Αυτοάνοσες παθήσεις: 10 συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε

Πολλές αυτοάνοσες παθήσεις μένουν αδιάγνωστες για χρόνια. Στις αυτοάνοσες παθήσεις το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφει τα αντισώματα εναντίον του ανθρώπινου σώματος με αποτέλεσμα να το αρρωσταίνουν αντί να το προστατεύουν.

Κοινές αυτοάνοσες παθήσεις είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η νόσος του Graves, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1, ο λύκος, η ψωρίαση, η πολλαπλή σκλήρυνση, το σύνδρομο Sjogren και άλλα.

Οι γιατροί τονίζουν ότι η έγκαιρη διάγνωση συχνά είναι δύσκολη λόγω της ποικιλίας των συμπτωμάτων, τα οποία είναι μη ειδικά και μοιάζουν με αυτά άλλων παθήσεων Στην περίπτωση μιας αυτοάνοσης ασθένειας ωστόσο, ο απλός έλεγχος της στοματικής κοιλότητας βοηθά στη διάγνωση μιας σοβαρής διαταραχής του πεπτικού.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ξαφνική εμφάνιση ανοιχτόχρωμων κηλίδων στα δόντια, μπορεί να αποτελεί ένδειξη κοιλιοκάκης. Η αυτοάνοση διαταραχή επηρεάζει 1 στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως.

Η κοιλιοκάκη προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, γεγονός που μπορεί να βλάψει το λεπτό έντερο. Η ασθένεια μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, αυτές οι κηλίδες στα δόντια είναι πιθανό να αναπτυχθούν λόγω της έλλειψης ασβεστίου στον οργανισμό.

Είναι γνωστό ότι οι αυτοάνοσες παθήσεις είναι περίπλοκες, επειδή τα συμπτώματα ποικίλλουν. Χρειάζονται κατά μέσο όρο 5-6 γιατροί και περίπου πέντε χρόνια για να γίνει διάγνωση μιας αυτοάνοσης πάθησης .

Δείτε 10 κοινά σημάδια αυτοάνοσων παθήσεων που πρέπει να γνωρίζετε:

– Λευκές κηλίδες στο δέρμα ή στη στοματική κοιλότητα

– Εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στη μύτη και τα μάγουλα

– Επαναλαμβανόμενα εξανθήματα ή κνίδωση και ευαισθησία στον ήλιο

– Τριχόπτωση

– Κόπωση

– Ξηροφθαλμία, ξηροστομία, ξηροδερμία

– Τρέμουλο

– Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή τα πόδια

– Απώλεια βάρους

– Αϋπνία

Εάν έχετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό.

Πηγή: Medical Daily

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.