Τόσα είναι τα χρόνια που πρέπει να περάσουν από τη διακοπή του καπνίσματος για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου

Νέα μελέτη δίνει το μέσο χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να αποτραπεί το σενάριο του καρκίνου από το κάπνισμα

Η ερευνητική ομάδα που ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Eunjung Park από το National Cancer Center Graduate School of Cancer Science and Policy στο Goyang της Νότιας Κορέας, εξέτασε τη χρονική πορεία του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open και παρουσίασε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. 

Κατ’αρχάς το δείγμα μελέτης αποτέλεσαν 2.974.820 Κορεάτες συμμετέχοντες ηλικίας 30 ετών και άνω. Η μακροχρόνια αυτή έρευνα απέδειξε ότι παρατηρήθηκαν 196.829 περιπτώσεις καρκίνου κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 13,4 ετών.

Οι συμμετέχοντες που είχαν απαλλαγεί πλήρως από το κάπνισμα διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο σε σύγκριση με τους συνεχείς καπνιστές, καθώς ο δείκτης πιθανοτήτων προσβολής από καρκίνο ήταν μικρότερος σε όλα τα πιθανά ανθρώπινα όργανα που μπορεί να χτυπήσει η ανίατη ασθένεια.

Έτσι, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα πως η σταθερή διακοπή του καπνίσματος, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου μετά από 10 χρόνια τερματισμού αυτής της συνήθειας, ενώ στα 15 χρόνια εξαλείφονται σχεδόν όλες οι πιθανότητες.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της προώθησης της διακοπής του καπνίσματος, της προσφοράς κατάλληλης υποστήριξης και πόρων για διαρκή διακοπή και της ενθάρρυνσης της διακοπής σε νεαρή ηλικία για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου» σημειώνουν οι ερευνητές.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.