Τι έδειξε μια νέα έρυνα
Πολύ ενδιαφέροντα αλλά και ανησυχυτικά είναι τα ευρήματα έρευνας του προγράμματος ΥΔΡΙΑ, το οποίο αποτυπώνει την υγεία του πληθυσμού στη χώρα μας και τα οποία παρουσιάσθηκαν σε ειδική εκδήλωση του 43ου Ετήσιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου, η οποία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του διεθνώς καταξιωμένου ακαδημαϊκού και καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Δημήτρη Τριχόπουλου.
Η μελέτη με την ονομασία «ΥΔΡΙΑ», η οποία πραγματοποιείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με επικεφαλής την καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, έδειξε ότι το 32%, δηλαδή περίπου 3 στους 5 ενήλικες μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας καπνίζουν καθημερινά, ενώ ένα 4% καπνίζει περιστασιακά και ένα 21% για τουλάχιστον έναν χρόνο κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Το υψηλότερο ποσοστό συστηματικών καπνιστών παρατηρείται στις ηλικίες 25-64 ετών, όπου περίπου δύο στους πέντε συμμετέχοντες δηλώνουν ότι καπνίζουν καθημερινά. Το χαμηλότερο ποσοστό συστηματικών καπνιστών παρατηρείται στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Η μελέτη, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 4.000 εθελοντές απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας, έδειξε ακόμα ότι 7 στους 10 ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Το πρόβλημα είναι συχνότερο στους άνδρες, όπου παρατηρείται ένα ποσοστό 78%, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό αυτό φτάνει το 68%. Οι άνδρες όμως είναι συχνότερα υπέρβαροι, ενώ οι γυναίκες είναι συχνότερα παχύσαρκες.
Το ποσοστό των ατόμων με φυσιολογικό σωματικό βάρος είναι υψηλότερο στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, όπου ο ένας στους τρεις είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.
Το 43% των υπέρβαρων ατόμων παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών, ενώ ένας στους δύο ενήλικες ηλικίας 65-79 ετών είναι παχύσαρκοι.
Σύμφωνα με τους καθηγητές Θ. Μουντοκαλάκη, Α. Τριχοπούλου, Ε. Χατζηανδρέου, Ν. Καρατζά, Δ. Μπούμπα και Π. Καψή, οι επιδημιολογικές αυτές έρευνες αποτυπώνουν για πρώτη φορά σε τόσο ευρεία κλίμακα κοινωνικό-οικονομικά στοιχεία και δεδομένα υγείας (για υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία κ.ά.), καθώς και εκτίμηση διατροφικών, ανθρωπομετρικών και βιοχημικών δεικτών σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού πληθυσμού.
Όπως είπαν, η επιδημία καπνίσματος και παχυσαρκίας πλήττει τους Έλληνες, εξαιτίας της υιοθέτησης ενός δυτικού τρόπου ζωής. Το πρότυπο αυτό δυστυχώς τους απομακρύνει και από κάθε καλή συνήθεια, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η σωματική δραστηριότητα και η παραδοσιακή ελληνική διατροφή, η γνωστή μεσογειακή διατροφή.