Ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους, αλλά και οι αλλαγές του καιρού (στην υγρασία και τη θερμοκρασία) δημιουργούν αυτή την εποχή τις κατάλληλες συνθήκες για τη μετάδοση κοινών αναπνευστικών λοιμώξεων. Γι΄ αυτό λοιπόν, όπως επισημαίνει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη, καλό είναι να μην αμελείς μερικά βασικά μέτρα πρόληψης.
Τι πρέπει να κάνεις:
– Να πλένεις καλά και συχνά τα χέρια σου με νερό και σαπούνι τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα, γιατί αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να εξολοθρευτούν ιοί και μικρόβια. Να μην ξεχνάς να καθαρίζεις καλά τα δάχτυλα (και την περιοχή ανάμεσά τους), όπως και τα νύχια και τους καρπούς, όπου επίσης φωλιάζουν μικρόβια.
– Να μην αγγίζεις με ακάθαρτα χέρια τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σου, που αποτελούν τις πρώτες θέσεις πιθανού εποικισμού λοιμογόνων παραγόντων. Το ίδιο να διδάξεις και στα παιδιά, με έμφαση να πλένουν τα χέρια τους οπωσδήποτε στο τέλος του σχολικού διαλείμματος, μετά την αφόδευση και πριν από το κολατσιό.
– Να αερίζεις συχνά τους κλειστούς χώρους.
– Να αποφεύγεις τη στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
– Να αποφεύγεις χώρους με συνωστισμό, όπως και χώρους καπνιζόντων, καθώς το κάπνισμα συνδέεται με πτώση της αμυντικής ικανότητας του σώματος.
– Να φροντίσεις να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα ακολουθώντας μεσογειακή διατροφή, που χαρακτηρίζεται από συστηματική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, παρθένου ελαιόλαδου και ψωμιού ολικής άλεσης, ενώ δεν περιλαμβάνει καθόλου ζωικά λιπαρά.
– Να παραμένεις σε καλή φυσική κατάσταση αποφεύγοντας την καθιστική ζωή. Η καλή φυσική κατάσταση διατηρεί σε ετοιμότητα τις αμυντικές εφεδρείες του σώματος.