικονομόπουλος, Παθολόγος Ογκολόγος στη Β’ Ογκολογική Κλινική του θεραπευτηρίου Metropolitan, οι βιοψίες ιστών του πνεύμονα και οι απεικονιστικοί έλεγχοι αποτελούν εξειδικευμένες εξετάσεις που μπορούν να μας δώσουν πράγματι τα απαραίτητα στοιχεία για την κατάσταση και την έκταση της νόσου. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στη θεραπεία οι επιλογές διαφέρουν, ανάλογα με το στάδιο της νόσου και τον τύπο του καρκίνου καθώς και με το μοριακό του προφίλ.

Για παράδειγμα, για ένα άτομο που πάσχει από μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, η χειρουργική επέμβαση, ο θερμοκαυτηριασμός με ραδιοσυχνότητες (RFA), η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία, οι στοχεύουσες θεραπείες και η ανοσοθεραπεία αποτελούν κάποιες από τις πλέον σύγχρονες επιλογές. Όσο για το μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως υπάρχουν τέσσερις βασικές θεραπευτικές επιλογές: Η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και η ανοσοθεραπεία.

Ενημέρωση, προληπτικός έλεγχος, διάγνωση και θεραπεία. Ας εκμεταλλευτούμε τον φετινό Νοέμβριο, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούμε απέναντι σε αυτή την ασθένεια που κάθε χρόνο στερεί εκατομμύρια ζωές. Γνωρίζοντας τους παράγοντες κινδύνου, τα συμπτώματα και τις σύγχρονες επιλογές θεραπείας, μπορούμε να έχουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα. Ας φροντίσουμε για αυτό.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες στο www.karkinos-pnevmona.gr.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.