Μικρός, σε μέγεθος κάστανου και ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη, ο προστάτης είναι ένας αδένας με βασική λειτουργία τη συνεισφορά του ειδικού υγρού που εκκρίνει στην τελική διαμόρφωση του σπέρματος.
Τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία για τη βιολογική δραστηριότητα εκχυλισμάτων ροδιού έχουν καταδειχθεί σε καρκινικά κύτταρα προστάτη. Μόλις 70 μικρογραμμάρια/ml εκχυλίσματος ροδιού αρκούν για να καταστείλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη σε ποσοστό 50%.
Άλλη εργαστηριακή μελέτη υπέδειξε πως συγκεκριμένο εκχύλισμα του ροδιού με περιεκτικότητα 37% σε πουνικαλαγίνες προκάλεσε απόπτωση, τη φυσιολογική δηλαδή διαδικασία προγραμματισμένου θανάτου των κυττάρων, μια διαδικασία που εκλείπει στο φαινόμενο του καρκίνου. Ακόμη, ουσίες που λειτουργούν ως διαμεσολαβητές φλεγμονής και ουσιαστικά προάγουν την καρκινογένεση φάνηκε πως καταστέλλονται δραστικά από διάφορα εκχυλίσματα ροδιού.
Για ακόμη μια φορά όμως η επιστήμη της Διατροφής και της Διαιτολογίας, που βασίζεται στην τεκμηρίωση, θέτει ένα μεγάλο χάσμα συμπερασμάτων μεταξύ μελετών που έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα και κυτταρικές σειρές και μελετών που έγιναν σε ανθρώπους.
Το 2006 και το 2012 δημοσιεύονται μελέτες για τη δράση του ροδιού σε ανθρώπους με καρκίνο του προστάτη και ουσιαστικά καταλήγουν στην ανάγκη για νέες έρευνες οι οποίες θα εσωκλείουν την παράμετρο του ψευδοφαρμάκου (placebo) ως συγκριτικό στοιχείο, προκειμένου να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα.
Κάτι τέτοιο, λοιπόν, γίνεται λίγα χρόνια αργότερα (το 2013), όταν μία ομάδα επιστημόνων από τη Ζυρίχη δείχνει πως η κατανάλωση χυμού ροδιού για δύο μήνες από ασθενείς με καρκίνο του προστάτη δεν οδηγεί σε στατιστικά σημαντική μείωση των επιπέδων του προστατικού αντιγόνου, γνωστού ως PSA, σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν ψευδοφάρμακο.
Η αναγκαιότητα, λοιπόν, διεξαγωγής περισσότερων μελετών, που θα εξετάζουν την πιθανή συμβολή του ροδιού και σε άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη, είναι επιβεβλημένη.