Έρευνα: Τελικά πέντε τσιγάρα την ημέρα είναι χειρότερα από ένα πακέτο

Ακόμα και όσοι καπνίζουν πέντε τσιγάρα την ημέρα κινδυνεύουν να εμφανίσουν μακροχρόνιες βλάβες στους πνεύμονες, σύμφωνα με νέα μελέτη του Κολεγίου Παθολογίας και Χειρουργικής Vagelos του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Respiratory Medicine.

«Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι αν καπνίζουν λίγα τσιγάρα την ημέρα, δεν κάνουν και τόσο κακό στον εαυτό τους», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Elizabeth Oelsner, καθηγήτρια Ιατρικής στην έδρα Herbert Irving του αμερικανικού πανεπιστημίου. «Αλλά φαίνεται τελικά ότι η απώλεια πνευμονικής λειτουργικότητας μεταξύ κάποιου που καπνίζει πέντε τσιγάρα την ημέρα και κάποιου που κάνει δύο πακέτα ημερησίως είναι σχετικά μικρή», συμπληρώνει.

Οι ερευνητές μελέτησαν την πνευμονική λειτουργία, εστιάζοντας στην ποσότητα του αέρα που μπορεί κάποιος να εισπνεύσει και αν εκπνεύσει, σε καπνιστές, πρώην καπνιστές και άτομα που δεν είναι καπνίσει ποτέ.

Η πνευμονική λειτουργία φθίνει φυσιολογικά με την πάροδο της ηλικίας, ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών και έπειτα και είναι γνωστός πως το κάπνισμα επιταχύνει αυτή την φυσική φθορά.

Λόγω του μεγάλου αριθμού του δείγματος της μελέτης (πάνω από 250.000) η Δρ. Oelsner και οι συνεργάτες της μπόρεσαν να εντοπίσουν τις διαφορές μεταξύ όσων κάπνιζαν λιγότερα από πέντε τσιγάρα ημερησίως και όσων έκαναν πάνω από 30.

Η ανάλυση αποκάλυψε επίσης ότι η πνευμονική λειτουργία των ατόμων που κάπνιζαν λίγα τσιγάρα έφθινε με ένα ρυθμό σχεδόν ίδιο με αυτό όσων κάπνιζαν πολλά τσιγάρα, εν αντιθέσει με αυτούς που δεν είχαν υπάρξει ποτέ καπνιστές.

Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο που κάνει πέντε ή λιγότερα τσιγάρα την ημέρα μπορεί να χάνει πνευμονική λειτουργία σε εύρος ενός έτους, όπως και ένας βαρύς καπνιστής σε εννέα μήνες.

«Τελικά τα λίγα τσιγάρα κάνουν περισσότερο κακό απ’ όσο νομίζουμε. Και θα πρέπει όλοι να διακόψουν το κάπνισμα ανεξαρτήτως του πόσο συχνά ή πόσα πολλά τσιγάρα κάνουν», υπογραμμίζει η Δρ. Oelsner.

Εξάλλου όπως διαπιστώθηκε και από τη μελέτη, θέλοντας να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα παλαιότερης έρευνας που είχε διαρκέσει 40 χρόνια, ο ρυθμός της πνευμονικής εξασθένησης εξομαλυνόταν μετά τη διακοπή του τσιγάρου.

Πράγματι, η νέα αμερικανική μελέτη έδειξε ότι φθίνει η πνευμονική λειτουργία στους πρώην καπνιστές αλλά με ρυθμό βραδύτερο από αυτόν των νυν καπνιστών και τελικά χρειάζεται περίπου 30 χρόνια για να εξομαλυνθεί πλήρως η πνευμονική φθορά.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί ειδικοί διαπίστωσαν πως το κάπνισμα συντελεί σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και αυτό περιλαμβάνει και όσους καπνίζουν μικρό αριθμό των τσιγάρων ημερησίως. Αυτό είναι κάτι που παρατηρείται πρώτη φορά καθώς συνήθως στις μελέτες για την ΧΑΠ περιλαμβάνονται άτομα που καπνίζουν πάνω από δέκα πακέτα τσιγάρα ετησίως.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.