Πιστεύω πως διανύουμε μια εποχή που δεν μας απασχολεί πια μόνον η απώλεια βάρους, αλλά μια κατάλληλη κατάσταση υγείας, καθώς αυτή αναπόφευκτα συντελεί σε γερό ανοσοποιητικό, με αποτέλεσμα την απώλεια των περιττών κιλών. Οι στόχοι είναι οι εξής: λιγότερη πρόσληψη τοξινών και μεγαλύτερη αποβολή τους από τον οργανισμό.
Αν δείτε σαν παιχνίδι τις πληροφορίες και την εφαρμογή τους (με τη βοήθεια ειδικού), ίσως επιλέξετε να κάνετε κάτι από αυτά και όχι να τα επιβάλετε στον εαυτό σας.
Τα 5 κύρια όργανα αποβολής άχρηστων ουσιών είναι:
Το Δέρμα. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Ουσιαστικά, είναι το μεγαλύτερο απεκκριτικό όργανο του σώματος. Αποτελείται από στρώματα κυττάρων τα οποία δημιουργούν σκληρό εξωτερικό περίβλημα για όλο το σώμα μας, το οποίο ονομάζεται επιδερμίδα. Αυτά τα στρώματα μας προστατεύουν από: Μύκητες. Παθογόνα βακτήρια. Δυνατές ακτίνες του ήλιου. Αλλα φυσικά και χημικά ερεθίσματα (ενοχλήσεις). Βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Δημιουργούν ασπίδα προστασίας στους διάφορους εξωτερικούς παράγοντες.
Το δέρμα διατηρεί την υγρασία μέσα στο σώμα. Εκκρίνει αντιβακτηριδιακές ουσίες που προστατεύουν από μολύνσεις, ενώ συνάμα παράγει βιταμίνη D, απαραίτητη για τον μεταβολισμό του ασβεστίου σε υγιή οστά.
Περίπου τα μισά απ’ ό,τι τρώμε και πίνουμε αποβάλλονται μέσω της άδηλης αναπνοής από το σώμα μας… όμως με τη χρήση διαφόρων καλλυντικών και ρούχων, με την καθιστική ζωή, την έλλειψη κίνησης (τη μη άσκηση) εμποδίζεται αυτή η αναπνοή, με αποτέλεσμα αυτά τα άχρηστα υλικά και οι τοξίνες να συσσωρεύονται στο σώμα. Η σωστή φροντίδα του δέρματος βοηθά στην ομαλή λειτουργία και των υπόλοιπων οργάνων αποβολής.
Το Λεμφικό Σύστημα. Η λέμφος συλλέγει τα ενδοκυτταρικά απόβλητα και τα φέρνει στο αίμα. Κατόπιν αυτά περνούν από επεξεργασία στο συκώτι και φιλτράρονται από τα νεφρά. Η κυκλοφορία της λέμφου εξαρτάται από την κίνηση των άκρων και τη δράση των μυών. Η άσκηση ευεργετεί πολύ τη λέμφο. Το πρόβλημα είναι η στασιμότητα του λεμφικού συστήματος – και στασιμότητα υπάρχει όταν τα νεφρά, με τα χρόνια, χάνουν την ικανότητα να φιλτράρουν το λεμφικό σύστημα.
Οι Πνεύμονες. Μέρος των τοξικών αποβλήτων που παράγονται στον οργανισμό αποβάλλεται από τους πνεύμονες σε μορφή αερίων. Το διοξείδιο του άνθρακα εναλλάσσεται με το οξυγόνο κατά την αναπνοή.
Οι Νεφροί. Οι νεφροί είναι τόσο σημαντικοί για την εσωτερική μας καθαρότητα, γι’ αυτό είναι δύο. Μας προσφέρουν μια έξτρα ικανότητα για το φιλτράρισμα του αίματος και την αποβολή των τοξικών αποβλήτων και των περιττών υγρών.
Το Εντερο. Αποτελεί την πηγή των περισσότερων τοξινών που φέρονται στο αίμα και στη λέμφο, μέσω των εντερικών τοιχωμάτων, και εναποτίθενται στους ιστούς. Αναπόφευκτα ακολουθεί εντερική τοξιναιμία. Δηλαδή ο οργανισμός αυτο-τοξινώνεται από τα ίδια του τα τοξικά απόβλητα.
Οσον αφορά το δέρμα, με μια φυσική λούφα με άγρια υφή βουρτσίστε όλο σας το σώμα. Ετσι, απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα που απολεπίστηκαν με τη λούφα. Τα καθαριστικά προϊόντα με χημικές ουσίες αφαιρούν πολύτιμα έλαια του δέρματος και καταστρέφουν τον πολύτιμο όξινο μανδύα του. Για να αποκατασταθεί αυτός ο μανδύας, το δέρμα δανείζεται βιταμίνη C από το αίμα.
Εντάξτε στην καθημερινή σας διατροφή χυμούς λαχανικών. Περπάτημα, πράσινοι χυμοί και μούρα για τη λέμφο σας.
Ενα είδος πράσινου χυμού:
- ένα πράσινο μήλο (με τη φλούδα),
- ένα λεμόνι,
- δύο φύλλα σέλερι,
- 1 χούφτα σπανάκι,
- 1 χούφτα σέλινο ή μαϊντανό ή άλλο πράσινο λαχανικό. Για τα νεφρά οι πράσινοι χυμοί να περιέχουν και αγγούρι και τζίντζερ.
Ενα είδος σαλάτας που βοηθά το έντερο: λάχανο σε μεγαλύτερη ποσότητα, καρότο, παντζάρι, λεμόνι χυμό, 1 κουταλιά αλεσμένο λιναρόσπορο, 4-5 δαμάσκηνα μουλιασμένα σε νερό ή περασμένα από ατμό, ελαιόλαδο.
Αν λαμβάνετε γαϊδουράγκαθο και μαστίχα Χίου, υποστηρίζετε συκώτι, προστατεύετε και το έντερο (και όλο το γαστρεντερικό σύστημα). Συνδυάστε 2 βότανα – θυμάρι και μολόχα, βοηθούν τα πνευμόνια, ειδικά τώρα τον χειμώνα που παρουσιάζονται πολλές ιώσεις.
Το θυμάρι είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ιδιότητές του, φυτό με έντονη μυρωδιά, που περιέχει αιθέριο έλαιο (θυμέλαιο), με στυπτικές και αντιβιοτικές ουσίες.
Η κατανάλωση αφεψήματος από τη ρίζα μολόχας ευνοεί τις αποχρέμψεις και καταπραΰνει τις φλογώσεις του αναπνευστικού συστήματος.
Τη μολόχα τη χρησιμοποιούσαν πολύ οι αρχαίοι Ελληνες και οι Αιγύπτιοι, ενώ οι θεραπευτικές της ιδιότητες είχαν γίνει γνωστές στους Ρωμαίους από το 700 π.Χ.
Δοκιμάστε να σας… φροντίσετε. Εστω και ένα από όλα να κάνετε, θα είναι κέρδος.
Ξέρετε ότι
✔ Το κρεμμύδι επιδρά ευνοϊκά στο αναπνευστικό σύστημα και είναι πολύτιμο για το άσθμα, τη βρογχίτιδα και τη λαρυγγίτιδα. Περιέχει φθόριο, ιώδιο, βιταμίνες Α, Β και C
✔ Για τη μαστίχα Χίου πρόσφατες έρευνες στα εργαστήρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς με νόσο Crohn. Οι ασθενείς, έπειτα από χορήγηση σκόνης μαστίχας Χίου, εμφάνισαν βελτιωμένη κλινική εικόνα και βελτιωμένους κλινικούς δείκτες.
✔ Η ηπατοπροστατευτική δράση της αγκινάρας μελετήθηκε από πολλούς γιατρούς στη Γαλλία ήδη από το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η χολερετική δράση της αγκινάρας (αυξάνει την έκκριση της χολής) οφείλεται σε μια πικρή και αρωματική ουσία: την κυναρίνη.