ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΣΤΑ 40: Τι να κάνω;

Η εμμηνόπαυση ισοδυναμεί με το τέλος της έμμηνης ρύσης και – κατά συνέπεια – της γυναικείας γονιμότητα, καθώς σταματά η παραγωγή ωαρίων από τις ωοθήκες. Σε γενικές γραμμές η εμμηνόπαυση συντελείται στην ηλικία των 50 ετών. Πολλές γυναίκες, ωστόσο, παρουσιάζουν πρόωρη εμμηνόπαυση στα 40 τους, ενώ στο 8% των γυναικών παγκοσμίως η έμμηνος ρύση διακόπτεται πριν από τα 40.

Τα αίτια που προκαλούν πρόωρη εμμηνόπαυση δεν είναι εύκολο να καθοριστούν με σαφήνεια. Η κληρονομικότητα θεωρείται ότι είναι σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας – αν και δεν αποτελεί κανόνα – έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση περίπου στην ίδια ηλικία με τις μητέρες τους.

Ακόμη, αυτοάνοσα νοσήματα, όπως διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα και θυρεοειδής, αποτελούν ενοχοποιητικούς παράγοντες για την πρόωρη παύση της λειτουργίας των ωοθηκών.

Η εμμηνόπαυση επιβεβαιώνεται με μια σειρά εξετάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν ειδικές μετρήσεις του επιπέδου των ορμονών FSH και LH (που ρυθμίζουν την ωορρηξία), της οιστραδιόλης Ε2 (του κυρίου συστατικού του οιστρογόνου), καθώς και λεπτομερέστατο έλεγχο της λειτουργίας των ωοθηκών.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της (κανονικής ή πρόωρης) εμμηνόπαυσης είναι τα εξής:

πονοκέφαλοι, ταχυκαρδίες, αϋπνία, εφιδρώσεις, ζαλάδες, μειωμένη ερωτική επιθυμία, κολπική ξηρότητα, απότομες αλλαγές στη διάθεση, ακόμα και κατάθλιψη.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία;

Εμμηνόπαυση σημαίνει λιγότερα οιστρογόνα, επομένως μικρότερες αντιστάσεις του οργανισμού. Ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης και καρδιακών παθήσεων.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει τρόπος για την πρόληψη και τη θεραπεία της πρόωρης εμμηνόπαυσης, δίνεται βάρος στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι οστεοπόρωσης και καρδιοπαθειών. Στις περισσότερες των περιπτώσεων χορηγούνται στη γυναίκα οιστρογόνα σε συνδυασμό με προγεστερόνη.

Βέβαια, στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι η ορμονική υποκατάσταση ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση και εξαρτάται από τον τρόπο χορήγησης, το είδος του οιστρογόνου που ελλείπει, την ποσότητα της προγεστερόνης που απαιτείται και άλλους παράγοντες.

(Πηγή: http://www.peristeris.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Γιάννης Περιστέρης – Mαιευτήρας / Xειρουργός / Γυναικολόγος

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.